logo

CHP’li İlgezdi ‘Türkiye’nin İş Cinayetleri Haritası’nı açıkladı

CHP’li İlgezdi ‘Türkiye’nin İş Cinayetleri Haritası’nı açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerini derleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 2003-2016 yılları arasında 1.678.700 iş kazası yaşandığını belirtti.

Recep Kenan/itvhaber.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, AKP iktidarındaki iş cinayetleri tablosunu açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen verileri derleyen İlgezdi, 2003-2016 yılları arasında 1.678.700 kişinin iş kazası geçirdiğini açıkladı.

İlgezdi’nin açıkladığı rapora göre 2003-2016 yılları arasında en az 16.984 işçi hayatını kaybetti.  Hayatını kaybedenlerin 16.882’si erkek, 302’si kadın emekçiydi.

AKP iktidarı döneminde 30.680 kişi sürekli iş göremez hale gelirken, meslek hastalığına yakalanan emekçi sayısı 7.670 olarak kayıtlara geçti.  Meslek hastalığına yakalananların 7.482’si erkekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre AKP iktidarı süresince Meslek hastalığı nedeniyle ölen emekçi sayısı ise 59 oldu.

İŞ KAZALARININ SEKTÖRLERE GÖRE DAĞILIMI

AKP iktidarında en fazla iş kazası inşaat sektöründe meydana geldi.  2003 – 2016 yılları arasında; bina inşaatı, özel inşaat faaliyetleri ve bina dışı inşaat faaliyetleri esnasında 207.967 kişi iş kazası geçirdi. İnşaat sektörünü Metal imalat sektörü izledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre, 163.393 kişi iş kazası geçirdi. Türkiye’nin kanayan yarası olan madenlerin içler acısı durumu da ortaya çıktı. Madencilik sektörü, iş kazaları sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.  AKP’nin işçi sağlı ve iş yeri güvenliğini öteleyen taşeron politikası nedeniyle, Türkiye’de; özellikle kömür madenlerinde, 144.593 iş kazası meydana geldi.

İŞ KAZALARINDA YAŞANAN ÖLÜMLERİN SEKTÖRLERE GÖRE DAĞILIMI

Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerinde en fazla ölüm, inşaat sektöründe meydana geldi. İnşaat sektörünü rant kapısı haline dönüştüren AKP iktidarı, 2003-2016 yılları arasında 5.121 emekçinin ölümüne seyirci kaldı.

İNŞAATLARDA HER GÜN 1 İŞÇİ ÖLÜYOR

Önemle altını çizmek gerekiyor ki, çift hanelere tırmanan işsizliği düşük göstermek için son 15 yılda inşaat sektörüne yönelen AKP iktidarı, sektörün hem ekonomi içerisindeki payını artırırken, aynı zamanda geçici istihdam yaratılması adına kötü çalışma koşullarına da göz yumdu. Doğal olarak, sektördeki istihdam oranı artarken, bu büyümeyle paralele olarak iş cinayetleri de arttı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtları geçtiğimiz senelerde inşaatlarda meydana gelen kazalarda yılda 366, ayda 30, günde 1 işçinin hayatını kaybettiğini ortaya çıkarttı.  Her fırsatta duble yollarla övünen iktidar, başta yol inşaatları olmak üzere, sektörde yaşanan kazaları önleyici tedbirler almadı.

MADENLER ALARM VERİYOR

İnşaat sektörünü Madenler takip etti. “Mesleğin fıtratında” var denilerek normalleştirilen iş kazalarında, 2.565 emekçi hayatını kaybetti. Sektörde en fazla iş cinayeti kömür madenlerinde meydana geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre kömür madenlerinde 858 işçi hayatını kaybetti. Bu rakam toplam maden kazalarının yüzde 33’üne denk geliyor.

İnşaat ve maden sektörlerinden sonra en fazla iş cinayeti taşımacılık sektöründe meydana geldi. AKP iktidarı döneminde taşımacılık alanında çalışan 1651 kişi hayatını kaybetti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ