logo

‘CHP’DEN AYLAN BEBEK TEKLİFİ’

‘CHP’DEN AYLAN BEBEK TEKLİFİ’

aylan-bebek_chpGöçmen trafiğinin yoğun olduğu Türkiye’nde başbakanken Tansu Çiller’in kullandığı yatta 134 kaçak yakalanması üzerine CHP göçmen kaçaklığının önlenmesi için kanun teklifi verdi.

CHP göçmen kaçaklığının önlenmesi için kanun teklifi verdi.

Türkiye, göçmen trafiğinin en yoğun olduğu ülkeler arasında. Hemen her gün gazete ve televizyon haberlerinde yakalanan ya da denizde ölen göçmenlerin trajik hikâyeleri yer alıyor. Son olarak Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde Sahil Güvenlik ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda Tansu Çiller’in başbakan olduğu dönemde kullandığı ve Çiller Ailesi tarafından 5 yıl önce satılan yatta Pakistan, Suriye ve Afganistan vatandaşı 134 kaçak yakalandı.

‘CHP’DEN KANUN TEKLİFİ’

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülüyor.

Teklife göre, göçmen kaçakçılarının sebep oldukları öldürme suçunun birden fazla kişiye sirayet etmesi durumunda ceza artırılıyor. Ayrıca, kaçakları taşıyan kara, hava ya da deniz araçlarının sahibi ya da sahiplerinin de cezaları yükseltiliyor.

‘TÜRKİYE’DE 10 MİLYARI DOLARI AŞAN PAZAR’

Teklifin gerekçesinde, “Dünya çapında bir sektör haline gelen yasadışı göçmen kaçakçılığında bir yılda dönen paranın 40 milyar doların üzerinde olduğu, bunun 10 milyar doları aşan kısmının ise Türkiye’de döndüğü bilinmektedir” denildi.

Teklifte şu ifadelere yer verildi:

‘AYLAN BEBEĞİN DRAMI’

“Geldikleri Türkiye’den yasadışı yollarla Avrupa’ya ulaşmak için canlarını tehlikeye atan göçmenleri taşıyan insan kaçakçıları milyonlarca Euro kazanmaktadır. Ege ve Akdeniz’deki kıyı kentlerinden sürat botları, küçük tekneler veya eski büyük gemilerle kaçırılan göçmenlerin boğulma haberleri ise yazılı ve görsel basında sürekli haber olmaktadır.

Bodrum’da geçen yıl, Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası’na geçmek isterken bindikleri botun Akyarlar Mahallesi Alihoca Burnu açıklarında alabora olması sonucu Suriyeli 3 yaşındaki Aylan Kurdi, ağabeyi 5 yaşındaki Galip Kurdi ve annesi Rihan Kurdi’nin de aralarında bulunduğu 5 kişinin cesedi kumsala vurmuştur. Cansız bedeni kumsala vuran ve dünyada mülteci dramının sembolü haline gelen Suriyeli Aylan Kurdi bebeğin ölümü ise bu dramın en çarpıcı örneğidir.“

‘DAHA CAYDIRICI KARARLAR ALINMALI’

CHP’li Yarkadaş’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifin son bölümü ise şu şekilde:

Ülkemiz insan kaçakçıları ve aracılık edenlere karşın iç hukukta daha caydırıcı kararlar almalıdır. Bu suçun önüne geçilmesi ise cezai yaptırımların yeniden düzenlenmesi ile gerçekleşebilecektir. Kanun teklifimiz ile insan kaçakçılığı yapan, aracılık eden ve organize araçlarla bu eylem içerisine dahil olanların cezasının artırılması öngörülmüştür.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ