logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Milli Uzay Programı Açıklanacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Milli Uzay Programı Açıklanacak’

Sabah Amerika’dan uzaya gönderilen 5A uydusu takip eden Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli uzay programını açıklayacaklarını söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantıyla Uydu Teknolojileri Haftası özel oturumuna katılarak uzaya gönderilen 5A uydusunun yörüngesine doğru yolculuğu ile ilgili gelişmeleri takip etti.

2021 – 2030 MİLLİ UZAY PROGRAMI AÇIKLANACAK

Ülkenin uzay alanındaki vizyonunu hayata geçirmede önemli görevler üstlenecek Türkiye Uzay Ajansı tarafından hazırlanan 2021 – 2030 milli uzay programını da yakın bir tarihte açıklayacaklarını kaydeden Erdoğan, bu alandaki hedefleri kamuoyu ve tüm dünya ile paylaşacaklarını söyledi. 

TÜRKİYE’NİN UZAYDAKİ AKTİF UYDU SAYISINI 7’E ÇIKTI

Sabah erken saatlerde Amerika’dan uzaya gönderilen 5A uydusunun yolculuğunun başarılı geçmesini ve belirlenen tarihte görevine başlamasını temenni eden Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısını 7’e çıkartmış olacağını söyledi.

UZAY HAKLARIMIZI 30 YIL BOYUNCA GARANTİ ALTINA ALIYORUZ

Bilimsel amaçlı çalışmalar için fırlatılan uyduların bir kısmının yakıt ömürleri tükendiği için devre dışı kaldığını belirten, istihbarat ve haberleşme amaçlı olarak tasarlanan TÜRKSAT 5A’nın da aktif olmasıyla birlikte faal haberleşme uydularının sayını 4’e yükselttiklerini vurgulayan Erdoğan, bu uydunun kapsama alanında Avrupa, Orta Doğu, Kuzey ve Güney Afrika, Orta Afrika, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’in bulunduğuna işaret ederek; “Geniş bir hizmet alanına sahip bu uydumuzla aynı zamanda mevcut haberleşme uydularımızı da yedeklemiş oluyoruz. Türkiye uzayda yörünge hakkı bulunan 30 ülkeden biridir. Bu sabah uzaya fırlatılan TÜRKSAT 5A uydumuzla doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz. Yaklaşık 4 ay sonra yörüngesine yerleşecek olan uydumuzun ülkemize ve tüm dostlarımıza hayırlı hizmetlere vesile olacağına inanıyorum.”

DÜNYADA SÖZ SAHİBİ TÜM ÜLKELERLE VE KURUMLARLA YAKIN İŞ BİRLİĞİ

Dünyada bu alanda söz sahibi tüm ülkelerle ve kurumlarla da yakın iş birliği halinde olduklarını ifade eden Erdoğan, “Giderek geliştirdiğimiz alt yapımızı, kendimizle birlikte tüm dost ve kardeşlerimizin de istifadesine sunarak uzaydaki imkanlardan adil ve hakkaniyetli şekilde yararlanılabilmesini de sağlıyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin önemli bir parçasını oluşturan uzaydaki varlığımızı, kabiliyetlerimizi ve etkinliğimizi artırma gayretlerimizi kesintisiz olarak devam ettiriyoruz.” diye konuştu.

5A UYDUSU AMERİKA’DAN UZAYA GÖNDERİLDİ

5A UYDUSUNUN 140 GÜNLÜK YOLCULUKLA YÖRÜNGESİNDE

Amerika’dan uzaya gönderilen 5A uydusunun 140 gün (4 aya yakın) sürecek yolculuğunun sonunda yörüngesine oturacak.  5A uydusunun kapsama alanında Avrupa, Orta Doğu, Kuzey ve Güney Afrika, Orta Afrika, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bulunuyor.

DOĞU YÖRÜNGESİNDE UZAY HAKLARIMIZA 30 YIL GARANTİ

Bu sabah uzaya ABD’den fırlatılan TÜRKSAT 5A uydumuzla doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz.

itvhaber.com

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ