logo

‘Çalışan Gazeteciler Günü’ Kutlu Olsun

‘Çalışan Gazeteciler Günü’ Kutlu Olsun

calisan_gazeteciler -gunuTarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyarak zor şartlar altında görev yapan başta yerel basın çalışanları olmak üzere, tüm meslektaşlarımızın “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyoruz.

Gecesini gündüzüne katarak kutsal bir görevi icra eden gazeteciler, demokrasimizin mihenk taşlarından bir tanesidir. Gazeteciler doğru, tarafsız haber verme, objektif görev anlayışıyla kamuoyunu gerçeklerle buluşturan, farklı görüşlerin seslendirilmesine de imkan sağlayarak toplumu doğru sonuçlara ulaşmaya yönlendiren, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde barındıran önemli bir mesleği icra etmektedirler.

Bu sektörde çalışan meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal haklar açısından istenilen düzeyde olmadıkları görülmektedir. Ne yazık ki bu sorunlar derinleşiyor ve basın emekçileri de bu sorun altında ezildikçe eziliyor. Çalışanı özgür olmayan medyadan özgür olmasını beklemek imkânsızlaşıyor.

Biz gazetecilerin görevi sorumluluklarımızı yerine getirerek, kutuplaşmak ötekileşmek yerine mesleki dayanışmayı sağlamaktır. Sürekli başkalarının haberleri, törenleri, açılışları, etkinlikleri ile olaylar peşinde koşarak çaba sarf eden bizler, kendi mesleğimiz ve geleceğimiz hakkında aynı özveriyi gösteremiyor ve ihmalkâr davranıyoruz. Bu özel günde başkaları için verdiğimiz mücadeleyi kendi hak ve özgürlüklerimiz için de vermeliyiz.

NEDEN “ÇALIŞAN GAZETECİLER” GÜNÜ?

Çalışan Gazeteciler Günü ilginç bir öyküye dayanıyor. 1961 yılınında 10 Ocak günü resmi gazetede yayınlanan bir kanun ile basın çalışanlarının bazı hakları yasal güvenceye kavuştu. Şimdi ”212 sayılı yasa” olarak bilinen düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor.

Basın Gazetesi’nin son sayısında yer alan başyazıda, basın emekçilerinin elde edilen hakların korunması amacıyla elbirliğiyle mücadele edecekleri kaydediliyordu. 14 ocak 1961’de boykot sona ererek, gazeteler yeniden yayına başladı ancak üç günde yaşanan olaylar, Türk basın tarihinde yerini aldı. Patronların boykotuna karşın 11 Ocak’tan itibaren üç gün boyunca çok zor şartlarda çalışıp “Basın Gazetesi” çıkartan gazeteciler “Çalışan Gazeteciler Günü”nün de temeli oldu.

Gazete ve televizyon kanallarında çalışan binlerce gazetecinin ezici çoğunluğu ne 212’li ne de Basın Kartı sahibi. Sektörün yeni istihdam alanı olan internet medyası ise 212 bir yana hala herhangi bir yasal zemine bile sahip değil.

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ