logo

Çankırı Ilgazlı Edebiyatçı Abdullah Nefes Yaşama Veda Etti

Çankırı Ilgazlı Edebiyatçı Abdullah Nefes Yaşama Veda Etti

Uzun yıllar TYS’nin Ankara Temsilciliğini yapan 1941 Çankırı-Ilgaz doğumlu şair-yazar, yayıncı Abdullah Nefes kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

Şair-yazar, yayıncı Abdullah Nefes 79 yaşında kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Uzun yıllar TYS (Türkiye Yazarlar Sendikası) Ankara Temsilciliğini yapan Abdullah Nefes, 1941 Çankırı-Ilgaz doğumluydu.

Ankara DTCF ve Hukuk Fakültesinde eğitim gören Abdullah Nefes yaşamı boyunca örgütlü mücadele içerisinde yer almış bir yazardı.

Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından yapılan açıklamada, “TKP üyesi olan yazarımızın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Abdullah Nefes Kimdir?

12 Mart Darbesinden sonra tutuklanmış 3 yıl cezaevinde kaldı. Pek çok derginin kuruluşunda yer almış, Ser ve Ekim Yayınevlerini kurdu.

İlk şiirleri ve hikayeleri Varlık, Dost, Yeşil, Ilgaz, Çağrı, Yelken, Evrim, Dönem, Elif, Edebiyat ve Eleştiri, Sanat Emeği gibi dergilerde yayımlandı.

1964 yılında Sosyal Adalet Dergisi ve yayınlarına yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1966 yılında Dönüşüm dergisinin sahibi olarak sorumlu yazı işleri müdürlüğünü üstlendi.

Çeşitli yayınevlerinde yöneticilik yapan Abdullah Nefes, “Sürgün” başlıklı kitabı ile 1980 yılı Akademi Kitabevi Başarı Ödülünü kazandı. Nedir ki Ömür, Yolcu, Bahar Kışkırtması, Dört ×100=Dörtlükler şiir kitaplarının adıydı.

Deniz-Hüseyin -Yusuf: İdam Kararı Tutanakları, 68 Yargılıyor, Tene Dokunmak başlıklı araştırma ve derleme kitapları olan Abdullah Nefes, Dimitrov’un Faşizme Karşı Birleşik Cephe başta olmak üzere pek çok kitabın yayıncısıydı.

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yöneticilik yapan Abdullah Nefes sol partilerde yöneticilik yapmıştı.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ