logo

CHP PM’de Ön Seçim Kararı Çıktı

CHP PM’de Ön Seçim Kararı Çıktı

chp-pm-toplantisi_on _secim -CHP PM toplantısında; 85 seçim bölgesinin 55’inde, milletvekili adaylarını üyelerin katılımıyla yapılacak “önseçim” yöntemiyle belirleme kararı aldı.  CHP’de Ön Seçim Kararı.

Recep Kenan/itvhaber.com

15 Şubat Pazar Günü Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamanın hemen ardından başlayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında 7 Haziran 2015 Genel Seçiminde izlenecek yöntem kesinleşti.

Genel Seçimde izlenecek yöntemin belirlenmesi gündemiyle toplanan CHP PM toplantısında ön seçim kararı alınırken üç büyük il; İstanbul, Ankara ve İzmir’de seçim bölgelerinin tamamında 1. sıra adaylarının kadın olması kararlaştırıldı.

İSTANBUL’DA 15, ANKARA VE İZMİR’DE 6 KONTENJAN

PM kararına göre; CHP İstanbul’da birinci bölgede 5, ikinci bölgede 4, üçüncü bölgede 5 aday olmak üzere 15 adayı kontenjandan gösterecek. Ankara’da birinci bölge 4, ikinci bölge 2 aday ile beraber toplam 6 aday gösterilecek. Önseçim tartışmalarının en yoğun geçtiği İzmir’de birinci bölgeden 3, ikinci bölgeden 3 aday gösterilecek. İzmir’de gösterilecek adaylar her iki bölgeden de 1.,3. ve 5. sıralardan olacak.

85 SEÇİM BÖLGESİNİN 55’İNDE ÖN SEÇİM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) toplantısında; 85 seçim bölgesinin 55’inde milletvekili adaylarını üyelerinin katılımıyla “önseçim” yöntemiyle belirleme kararı aldı. Adaylık başvuruları 17-24 Şubat’ta parti genel merkezde yapılacak.

45 ilde hakim denetiminde tüm üyelerin katılımı ile, 10 ilde örgüt denetiminde tüm üyelerinin katılımı ile aday belirleme yolu tespit edildi. Geri kalan iller; seçim bölgelerindeki 30 tane il tüzük gereği merkez yoklaması yapılacak iller. Bunlardan 17’si Cumhuriyet Halk Partisi’nin yüzde 10’un altında oy aldığı bölgeler. Onun dışındaki 13 ilde de yine bölge hassasiyetleri, dengeleri bakımından merkez yoklaması kararı alındı.

3 İLDE 1. SIRA KADINLARDA

Öte yandan, CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç’un yaptığı açıklamaya göre; İstanbul, Ankara ve İzmir’de tüm bölgelerde 1. sıra adaylarının hepsi kadın olacak. Haluk Koç açıklamasında, “İstanbul 1., 2., 3., Ankara 1. 2. ve İzmir 1., 2. bölgelerde 1. sıra adayları kadın adaylar olacaktır. Bunu sayın genel başkanımız da çok arzu ettiler” dedi.

Siyasi Partiler Yasası ve CHP iç tüzüğünün ön gördüğü kontenjanın, merkez adaylarının belirli seçim bölgelerinde kullanılacağını bildiren Koç, 1987 ve 1991 genel seçimleri sonrasında, en geniş oranda ön seçim uygulamasının, 2015 seçimlerinde kullanılacağını kaydetti.

BAŞVURULAR 17-24 ŞUBAT’TA GENEL MERKEZE

Adaylık başvurularının 17-24 Şubat’ta parti genel merkezine yapılacağını duyuran Koç, Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) ihtiyaç halinde bu tarihi biraz esnetebileceğini söyledi.

Yüksek Seçim Kuruluna, hangi seçim bölgesinde, hangi yöntemle aday bildirileceği konusunda, son güne kadar MYK’nın, Parti Meclisi’nden aldığı yetkiyle çıkacak ihtiyaçlara göre ufak, tefek değişiklikler yapabileceğini ifade eden Koç,”Siyasi partiler yasası ve CHP iç tüzüğünün ön gördüğü kontenjanın, merkez adaylarının belirli seçim bölgelerinde kullanılacağını bildiren Koç, 1987 ve 1991 genel seçimleri sonrasında, en geniş oranda ön seçim uygulamasının, 2015 seçimlerinde kullanılacağını kaydetti.

CHP PM toplantısında hangi illerde nasıl yöntem izleneceği ve kontenjanların hangi sıralardan kullanılacağı ve ön seçim yapılacak iller;

CHP’DE ÖN SEÇİM YAPILACAK İLLER

CHP PM Toplantısında alınan karara göre; “29 Mart’ta üm üyelerin katılımıyla; Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara 1 ve 2. Bölge, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul 1, 2 ve 3’üncü bölge, İzmir 1 ve 2’nci bölge, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat’ta ön seçim yapılacak.”

MERKEZİN BELİRLEYECEĞİ ADAYLARI

Ankara birinci bölgede 1, 3, 5 ve 7’nci, ikinci bölgede ise 1 ve 3’üncü sıralar, Antalya’da 3’üncü, Aydın, Tekirdağ ve Trabzon 1’nci, İstanbul birinci bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9’uncu, ikinci bölgede 1, 3,5 ve 7’nci, üçüncü bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9’uncu, İzmir birinci ve ikinci bölge 1, 3, 5’inci, Adana 2 ve 5’inci, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri, Muğla ve Zonguldak 2’nci, Mersin 1 ve 4’üncü sıra adayları merkez tarafından belirlenecek.

MERKEZ YOKLAMASI YAPILACAK 30 SEÇİM BÖLGESİ

PM toplantısında; 29 Mart’tan daha önce Genel Merkezin belirleyeceği bir tarihte, CHP örgütlerinin denetiminde, tüm üyelerin katılımıyla eğitim yoklaması yapılacak iller; Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Muğla, Mersin, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak.

45 BÖLGEDE HAKİM DENETİMİNDE ÖN SEÇİM

CHP PM Toplantı sonucuna göre; 45 seçim bölgesinde hakim huzurunda ön seçim, 10 ilde ise örgüt denetiminde eğilim yoklaması yapılacak. 30 seçim bölgesinde merkez yoklaması yapılacak.

Merkez yoklaması yapılacak bölgelerden 17’sinin, CHP’nin yüzde 10’un altında oy aldığı bölgeler, 13’ünün ise bölgenin duyarlılığına göre Parti Meclisi tarafından merkez yoklamasına alınan iller olduğunu belirtiliyor.

MERKEZ YOKLAMASI KARARI ALINAN İLLER

Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova ve Eskişehir

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ