logo

Çankırı Valisi ve Heyet Ilgaz Tüneli Yapımını İnceledi

Çankırı Valisi ve Heyet Ilgaz Tüneli Yapımını İnceledi

Çankırı Valisi, milletvekilleri ve Belediye Başkanının olduğu heyet, yapımı devam eden Ilgaz Tüneli’nde incelemede bulundu. Vali Özcan, “tarihe tanıklı ediyoruz” dedi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı milletvekilleri Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, Ilgaz Kaymakam Vekili Erkan Savar ve İl Jandarma Komutanı J. Alb. Halil Altıntaş ile birlikte yapımı devam eden Ilgaz Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu.

Vali Vahdettin Özcan ve beraberindekiler tünel inşaatı şantiyesinde Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar ve yüklenici firma Cengiz İnşaat yetkilileri tarafından karşılandı.

Çankırı İle Kastamonu arasındaki bağlantıda Ilgaz Dağı’nın tünlle geçilmesini sağlayacak olan Ilgaz Dagı tüneli projesi teknik bilgileri; 26,7 km (11,4 km+15,3 km), tünel uzunluğu 5.370 m+5.391 m, proje standardı bölünmüş yol, platform genişliği 26,0 m, işe başlama tarihi 16.08.2012, iş bitim tarihi ise 16.01.2016’dır.

proje bedeli 455 milyon TL, toplam proje bedeli 372 milyon TL olan projenin Nisan 2016’da tamamlanarak hizmete girmesi öngörülüyor.

Karayolları 15. Bölge Müdürü Heyete Brifing Verdi

Şantiyede Karayolları 15. Bölge Müdürü bir sunum yaptı. Sunumda; “Karayolları 15. Bölge Müdürlüğümüz İç Anadolu Bölgesinde yer alan Çankırı ili Batı Karadeniz Bölgesinde Kastamonu, Karabük, Bartın ve Zonguldak illerindeki Devlet ve il yollarının yapım, bakım ve onarımlarını üstlenmiştir. Bunlardan en önemli yatırımlardan birisi de Ilgaz Tünelidir.

Ilgaz Tüneli güzergahı, Kastamonu Diphan Mevkii Bostan Köyü’nden sola ayrılarak, Baldıran Mevkiine kadar 2,9 km vadi içinden devam etmekte, 5.391/ 5.370 m çift tüp tünel ile Ilgaz Dağı geçilmekte ve tünel çıkışında Kadın Çayırı’ndan 3,5 km sonra da, Yenice Köyü’nde mevcut güzergaha bağlanmaktadır.

Ilgaz Tüneli projesi Kastamonu ve Çankırı illerimizin ortak projesi olup, bölge doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile geçmişten günümüze taşınan, kültürel değerleri ile var olan, mirasın korunması ve değerlendirilmesi gereken bir bölgemizdir.

Proje güzergahı, Sarp Küre Dağları ve Ilgaz Dağları arasında kalan konumdan ve ulaşımda yaşanan sıkıntılardan dolayı sahip olduğu zengin kaynakları yeterince değerlendirilemeyen Kastamonu ili ile Çankırı ilinin, hatta Batı Karadeniz Bölgesi’nin önemli bir limanı olan İnebolu Limanı’nın TETEK güzergahının (Transit Türkiye Karayolu), Çankırı ve Ankara üzerinden Akdeniz limanlarına bağlantısının sağlanması açısından da büyük önem taşımaktadır.

Bu yol üzerinde en önemli geçit noktası 1875 rakımlı Ilgaz Dağı geçididir. Mevcut Ilgaz Dağı yolu %12’ye varan oldukça yüksek eğimleri ve set kurpları (virajları) ile kıvrıla kıvrıla 1875 m rakımına çıkıp tekrar inen 17 km’lik oldukça zorlu bir yoldur. Özellikle kışın yolun açık tutulabilmesi için yapılan yoğun mücadeleye rağmen etkili olan kar yağışları ve buzlanmalar ulaşımı olumsuz etkilemektedir.

Ilgaz Dağı’nın aşılmasındaki zorluklar, ürünlerin nakliyesindeki ulaşım güçlüklerine, ilave maliyetlere, zaman kayıplarına sebep olmakta ve madenciliğin, turizmin, sanayi ve ticaretin gelişmesine engel teşkil etmektedir.

Bu proje ile; Ilgaz Dağı’nın tünel ile geçilmesi ile Batı Karadeniz’in Kuzey TETEK hattına bağlanması, Güneyden gelen trafiğin Çankırı ve Kastamonu üzerinden İnebolu Limanı’na ulaşımının kolaylaştırılması, Ulusal ve Uluslar arası arterlerin güçlendirilerek bölgemizden diğer illere, bölgelere, Akdeniz limanlarına, İran ve Bulgaristan gibi sınır bölgelerine ve yurt dışına daha yüksek standartlı yollarla kesintisiz bir ulaşımın sağlanması, bölgenin ve ülkemizin ekonomisine, ticaretine, kültür ve turizm gelişmesine katkısının yanında kış aylarındaki yoğun kar yağışların ve buzlanmalar nedeniyle sürücülerin kabusu olan yolda vatandaşlarımıza 12 ay boyunca güvenli, konforlu bir ulaşımın tesis edilmesi amaçlanmıştır.

Projeye ait teknik bilgilerde ise; proje uzunluğu 26,7 km (11,4 km+15,3 km), tünel uzunluğu 5.370 m+5.391 m, proje standardı bölünmüş yol, platform genişliği 26,0 m, işe başlama tarihi 16.08.2012, iş bitim tarihi ise 16.01.2016’dır. Tünelin proje bedeli 455 milyon TL, toplam proje bedeli 372 milyon TL (projedeki BY, BSK ve kavşaklar dahil). Projenin Nisan 2016’da tamamlanabileceği ve faaliyete geçeceği öngörülmektedir” dedi.

Vali Özcan “Tarihe Tanıklık Ediyoruz”

Vali Vahdettin Özcan yaptığı konuşmasında, “Arkadaşlar, şu anda bizler tarihe tanıklık ediyoruz. Ben Urfa Tüneli’nde ve Atatürk Barajı’nda da görev aldım. O zaman Bozova Kaymakamıydım. Sizleri tebrik ediyorum. Yüklenici firma Cengiz İnşaat yetkilileri ve Bölge Müdürümüze teşekkür ediyorum. Marifet iltifata tabidir. Çankırı’nın İnebolu’ya açılan kapısına hoş geldiniz” dedi.

Milletvekillerimiz Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Hüseyin Filiz, Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar firma yetkililerinden tünel yapımıyla ilgili bilgi aldılar.

Daha sonra tünel inşaatına geçen katılımcılar Çankırı istikametinden Kastamonu istikametine açılan 2.600 m’lik tünelin son noktasına gelerek ayna diye tabir edilen kazı alanında incelemelerde bulundular.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ