logo

BALKANLILAR ATAŞEHİR’DE DE TEMSİL EDİLECEK

BALKANLILAR ATAŞEHİR’DE DE TEMSİL EDİLECEK

Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Özgön ile kuruluş çalışmaları yürütülen Ataşehir Temsilciliği Başkanı Mesut Solak üyelerle bir araya geldiler.

Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Ataşehir Temsilciliği kurulmak için ilk stardı verdi. Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Özgön ve Ataşehir Temsilciliği Başkanı Mesut Solak derneğin üyeleriyle Selin Restoran’da düzenlenen kahvaltıda bir araya geldiler.

1991 yılında yılında Kartal’da kurulan Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Ataşehir temsilciliğini oluşturuyor. Balkanlardan göç eden insanları çatısı altında birleştiren derneğin Ataşehir Temsilciliği yeni üyeleriyle tanışma kahvaltısı düzenledi.

18 Mart Çanakkale’de  şehit olanlara rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Ataşehir Temsilciliği Başkanı Mesut Solak derneğin Ataşehir Temsilciliğinin oluşumunu şu şekilde özetledi:

“Uzun zamandır düşündüğümüz bir projeydi bu. Balkanlı olup da bir şeyler yapalım düşüncesinde birtakım girişimlerimiz oldu. Ataşehir’de temasa geçtiğimiz birçok kişinin göçmen olduğunu öğrenince burada bir şeyler yapalım dedik. Kartal’da yer alan köklü bir dernek, Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte hareket ederek Ataşehir temsilciliğini oluşturmak istedik. Çok kısa bir süre içerisinde bireysel ve sosyal medya paylaşımlarından yola çıkarak bu topluluk oluştu. Ciddi bir sayı oluşturacağımızı düşünüyorum. Bu yola çıkarken önce Balkanlardan buraya değişik zamanda göç etmiş, balkan kökeni olan insanları öncelikle kültürel olmak üzere dayanışmalarını sağlamak, kültürümüzü bir anlamda devam ettirmek ve gelecek nesillere Balkan kültürünü yaşatmak için Ataşehir bölgesinde böyle bir yapılanmaya niyetlendik. Sosyal medya aracılığıyla böyle bir kahvaltıyı organize ettik. Bu buradaki ilk çalışmamız. Bunu tanışalım diye yaptık. Bu tanışmadan sonra eminim ki bunu devamı ciddi anlamda gelecektir. Biz  şu anda Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Ataşehir Temsilciliği olarak başladık. Belli bir sayıya ulaştıktan sonra temsilcilik yönetimi oluşturup yakın bir zaman içerisinde de organizasyonunu yaparak derneğimizle beraber çalışmalar yapacağız. Çok güzel bir yapılanmaya gideceğimizi düşünüyorum. Birinci amacımız dostluk, dayanışma, sosyal paylaşımı sağlamaktır. Şube yönetimini oluşturduktan sonra Ataşehir’de nisan ayından itibaren neler yapabiliriz düşüncesiyle adımlar atacağız”

Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Olcay Özgön ise 18 Mart Çanakkale şehitlerine ve kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e Allah’tan rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, “1943 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş bir ailenin torunuyum. Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nde Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyorum. Derneğimiz aynı zamanda bir federasyonunda üyesi. 5 dernek bir araya gelerek Balkan Göçmenleri ve Mülteci Dernekleri Federasyonu’nu oluşturduk. Derneğimiz 1991 yılında kuruldu. Yaklaşık 25 yıllık köklü bir dernek. Dernekçilik, emek isteyen bir iş. Burada sizin başlangıcınız da bir emek. 25 yıldır çok zor dönemlerden geçerek bu günlere kadar geldik. Balkanlardan buraya göç eden vatandaşlarımızın sıkıntılarını çözmek maksatlı büyüklerimiz bu derneği kurmuşlar.

Göçün her zaman ve her tarihte acı olduğunu dile getiren Özgön, Göçmenlerin tüm mallarını, mülklerini, tarihlerini, ecdatlarını orada bırakarak Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını da kaydederek, “Burada da yeni bir hayata başlamak kolay değil. Çok ciddi sıkıntılarla karşılaştık. Eğitim, çalışma, yerleşim, dil gibi sıkıntıları yaşadığımız en büyük sıkıntılardı. Derneğimizde bu sıkıntıları bir nebze olsun gerekli makamlarla, devlet daireleriyle görüşmek maksatlı kuruldu. Göçler hala devam ediyor. 1989 yılında göç edenlerin birçok sıkıntısı aşıldı ama sonradan gelen arkadaşlarımız ciddi sıkıntılarımız devam etmekte” dedi.

30 Ocak’da Ankara’da Balkan çalıştayını başlattıklarını dile getiren Özgön, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun önderliğinde gerekli bürokratların katılımıyla başlattığımız çalıştayı Türkiye’nin her bölgesine yaydık. Buradaki ana maddeler ise vatandaşlık, oturma izni, çalışma izinleri, sosyal güvenlik idi. En son İstanbul’da yaptığımız organizasyonda üniversitelerle denklik problemi masaya yatırıldı. En kısa sürede bir çok sorun çözülecek” ifadelerini de konuşmasına ekledi.

Özgön, derneğin çalışmalarından ve özelliklerinden de kısaca bahsettikten sonra üyelerin sorularını cevapladı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ