logo

Cumhurbaşkanı İmzaladı Yeni Askerlik Sistemi Yasalaştı

Cumhurbaşkanı İmzaladı Yeni Askerlik Sistemi Yasalaştı

Askerlik süresini 6 aya indiren, bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getirerek askerlik sistemini yeniden düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Yeni askerlik sisteminde erbaş ve erler için öngörülen 6 ay hizmet süresi, 130 bine yakın askere erken terhisin yolunu açtı.

130 BİN ASKER ERKEN TERHİS OLACAK

Askerlik süresini 6 aya indiren, bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getirerek askerlik sistemini yeniden düzenleyen, AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ve arkadaşlarının imzasını taşıyan Askeralma Kanunu’na göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek.

65 maddelik Askeralma Kanunu ilgili teklif AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Partili milletvekillerinin 335 oyu ile kabul edildi. Yeni düzenleme sonucunda 130 bin asker erken terhis olacak.

HİZMET SÜRESİ, ERBAŞ VE ERLER İÇİN 6 AY

Yeni askerlik sistemini düzenleyen Askeralma Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da imzaladığı yasa yürürlüğe girdi. Yeni askerlik sisteminde hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.

CUMHURBAŞKANI SÜREYİ ARTIRIP AZALTABİLECEK

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapacak. Askerlik hizmeti; yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.

İSTEYEN ERBAŞ VE ER 6 AY DAHA HİZMETE DEVAM

İsteyen erbaş ve erler, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle; terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek.

YOKLAMA KAÇAĞI, BAKAYA, BAŞVURMAMIŞLARA 1 KASIM 2019 BEDELLİ HAKKI

Henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, 1 Kasım 2019 tarihine kadar başvurmaları ve bedelli askerlikle ilgili belirlenen bedeli peşin ödemeleri şartıyla kuraya tabi tutulmaksızın bedelli askerlikten yararlanabilecek.

4 YIL VE ÜSTÜ MEZUNLARDAN TSK’NİN İHTİYACI KADAR YEDEK SUBAY

4 yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile dengi kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunu olanlardan, TSK’nin ihtiyaç miktarı yedek subay adayı olarak ayrılacak.

TSK’NİN İHTİYAÇ FAZLASI ASTSUBAY ERBAŞ VE ER OLARAK HİZMET

TSK’nin ihtiyaç duyduğu yedek subay ve astsubay miktarından fazla olan yükümlülerden, istekli olanlardan ihtiyaç miktarı kadarı askerlik hizmetini yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirecek.

İSTEKLİ 4 YIL, 2 VEYA 3 YIL EĞİTİMLİLERDEN TSK’NİN İHTİYACI ASSUBAY

TSK’nin ihtiyacı kadar yedek astsubay adayları, 2 veya 3 yıl süreli yükseköğretim kurumlarından, dengi yurt dışı öğrenim kurumlarından, 4 yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından ve yetkili makamlarca dengi yurt dışı öğrenim kurumu mezunlarından istekli olanlar arasından seçilecek.

USUL VE ESASLARI MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI BELİRLEYECEK

Kanunun uygulanmasıyla ilgili usul ve esasların belirlenmesine ilişkin yönetmelik, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ