logo

Bakan Fahrettin Koca, ‘Herkes Kendi OHAL’ini İlan Etsin’

Bakan Fahrettin Koca, ‘Herkes Kendi OHAL’ini İlan Etsin’

Koronavirüs (Kovid 19) salgını ile mücadelede bireysel önlemle ”Herkes kendi OHAL’ini kendi ilan etsin” diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den ilaç getirildiğini, söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Sağlık çalışanlarının maaşlarında iyileştirme çalışmaları yaptıklarını, personele yüzde yüz ödeme yapılacağını kaydederek; “32 bin personel dahil ediyoruz. 3 aylık süreçte çalışan sağlık personelimizin yüzde yüz oranında ödeme yapacağız.”  Dedi.

HERKES KENDİ OHAL’İNİ İLAN EDEBİLİR

Bakan Koca, sokağa çıkma yasağı ile ilgili, “Hep birlikte mücadele edeceğiz. Herkes kendi OHAL’ini ilan edebilir. Bunu illa devlet ilan etmek zorunda değil.” Açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs (Kovid 19) salgını ile mücadelede bireysel önlemlere vurgu yaparak ”Herkes kendi OHAL’ini kendi ilan etsin” tedbirlerin uygulanmasındaki öneminin altını çizdi.

ÇİN’DEN  İLAÇ GETİRİLDİ, YOĞUN BAKIM HASTALARINA UYGULANDI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli solunum cihazı üretilmeye başladığını, Çin’den bu sabah virüse iyi geldiği belirtilen bir ilaç getirildiği ve yoğun bakım hastalarına uygulandığını söylerek; “Yoğun bakım hastalarında kullanılmasıyla, sürecin 11 veya 12 günden 4 güne dair düşürdüğüne dair bilgilerini bildiğimiz ilaçla ilgili de bu sabah yeterli miktarda Çin’den getirdik.” Dedi.

TANI KONULAN HASTALAR İZOLE EDİLİP TEDAVİ ALTINA ALINIYOR

Koronavirüsün ortaya çıkışının üzerinden 104 gün geçtiğini belirten Fahrettin Koca, “Süreci yakından izliyorsunuz. Dün akşam saatlerinde bugüne dek tespit edilen vaka sayısını açıkladım. Şüphelilerin takibinde testlerin hızla yapılmasında tanı konulan hastaların izole edilip tedavi altına alınmasında titiz davranıyoruz. Dün itibariyle toplam test sayısı 20 bin 345’ti, tanı sayısı 1236 olmuştu. Kaybettiğimiz hasta sayısı ise 30. Her biri ileri yaşlardaydı ve kovid19’a eşlik eden başka hastalıkları da bulunuyordu.” Açıklamasını yaptı.

MÜCADELEMİZDE ÇOK CİDDİ DENEYİM KAZANDIK

Ülkemizde ilk koronavirüs vakasının 10 Mart’ta görüldüğünü hatırlatan Bakan Fahrettin Koca, “İlk hastamızın temas çevresinden başlayarak prensiplerimizi katı hale getirdik. Olayları takip etmek yerine olasılıkları takip ediyoruz. Dün ise sizinle şu bilgileri paylaşmıştım, 20 bin 345 test yapılmıştı, bin 236 vaka tespiti yapılmıştı. 30 hastamızı da kaybetmiştik. Mücadelemizde çok ciddi deneyim kazandık.” Dedi.  

65 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERE: EVDEN ÇIKMANIZ BİR SÜRELİĞİNE KISITLANDI

Yaşlılara uyarıda bulunan, bu durumu birlikte atlatmak istediğini ifade eden Bakan Koca, “Size karşı hassasiyeti olan sadece evlatlarınız değil, bütün toplum. Tedbir alıyoruz evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandı. Dünyadaki benzerlerinden çok farklı ilerliyoruz. Gurur duyacağımız bir gerçek de var. Dayanışmamızın dünyada bir örneği daha bulunmuyor.” Diye konuştu.

FİRMALARLA SÖZLEŞME YAPMAYA BAŞLADIK

Durumu istismar etmek isteyenlerin olduğunun altını çizen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Pandeminin olduğu bir dönemde, istismar etmeye çalışan firmaların olduğunu biliyoruz, üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Yoğun bir şekilde depolama görüldü. Türkiye’de üretilen maskeler, Türkiye’nin ihtiyacı varken yurt dışına satılmayacaktır. Bugün itibariyle bütün firmaları teker teker çağırarak, sözleşme yapmaya başladık. 20 firma ile anlaştık şu ana kadar.” Dedi.

YERLİ SOLUNUM CİHAZI ÜRETİMİNE BAŞLIYORUZ

Yerli solunum cihazı üretimine başlanacağını kaydeden Bakan Koca, “Salgının yayıldığı ülkelerde en fazla eksikliği hissedilen cihazlardan biri solunum cihazıydı. Yerli solunum cihazı üretimine başlıyoruz. Tedbirleri hakim kılarsak başka ülkeler gibi olmayacağız. Bu zor günleri aşma fırsatımız var. En güvenilir çözümün evde kalmak olduğu unutmayalım.” Şeklinde konuştu.

BAKANLIK OLARAK AŞI ÜRETİMİNE DESTEK

Koca, açıklamasında, “Çin’den 50 bin hızlı tarama kiti geldi. Perşembe günü de bir bu kadar daha gelecek. Bu süreçte virüse karşı aşı geliştirme süreçlerinde bakanlık olarak destek veriyoruz. 6 üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı. Bu üniversite ve merkezlerin ihtiyaçlarına göre hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağız.” İfadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamasında şu ayrıntılara yer verdi:

İYİLEŞEN VAKALARIMIZ VAR

“iyileşen vakalarımız var. İyileşmekte olan hastalarımızın fazla olduğunu belirtmek isterim. Bugün itibariyle sabah Çin’de bir ilaçtan sonuç aldıkları yönünde iddialar var. İlaçla ilgili bu sabah yeterli miktarda getirmiş olduk. Sabah gelen ilaçlarında yoğun bakımdaki hastalarımıza başlandığını da belirtmek isterim.”

‘SAĞLIK PERSONELİMİZDE POZİTİF OLAN VAKALAR VAR’

“Sağlık personelimiz içinde pozitif olan vakalarımız var. Sayılarını şu an söylemek doğru olmaz. Erken dönemde gün sonu itibariyle duyurmak istiyoruz.”

BİZ HİÇBİR KİTTEN ÜCRET ALMIYORUZ

“Biz hiçbir kitten ücret almıyoruz. Alanlara da müsaade etmeyeceğiz. Van’da vakalarımız var ama 10’un üzerinde değil. Van bu kapsam öne çıkan bir il değil. Virüs tüm Türkiye’ye yayılmış durumda.”

32 BİN PERSONEL İLE İLGİLİ AÇIKLAMAYI MALİYE BAKANI YAPAR

“32 bin personeli de önümüzdeki 1-2 hafta içinde almak içinde çalışıyoruz. Başka meslekler için de iyileştirmeler olabilir bunu da sayın maliye bakanımız açıklar. Bu dönemde istifa edenlerin sağlık personeli olduğunu duyuyoruz. Bu personelleri bakanlığımıza almayacağımızı da duyurmak istiyorum”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ