Son Dakika
Yılın son günlerinde, çetin kış mevsimi ve çok ağır ekonomik koşullarında doğalgazı kesilen, elektrik ve suyu kesilerek tahliyesi istenmesi beklenen Yenisahra Sakinleri çözüm arıyor.
Yılın son günlerinde, bu yıl çetin geçeceği ön görülen kış mevsimi başında ve çok ağır ekonomik koşullarda Yenisahra’da riskli olduğu tespit edilen binalarda doğalgaz kesildi. Elektrik ve suların da kesilerek vatandaşlardan evlerinin de boşaltılması isteneceği kaydediliyor.
Bilindiği gibi, ülkemizin ağır ekonomik koşullarında inşaat sektörü, özellikle de konut imalatı neredeyse durdu. İnşaat sektöründeki bu durgunluk firmaları da etkiledi. Bazı art niyetlilerin de varlığının altını çizerek, ciddi inşaat firmalarında krizde olduğu ve çalışamadığı bu günün gerçeği.
İşte bu koşullarda eli kolu bağlı olan Yenisahra mahallesindeki bir grup malik geçmişte yapılan sözleşmeye dayanarak karot alınması ve riskli yapı ilanı nedeniyle zor durumda. 36 inşat firmasının çalışma yürüttüğü Yenisahra Mahallesi sakinine ait 98 binada 300’e yakın bağımsız birim DKY İnşaat tarafından alınan “Riskli Yapı” raporuna bağlı olarak tahilye edilmek isteniyor. Bir grup binanın tahliye edildiği Yenisahra’daki bu kararın alt gelir grubuna mensup 1500’e yakın kişiyi etkileyeceği ön görülüyor. Tahliyesi istenen bu insanların önemli kısmı kira ödeyebilecek durumda değil.
Öte yandan sorun sadece tahliye ile de sınırlı kalmıyor. Bölgedeki yapı değişimi ile demografik yapı da değilşiyor. Bağımlı ve sorunlu şahısların barınmasına uygun koşulların gelişmesine yol açılıyor.
Bu koşullar dikkate alınarak bölge halkının sorununu çözünme yönelik talepler de seslendirilmeye başlandı.
Bölge sakinlerinin duyguları ve taleplerini dile getiren
Yenisahra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İSA KIRIM’ın açıklaması:
YENİSAHRALI SİZDEN LAF DEĞİL, İCRAAT BEKLİYOR!
İstanbul’un göz bebeği, marka şehir Ataşehir’de sahipsiz bir mahalle var!
Yönetenlerin sorunları görmediği, sadece evlerinde oturanları evlerinden tahliye etmek için uğradıkları bir mahalle Yenisahra mahallesi.
Ataşehir’in 17 mahallesinde biri olan Yenisahra Mahallesi 2013 yılında kentsel dönüşümle tanıştı. Kentsel dönüşüm sürecini duyan firmaların adeta akınına uğrayan mahallede 36 inşaat firması mahalle halkı ile inşaat yapmak için sözleşme yaptı.
Firmalarca ve aracılarca vaatler havada uçuştu ve haliyle zamanla ortaya çıkacak bir sürecin acı tablosu ortaya çıktı. Tabloda mahalledeki hak sahipleri vaatlerle kandırıldı.
2013 yılında kentsel dönüşüm süreci başlayan 2015 yılında imarı olmayan mahallede özel imar çıkartmak için mahalle halkının bilgisi olmadan, 98 binadan sözleşme doğrultusunda karot alındı.
Özel imar planları karotlardan sonra suya düştü. 98 Binadan alınan karotlara rağmen özel imar alınamadı ve inşaatlara başlanamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Ataşehir Kaymakamlığı aracılığıyla Ataşehir Belediyesi tarafından ile karot alınan binaların tahliyesi için baskı oluşturdu.
Baskılar nedeniyle de; tebligatlar İlçe Belediyesi aracılığıyla işleme konularak tahliye sürecinin başlatılması sağlandı. 2020 Yılının Kasım ayında çevik kuvvet ile evlerin tahliye süreci başlatıldı.
Pandemi ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara rağmen hak sahibi vatandaşlara ait 62 binanın tahliyesi o zaman gerçekleştirilmişti.
KAROT ALINAN 98 BİNA
İLE İLGİLİ SİZE KISA BİR BİLGİ VEREYİM:
98 Binaların birçoğu ortalama üç kattan oluşmaktadır. Her katta tek daire
olduğunu düşündüğümüzde toplamda 294 daire. İçerisinde 5’er kişi yaşadığını
dikkate alırsak; toplamda 1470 kişi pandeminin, ekonomik koşulların zor olduğu
bir süreçte evlerinden tahliye ediliyor. Gerekçe de ise; “binanız risklidir,
oturulamaz raporu var. Biz sizleri oturtamayız.” denilmektedir.
Deprem gerçeği var, tahliye etmekte haklılar mı? Haklılar. Ancak acı bir gerçek daha var. Bu dairelerde oturan vatandaşlar, zamanında gelmiş ve imkânları doğrultusunda yokluk içerisinde kafalarını sokabilecekleri, aşlarını kaynatabilecekleri evlerde geçim derdi ile dertlenmişlerdir. İstanbul gibi bir şehirde, yaşam pahalılığı ve nüfus olarak yaşlı bir nüfusu barındıran Yenisahra’da birçok evde asgari ücret ile kazanlar kaynamaya, yaşam sürmeye devam ediyordu.
Fikirtepe’de kentsel dönüşümden Ataşehir’e göç edenlerin
çoğunlukta olduğu süreçte finans, iş merkezlerinin yanı sıra; üniversitelerin
açılmasıyla göç alan ilçe olan Ataşehir’de İmar İskan Blokları gibi binaların
tahliyesi ile fırsatçılık yapan, daire sahiplerinin ekonomik nedenleri öne
sürerek daire kira fiyatlarını arttırması da unutulmamalı.
Bugün asgari ücret 4.250TL olurken, en düşük kiranın rakamları 2.000 – 3.000 TL
arasında değişmektedir. Asgari ücretle geçinen ve tahliye sonucunda taşınmak
zorunda olan birçok aile; en kötü mutfak masrafının 1000 TL, Faturalarla 2000’i
aşan yaşam mücadelesinde son kalan paraları ile kiralarını ödeme derdi son
derece hepimizi üzen tabloyu ortaya koymaktadır.
Bu insanlar; ne yiyecekler, ne içecekler, çocukların okulu, masrafları ne olacak. Siz depreme dayanıksız evlerde oturtmadınız ama bu insanları sokakta, açlıkla baş başa bırakıyorsunuz. Pazarlarda pazarcıların gün sonunda attıkları sebze ve meyvelere mahkûm ediyorsunuz. Son dönemde 3 – 3.5 tl’ye satılan ekmeği almasını dahi zorlaştırarak yokluk içinde yaşamalarını istiyorsunuz!.
İnsanların yüzü gülmüyor. Yenisahra halkı siyasilerin imar oyunları yüzünden zamanında alamadıkları haklarını, dönüşemeyen haklarının faturasını çok ağır ödüyor. Firmalar “zamanında çıkmayan imar planları, seçime 5’e 5 kala çıkarılan planlar nedeniyle ekonomik krizden önce çıkarma imkânları vardı” diyerek çaresizce vatandaşı oyalama ve iflas yöntemiyle kendisini kurtarırken, mahalle halkı çaresizlikten yakınıyor.
Ataşehir’i yönetenlere ve yönetmeye talip olanlara
SESLENİYORUM!
Ataşehir Belediye Başkanına, AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve Diğer İlçe Başkanlarına buradan SESLENİYORUM!
Yeni Sahra Mahallesini
BİLİYOR MUSUNUZ?
Bu mahallede böyle bir sorunun olduğunu
BİLİYOR MUSUNUZ?
Yenisahra ve Barbaros Mahallelerinin şu an İMAR sorunu yok, MÜTEAHHİT sorunu var.
Hep beraber bu sorunun çözümü için taşın altına elinizi
koyun bu
SORUNU ORTAK ÇÖZÜN.
Yakında seçim var onu da hatırlatmadan geçmek istemiyorum.
BURADAN SORUYORUM!
Sözleşme yapan 36 Firmaya neden bir yaptırım yok. Yenisahra mahallesindeki en ivedi sorun DKY inşaatın 86 binadan almış olduğu karot 86 binanın 50 ‘si boşaltıldı. Kalan 36 binanın bu günlerde doğalgaz, elektrik, su, kesimleri yapılıyor, fakat firmada gözle görülür bir çalışma yok. Vatandaşın elektrik su, doğalgaz kesimi yapılırken neden bu firmalar için bir çalışma yaptırım uygulanmıyor.
Bu mahallede yaşayan mahalle sakinlerine sahip çıkalım.
İSA KIRIM
Yenisahra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı
Etiketler: Çetin Kış Koşulu » DKY İnşaat » doğalgaz kesildi » Ekonomik Koşullar » Rant Kurbanı Mahalle » riskli yapı » Sokak Görünen Yenisahralı Çözüm Arıyor » Yenisahra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İSA KIRIM » Yenisahralı Çözüm ArıyorBENZER HABERLER