logo

Bu eserler sadece mikroskopla görülebiliyor

Bu eserler sadece mikroskopla görülebiliyor

Yalnızca mikroskopla görülebilen eserler oluşturarak tüm dünyada nam salan Ukraynalı ünlü mikrominyatür ustası Mykola Syadristy, eserlerini Türkiye’de ilk kez sergiliyor.

Üç-beş milimlik ve yalnızca mikroskopla görülebilen eserler oluşturarak tüm dünyada nam salan Ukraynalı ünlü mikrominyatür ustası Mykola Syadristy, hayret uyandıran eserlerini Türkiye’de ilk kez sergiliyor.

Türkiye’de ilk defa açılan Mikrominyatür Sergisi, mikroskoplarla görülebilen eserlerden oluşuyor.

Aqua Florya AVM sergi salonu, dünyada eşi benzeri olmayan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Mikroskobik ölçülerde minyatürleri ile tüm dünyada tanınan 76 yaşındaki Mykola Syadristy’nin pek çok eseri Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş.

Sanatçının mikroskopla görülebilen ilginç eserleri arasında saç telinin içindeki gül, üzüm çekirdeğinin içinde tilki, pirinç tanesinin üzerinde yelken ve şeker tanesi üzerinde yapılmış kadeh kompozisyonları dikkat çekiyor.

İstanbul Ajansı, Mikrominyatür Sergisi’ni mercek altına aldı

Syadristy’nin mikrominyatür eserleriyle ilgili İstanbul Ajansı’na bilgiler veren sergi yetkilisi Furkan Erdemir, sanatçının buradaki eserlerini destek almadan bizzat yerleştirdiğini söyledi. “Dikkat ederseniz birçok eserin tersten yerleştirildiğini göreceksiniz. Mercekten bakıldığında, eserlerin bütün detayları net bir şekilde görülebiliyor.” diyen Erdemir, sanatçının, ışık da dahil olmak üzere belli matematiksel düzenlemeler ve ayarlamalar yaparak eserleri kendisinin stantlara yerleştirdiğini söyledi.

Bir eser iki ayda tamamlandı

Syadristy’nin buradaki bir eserini iki ayda tamamladığını belirten Erdemir, sanatçının her eserinden sonra bir de şiir yazdığını söyledi. Sanatçının, yapım sürecinde esere zarar vermemek için kalp ritmini yavaşlattığını kaydeden Erdemir, “Sanatçı, esere zarar vermemek için kol hareketlerini ve nefes alış-verişlerini yavaşlatıyor. Dolayısıyla kalp ritmini de düşürüyor. Syadristy, aynı zamanda profesyonel yüzücü, bu dalda birincilikler almış birisi. Sporculuğun getirdiği bir şey olacak ki, eserlerini yaparken kalp ritmini yavaşlatabiliyor ve böylece esere zarar vermeden yapım sürecini gerçekleştiriyor.” dedi.

76 yaşındaki Syadristy Florya’da deniz girdi

Sanatçının ilerlemiş yaşına karşın oldukça tez canlı ve mütevazı olduğunu aktaran sergi yetkilisi Furkan Erdemir, buradaki eserlerin kurulumunu tamamladıktan sonra Florya’da denize girdiğini ve İstanbul’da samimi bir ortam bulduğunu dipnot olarak İstanbul Ajansı’yla paylaştı.

En çok ilgi öğretmenlerden

Furkan Erdemir’in verdiği bilgilere göre, 2014 şubat ayının son haftasına kadar Aqua Florya AVM’de yer alacak Mikrominyatür Sergisi’ne en çok ilgi öğretmenlerden gelmiş. Bireysel olarak gelen öğretmenlerin yanı sıra öğrencilerini getiren öğretmenler de sergiyi büyük bir hayranlıkla gezmişler.

Sanatçının son sergisi Türkiye olacak

Dünyanın birçok ülkesinde yoğun ilgiyle karşılaşan Syadristry’nin bu sergisi aynı zamanda sanat hayatının son sergisi olacak. Sergi yetkilisi Furkan Erdemir, sanatçının, İstanbul’daki sergisinin ardından başka sergi yapmayı düşünmediğini, ancak bu sergiyi şubat ayından sonra Ankara ve İzmir’e de götürmek için görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Devlet adamları da ziyaret etmiş

Mikrominyatür sanatçısı Syadristry’nin eserlerinden oluşan sergiyi iki sene önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da Ukrayna’da ziyaret etmiş. Bunun dışında Ermenistan Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Vietnam Devlet Başkanı, Hırvatistan Başbakanı, Hindistan Cumhurbaşkanı, Syadristy’in minyatür eserlerini ziyaret eden isimler arasında yer alıyor. Öte yandan İstanbul’daki sergiyi çeşitli tiyatro ve devlet sanatçılarımız da ziyaret etmiş.

Beklentilerin çok üzerinde hayranlık bırakan Mikrominyatür Sergisi, 2014 şubat ayına kadar Aqua Florya AVM’de sergi salonunda görülebilecek.

Haber – Fotoğraf: Selim Ural/ İstanbul Ajansı

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ