logo

Çoklu Baro Teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda Kabul Edildi

Çoklu Baro Teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda Kabul Edildi

Ak Parti ve MHP’nin ‘Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ tartışmalar eşliğinde, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Baroların yapısında değişiklik öngören teklif, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzası ile birden fazla baronun kurulmasını öngörüyor. Ayrıca, her baro Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu’nda 3 delege ve 1 başkanla temsil edilecek.

AKP ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan 28 maddelik ‘Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’,  AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplanan TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. AKP ve MHP’li vekillerin oyları ile kabul edilen kanun teklifi, Avukatlık Kanunu’nda köklü değişiklikler öngörüyor.

ÇOKLU BARO TEKLİFİ İLE 3 İLDE KÖKLÜ DEĞİŞİM

“Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne göre; avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu kapsamda, avukat sayısı dikkate alınarak Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulabilecek.

TBB, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere Kurucular Kurulu’nu görevlendirecek. 4 kişilik Kurucular Kurulu, 2 bin avukatın imzasını alarak kuruluş işlemlerini 6 ayda tamamlayacak.

AYNI İLDE KURULUŞ SIRASIYLA NUMARA ALACAK

Kurucu kurul, tarafından toplanacak genel kurulda, yeni baronun yönetim kadrosu seçilecek. Seçim sonucunun da TBB’ye bildirilmesi üzerine baro, tüzel kişilik kazanacak.

Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde barolar, tüzel kişilik kazanma tarihine göre o ilin adıyla numaralandırılacak. Mevcut barolar bir numaralı baro olacak.

2 BİN OLAN ASGARİ AVUKAT SAYISI SAĞLANAMAYAN BARO TASFİYE

Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde TBB, ilgili baroya yazılı bildirimde bulunacak. 6 ay içinde kuruluş için gerekli olan asgari avukat sayısı sağlanamazsa o baro tasfiye edilecek.

TBB: BAŞKAN, 3 DELEGE VE HER 5 BİN İÇİN İLAVE 1 DELEGE

Baro ve TBB organlarının seçim usulünde bir değişiklik öngörmeyen teklifle, baro, TBB Genel Kurulu’nda, baro başkanı ile sabit 3 delege ve ilaveten her 5 bin avukat için ilave 1 delegeyle temsil edilecek.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ