logo

Brüksel’de AB’den Türkiye’ye Aşamalı Yaptırım Kararı

Brüksel’de AB’den Türkiye’ye Aşamalı Yaptırım Kararı

AB zirvesinden Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle bağlantılı kişi ve kuruluşlara yönelik Mart’ta gündeme geleceği açıklanan yaptırım listesinin genişletilmesi kararı çıktı.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetleri nedeniyle aşamalı yaptırım kararı aldı.

Brüksel’de Perşembe günü başlayan AB liderler zirvesinde Türkiye’ye yaptırım konusunu da ele alan AB devlet ve hükümet başkanları sonuç bildirgesinde, yaptırım listesini genişletme ve Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine katılan kişi ya da kuruluşların listeye eklenmesi kararı açıklandı.

Ankara’nın tutumunu değiştirmemesi durumunda ise yaptırımların kapsamının genişletilmesi gündeme geleceği kaydedilirken,  Mart ayına kadar Türkiye’ye karşı izlenecek yol konusunda seçenekler ve mevcut yaptırımların kapsamının genişletilmesinin de yer alacağı bir rapor hazırlanacak.

AB liderlerinin, Türkiye’ye karşı izlenecek yol konusunda 20 Ocak’ta göreve başlayacak ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden ile de istişare etmek istediğinin altı çiziliyor.

“Türkiye’nin tek taraflı eylemler ve provokasyonlarda bulunmasından ve AB’ye yönelik söyleminden üzüntü duyulduğu” ifade edilirken, Oruç Reis’in geri çekilmesine rağmen Doğu Akdeniz’de “tek taraflı ve provokatif eylemlerin devam ettiği” vurgulandığı bildiride, Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın talep ettiği ağır yaptırımlar ve silah ambargosuna yönelik karar AB liderler zirvesinde kabul görmedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ