logo

CAN, ‘Denizcilik Düzenlemesiyle Türkiye’nin Dış Ticaret Açığı Biter!’

CAN, ‘Denizcilik Düzenlemesiyle Türkiye’nin Dış Ticaret Açığı Biter!’

Denizcilik firmaların tüm ticaretini Türkiye’ye getirmesi için düzenleme yapmasının önemine vurgulayan Kaptan Mustafa Can, Türkiye’nin dış ticaret açığının biteceği iddiasında bulundu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kaptan Mustafa Can, zincirin tamamının kurtulması ile birlikte tüm sektörlerle birlikte deniz taşımacılığı ve denizcilik sektörünün de pandeminin etkilerinden kurtulacağını kaydetti. Kaptan Can, bu sürecin de en az 2 yıl olarak ön görüldüğünü söyledi.

EKOTÜRK’te canlı yayın konuğu olan Kaptan Mustafa Can, Türkiye ve dünyada denizcilik sektörünü, deniz ticaretini, Türk denizciliğinin sektördeki ve deniz ticaretindeki yerini değerlendirdi.

İstanbul Çankırı Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı da olan Kaptan Mustafa Can, denizcilik bakanlığı kurulmadan tüm projelerin hayal olduğunu söyledi.

Transbosphor Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Mustafa Can, dünyada bulunan büyük gemi firmalarının Türkiye’de ofis açtığını, devletin biraz desteğiyle denizcilik sektörünün Türkiye’yi şaha kaldıracağını söyledi.

GEMİ BAKIM VE LOJİSTİKLERİ TÜRKİYE’DEN SAĞLANIYOR

Dünyadaki büyük gemi firmalarının Türkiye’de ofis açması ile Türk denizcilerinin sektörde önemli kazanımları olduğunu, hem gemilerde hem de ofislerde istihdam artışının yaşandığını kaydeden Kaptan Can, ofis yöneticilerinin Türk olmaları nedeniyle gemi bakım ve lojistiklerinin Türkiye’de sağlandığını bunun da ekonomiye önemli katkısı olduğuna işaret etti.

İTÜ DENİZCİLİK’E VEFA BORCU OLARAK GÖRDÜM

Eğitim aldığı İTÜ Denizcilik Fakültesi’ne vefa borcu olarak gördüğünü ifade ederek 5 yıl hocalık yaptıktan sonra liman müdürlüğü yaptığını, daha sonra gemi acenteliğine başladığını kaydeden Kaptan Mustafa Can, denizcilik ekonomisini öğrenerek kurduğu denizcilik firması ile sektörde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

DENİZCİLİK SERBEST BÖLGE DÜZENLEMESİ İLE TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARET AÇIĞI BİTER

Türkiye’nin denizcilik sektöründeki yerini değerlendiren Kaptan Mustafa Can, ofisini Singapur’dan Türkiye’ye taşıyan çok büyük denizcilik firmaları olduğunu söyledi. Devletten, bu firmaların tüm ticaretini Türkiye’ye getirmesi için düzenleme yapmasının önemine vurgu yaparak, denizciler için bir serbest bölge düzenlemesi ile Türkiye’nin dış ticaret açığının biteceği iddiasında bulundu. Can, doğru politika ile önümüzdeki dönemde deniz ticaretindeki payımızın yüzde 40’ları görebileceğini iddialarına ekledi.

İNSANLARIN TÜKETİM İHTİYACI KARŞILANMAK ZORUNDA

2013 yılında ilk denizcilik firmasını kurduğunu, 6 büyük gemi kapasitesine ulaştıklarını, acenteliğin devam ettiğini vurgulayan Kaptan Can, “2020 yılında başlayan pandemi ile birlikte gemilerimiz çok sıkıntılar çekti. İlk altı ay boyunca yük bulamadık. İnsanların tüketim ihtiyacı karşılanmak zorunda… 2008’den beri denizcilik piyasası çok sıkıntı çekti. Yüzlerce firma battı. Bir düzeltme hareketi olduğunu düşünüyorum. Sektörün hareketlenmesi ile birlikte önümüzdeki sene gemi siparişlerinin başlayacağını düşünüyorum. Çünkü hala tüketimde doyum yaşanmadı.” Dedi.

DÜNYADA YAŞANAN ÇİP KRİZİ ÜRETİMİ ETKİLEDİ

Dünyada yaşanan çip krizinden otomobil sektörü başta olmak üzere üretimin her alanda etkilendiğini ifade eden Kaptan Mustafa Can, artan talebe bağlı ve doların yükselişinin de etkisiyle fiyatlarda artışa neden olduğunu kaydetti.  

YOLCU TAŞIMACILIĞINDA HİÇ YOKUZ!

Yolcu taşımacılığında hiç olmadığımızın altını çizen Kaptan Can, tek yolcu gemisinin Piri Reis’te staj yetiştirdiğini kaydetti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ