logo

Belediye STK’lara Destek Veriyor, Ataşehir Güçleniyor

Belediye STK’lara Destek Veriyor, Ataşehir Güçleniyor

Ataşehir’deki sivil toplum örgütlerinin faaliyet mekanı Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi, Ataşehir Belediyesi ve Kent Konseyi ile STK’ların ortak çalışma merkezi haline geldi.

Ataşehir’deki sivil toplum örgütlerine mekânsal çözümler üretmek amacı ile faaliyete geçirilen Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi, Ataşehir Belediyesi ve Kent Konseyi ile STK’ların ortak çalışma merkezi haline geldi. Hem Ataşehir hem de Ataşehirliler için durmaksızın üreten merkez adına konuştuğumuz Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu bireysel katılımların önemini vurguladı.

Hayatın her alanında üreten ve ürettikleri ile de değer yaratmaya çalışan dernek, meslek odası, sendika, vatandaş inisiyatifi ya da bireysel tüm çalışmalara kapılarını açan Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi Ataşehir’de sivil toplumun güçlenmesi ve gelişmesi için var gücü ile çalışıyor. Merkezi Ataşehir’de olan STK’ların dışında ortak çalışma geliştirilebilecek tüm gruplara ve alanında uzman gönüllü katılımlara kapılarını açan Ataşehir Belediyesi’nin yeni hizmet birimi Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi’ni, faaliyetlerini merkezde sürdüren Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu’dan dinliyoruz:

Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi hangi amaçla kuruldu?

Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi, Ataşehir’deki dernekler, meslek odaları, sendikalar ve vatandaş inisiyatifleri gibi sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını kolaylaştırıp Ataşehir Belediyesi ve Kent Konseyi ile STK’ların ortak çalışma yürütmesi amacıyla kuruldu. Bu merkez ile ilçemizde bulunan STK’ların altyapılarının belediye tarafından desteklenerek daha nitelikli hale getirilmesi ve böylece Ataşehir’de sivil toplumun güçlenmesi ve gelişmesi hedefleniyor.

Ataşehir’in gelişimi için üreten ve güçlenmesinde katkı sağlayan STK’ları merkezde ne tür hizmetler bekliyor?

Merkezde öncelikle ilçemizde yer alan STK’ların mekân sorununu çözmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. STK’ların ihtiyaç duyduklarında, randevu sistemi ile toplantı ve etkinlilerini yapabilmeleri için 27 çalışma ofisi tasarlandı. Ayrıca merkezde makbuzlarını, dernek defterlerini saklayabilecekleri 280 adet kıymetli evrak dolabı ile postaları için adres bildirimi yapabilecekleri 280 adet posta kutusu talep eden STK’lara tahsis edilecek.

Bir yandan merkezde sekreterya hizmeti sunarak STK’ların kolay erişilebilir olmalarını sağlarken bir yandan da ortak bir fayda için birlikte projeler üretmelerine de yardımcı olacağız.

Merkezin en önemli hizmetlerinden biri de aslında derneklerin kapasitelerini geliştirmesi ve birikimli yeni derneklerin oluşabilmesi için altyapılarına göre eğitimler düzenleyeceğiz.

Yani Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi ile hem mevcut derneklerin mekân problemini çözecek hem de yeni derneklerin kurulmasına olanak sağlayacaksınız…

Kesinlikle… Derneklerin mekân problemlerini çözmenin yanı sıra merkezde dernek kurmak isteyenler için de nasıl dernek kurulur, defter nasıl tutulur ve mali yapı nasıl geliştirilir gibi eğitimler düzenlemeyi planlıyoruz. Böylece sorunlar karşısında nitelikli çözüm üretebilen dernek kuşağının yetişmesine katkı sağlarken bir yandan da eğitim verdiğimiz kişilerle mentorluk hizmeti vermeyi de amaçlıyoruz.

Ataşehir Belediyesi Avrupa Birliği Bürosu ile koordineli bir şekilde çalışarak STK’ların Avrupa Birliği ve KOSGEB gibi kurumlar için projeler geliştirebilmelerine yardımcı olacağız. Dolayısıyla merkezde, STK’ların çok yönlü, nitelikli ve Ataşehir’e hizmet üreten bir yapıya ulaşması için çalışacağız.

ATAŞEHİR İÇİN ÜRETEN HERKESE KAPIMIZ AÇIK

Peki, merkezden yararlanacak STK’larda aranan özellikler neler?

Kente ve kentliye hizmet eden, kent için fayda üreten, hangi alanda olursa olsun farkındalık ve duyarlılık yaratmaya çalışan, hak aramaya veya kentteki bir grup yurttaşın da olsa ortak çıkarını savunmaya yönelik çalışmalar yapan tüm sivil toplum örgütlerine kapımız açık.

Ataşehir’de yaklaşık 700’e yakın dernek var. Bunların pek çoğu da hemşehri dernekleri… Bir yandan bu derneklerin Ataşehir’e değer katmaları için çaba sarf ederken bir yandan da ilçemiz dışında; hatta ülke genelinde sivil toplumu destekleyici bir merkez haline gelmeleri için çalışacağız.

Bizim buradaki amacımız Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi’ni sivil toplum akademisine dönüştürebilmek… Bu bağlamda da Kent Konseyi hem içerik hem de STK’ların karar alma, proje üretme, uygulama, sivil toplumu yerel yönetim ve merkezi yönetimle buluşturma açısından büyük bir destekçi rolünde…

Merkezi ilçe dışında olan STK’larla da ortak çalışmalarınız olacak mı?

Merkezi Ataşehir’de olmayıp ilçemiz için fayda üretmeye çalışan tüm yapıları merkezimize çekmeye çalışıyoruz. Böylece merkez, sivil toplum kuruluşlarının ürettiği faaliyetler üzerinden vatandaşların faydalanabileceği bir alan haline geliyor. Bir anlamda Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi’nde yapılan her etkinlik ile vatandaşlarımızın bilgi ve faaliyet açısından yararlanabileceği çalışmalara da hizmet vermiş oluyoruz. Mesela Ekim ve Kasım aylarında Türkiye Barolar Birliği ile yaptığımız “Hukuk Okur-Yazarlığı” adlı eğitimlerle hem Ataşehirlilerin kendi haklarını öğrenip bu konuda daha bilinçlenmesini sağlarken hem de hukuk kültürünün ve altyapısının oluşmasına yönelik programlar düzenledik.

Keza merkezimizde BACADER için eğitim ve sınav imkânı sağlarken derneğin ilçemizin tüm mahallelerinde çalışmalar yapmasını talep ettik. Bunun dışında bölge gençleri için izciliğe yönelik aktiviteler kurgulayan Boğaziçi İzciler Derneği’ne mekân imkânı sağladığımız gibi Satranç Federasyonu ile yürüttüğümüz çalışmalar ile de ilçe halkı için ücretsiz temel satranç eğitimi verilmesini planlıyoruz.

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM, HAYATA GEÇİRELİM

Peki, ya bireysel katılımlar…

Aslında Ataşehir’de gönüllü katkı sağlayıp, bilgisini ve deneyimini belirli bir zaman diliminde Ataşehirli hemşehrilerinin hizmetine sunabilecek herkes için merkezimizin kapısı açık. Merkezimizi hizmet bekleyen değil, hizmet üreten bir yapıya dönüştürmek için her bireye, gruba ve yapıya ihtiyacımız var.

Önemli olan burayı yaşam ile bütünleştirebilmek… Mahalleyle, sokakla bütünleştirebilmek… Buradan insanların evlerine kadar ulaşabilen bir faaliyet, aktivite ve hizmet zinciri oluşturabilmek… Bizler Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi’nde birlikte düşünelim, birlikte tasarlayalım ve birlikte hayata geçirelim bakış açısına sahibiz. Bu nedenle gönüllü katılımları bizim açımızdan oldukça önemli… Ortak hayalleri, beklentileri olan pek çok gönüllünün ürettikleri sayesinde önce Ataşehir ve Ataşehirli, sonrasında da bölgenin kültürel, sosyal ve sportif hayatı anlam kazanacak.

Alanında uzman kişilerin başvuruları ile geliştirilen projelerle kulüpler oluşturup, bu kulüplerde hazırlayacağımız ortak programlar sayesinde Ataşehir’deki sivil toplum algısında ciddi bir dönüşüm sağlayacağımızı düşünüyoruz.

Ayrıca Ataşehir Belediyesi’nin pek çok müdürlüğü çeşitli branşlarda hazırladığı kurslar ile vatandaşlara hizmet veriyor. Bu kurslarda donanımlı hale gelmiş bireylerin faaliyetlerini sürdürebileceği sanat, spor, eğitim, teknoloji veya düşünsel alanlarda kulüpler kurmak istiyoruz. Bu kulüpleri de “ben İngilizce dersi vermek istiyorum” ya da “bilgisayar eğitimi verebilirim” diyenler ve konusunda uzman kişilerin önderliğinde harekete geçirip ortak çalışmalarla tüm bölgenin fayda sağlayabileceği hale getireceğiz.

Merkezden yararlanmak isteyenler için bir şartınız var mı?

Buradan yararlanmak isteyenler için tek şartımız, açık siyasal faaliyet ya da toplumsal yararı zedeleyecek çalışmalar yapmıyor olmaları… Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi’nde toplumsal fayda üreten her çalışmaya yer vermeye hazırız.

Merkezden faydalanmak için bize elektronik posta veya telefonla başvuruda bulunan kişilere veya derneklere, ofislerin ya da toplantı salonlarının uygunluk durumlarına göre hizmet veriyoruz. Özellikle gece çalışması gereken proje grupları için merkezimizi 24 saat açık tutarak yoğun bir çalışma temposu yakalayacağız. Böylece çok kısa bir süre içerisinde merkezimizin üreten ve Ataşehir’e katkı sağlayan çalışmaların çekim merkezi haline geleceğine inanıyoruz.

İrtibat:

Mustafa Kemal Mahallesi 3004 Cad. 3091/2 Sok. No:1 Ataşehir/İstanbul

Tel: 0530 926 10 01

E-mail: kentkonseyiatasehir@gmail.com

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ