logo

Çocuk ve Medya el ele

Çocuk ve Medya el ele

Çocukların medyanın olumsuz etkilerinden korunması ve olumlu etkilerinden yararlanmasına yönelik 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi başladı.

Çocuk ve Medya Kongresi, ilk olarak fuaye alanında açılan sponsor firmaların stantlarının gezilmesi ile başladı.

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Çocuk Vakfı ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen kongrenin açılışına, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı.

Kongrenin sunuculuğunu Emin Baykırkık gerçekleştirdi. Kozasını 27 Mayıs 2013’te örmeye başlayan  tanıtım videosu ile başladı. Tanıtım videosunun ardından Kongre’nin açılış konuşmasını Çocuk Delege Aleyna Saral yaptı.

Kurgu İle Gerçek Ayırt Edilmeli

Yetişkin Delege açılış konuşmasını gerçekleştiren Kongre Başkanı Prof. Haluk Yavuzer konuşmasında, medyanın çocuklar için demokratikleşmesi sürecini harekete geçirmenin hedeflendiğini ve medyanın zararları karşısında yasaklamayı değil, sınırlar kavramından hareketle medya okuryazarlığı kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Yeni Nesiller Ekran Çağı Olarak Yetişiyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “Asli unsurumuz çocuklarımızdır. Kongreye birçok ilden gelen çocuklar burada bulunarak bir takım sorumlulukları yerine getirdi. Çocuk, bir toplumun geleceğidir. Çocuklarını iyi yetiştiren bir milletin hiç bir şeyden korkmasına gerek yok. Yeni nesiller ekran çağı olarak yetişiyor. Yetişkin bireyler olarak çocukları yetiştirirken onlara gereken duyarlılığı göstermemiz gerekir. Şiddet, ayrımcılık ve pornografi taşıyan hiçbir yayını çocuklara taşımamalıyız.

Çocuğa saygılı, çocuk dostu bir medya düzeni kurmak amacıyla Çocuk ve Medya hareketinin temelini attık. Medya Okuryazarlığı hayat boyu öğrenmenin yapı taşı olacak. Bu salonu böylesine doldurmuş olmamız Kongre’nin başarılı olduğunun göstergesidir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kongre, açılış oturumu olan Çocuk ve Medya Okuryazarlığı paneli Okan Bayülgen’in moderatorlüğünde gerçekleşti.

KONGRE HAKKINDA

Çocuk ve medya ilişkisinde medyanın olumlu ve olumsuz etkilerinin irdeleneceği, çözüm yollarının aranacağı kongreye, 116 çocuk ve 395 yetişkin delege katılıyor.

Kongrede ayrıca TÜİK’in “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Medya Araştırması”nın yanı sıra ikisi TRT Çocuk tarafından gerçekleştirilen çocuk ve medya ilişkisine yönelik 4 önemli araştırma daha yine kamuoyu ile paylaşılacak.

Atölye Çalışmaları Ve Sergi

Kongre kapsamında bugün 17.10-18.00 saatleri arasında 2 ayrı Çocuk ve Medya Karikatür Atölyesi düzenlenecek. Çalışmaya, Aziz Yavuzdoğan, İbrahim Tapa, Mükremin Seçim, Necdet Yılmaz, Osman Turhan, Raşit Yakalı ve Yurdagün Göker katılacak.

Kongrede Çocuk Bildirisi Okunacak

Kongrede, bütün çocuklar, kongrenin doğal üyesi ve Gözlemci Delege olarak görüş açıklayabilecek. Kongreye, 9-18 yaş grubunda 116 çocuk delege katılıyor. Çocuk delegeler, medya konusunda sözlü ve yazılı sunum, poster, karikatür, fotoğraf ve filmle görüş açıklayacak. 9-12, 13-15, 16-18 yaş grubu için üç ayrı Çocuk Hakları ve Çocuk Görüşü Komisyonu kurulacak. Kongre Genel Kurulu’nu 1 çocuk ve 1 yetişkin Divan Başkanı yönetecek. Etkinliğin kapanışından önce Kongre Çocuk Bildirisi okunacak.

Kongrede yurt içinden 29, Türkiye dışından 20 çocuk medyası ve uzmanı bildiri sunacak.

Çocuk ve Medya Kongresi’nde, “Okuma Kültürü ve Medya Komisyonu”, “Medya Okuryazarlığı Eğitimi Komisyonu” ve “Mevcut Durum ve Strateji Geliştirme Komisyonu” başlıklı 3 Yetişkin Komisyonu kurulacak.

Kongrenin ana konuları, sunulacak bildiri ve araştırmalar yanında, düzenlenecek oturumların konu ve temaları koruyucu, yetkilendirici-önleyici medya okuryazarlığı eğitimi ve çocuk haklarına dayalı içerik geliştirici medya ile çocuk ve medya hukuku olarak belirlendi.

www.cocukvemedyahareketi.org

Twitter sayfası: https://twitter.com/cocukvemedya

Facebook sayfası: https://tr-tr.facebook.com/cocukvemedyahareketi

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ