logo

DANIŞTAY’DAN 19 MAYIS GENELGESİNE İPTAL!

DANIŞTAY’DAN 19 MAYIS GENELGESİNE İPTAL!

danistay-_19_mayisDanıştay 10. Dairesi, kamuoyunda “19 Mayıs” genelgesi olarak bilinen ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına sınırlama getiren Milli Eğitim Bakanlığı genelgesini iptal ettirdi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün “Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” konulu genelgesinin iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı, genelgenin hukuk düzenine herhangi bir değişiklik getirmemesi ve kural koymaması nedeniyle idari davaya konu edilmesinin mümkün olmadığını savundu. Bakanlık, söz konusu düzenlemenin törenlerin sadece okullarda yapılacağına ilişkin bir hüküm getirmediğini, bayramların tören alanlarında halkın ve öğrencilerin katılımıyla kutlanmasının önünde hiçbir engel bulunmadığını belirterek, dayanağı üst hukuk normlarına uygun olan ve herhangi bir değişiklik getirmeyen genelgeye karşı açılan davanın reddedilmesini istedi. Davayı görüşen Danıştay 10. Dairesi, söz konusu genelgenin iptaline hükmetti.

Dairenin kararında, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da, ulusal ve resmi bayramlarda yapılacak törenlerin Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor ve Kültür Bakanlıklarınca müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle düzenleneceğinin, bu yönetmeliğin kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde yayımlanacağının kurala bağlandığı ifade edildi.

2429 sayılı Kanun’un 4. maddesi uyarınca, dava konusu düzenleme tarihinde yürürlükte bulunan Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliğinde törenlerin nasıl kutlanacağının düzenlendiğin anlatıldığı kararda, yönetmelik kapsamında yayımlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi’ne dikkat çekildi.

Kararda, konuyla ilgili Kanun, Yönetmelik ve Yönerge hükümlerinden, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının içeriği ve yerinin kutlama komitesince Yönetmelik esasları dahilinde belirlenerek, öğrencilerin ve halkın katılımıyla, varsa stadyumda, yoksa belirlenen tören alanında gerçekleştirileceğinin anlatıldığı belirtildi.

Kutlama komitelerince öğrenci sayısı sınırlandırılarak ve abartılı bir takım etkinliklere yer verilmeden törenlerin yapılabileceğinin açık olduğunun da belirtilen kararda, şöyle denildi: “Dava konusu Genelgede ise, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının mevzuatına uygun biçimde tüm gençliğin dahil edileceği bir formatta gerçekleştirileceği belirtilmesine karşın, takip eden cümlede, ‘…Kanun ve Yönetmelikte kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.’ şeklinde Yönetmelik ve Yönerge ile bağdaşmayan bir ifadeye yer verilmekte, sonraki cümlede de kutlamaların sadece okullarda yapılabileceği anlamına gelebilecek biçimde ‘…günün anlam ve önemi ile uygun kutlamaların okullarımızda ve öğrencileri katılımıyla icra edilmesine devam edilecektir.’ denilmektedir. Dairemizce, Genelge ile ortaya çıkan belirsizliğin giderilmesi için yapılan ara kararına verilen cevapta, idarece konu açıklığa kavuşturulamamıştır.”

Dairenin kararında, “Bu Yönetmelik ve Yönergeyle yapılan düzenlemeler çerçevesinde, 19 Mayısta il ve ilçe düzeyinde ortak formatta yapılacak törenlerde yetkili komitelerce belirlenecek sayıda öğrencilerin katılımı gerektiği halde anılan gerekliliği ortadan kaldıran ifadelere yer veren dava konusu Genelge, Yönetmelik ve Yönergeye aykırı saptamalar içerdiği gibi, bir düzenleyici işlemde olması gereken ‘açık ve belirgin olma’ niteliğini de taşımamaktadır” denildi.

Daire, Genelgenin bu haliyle, 19 Mayıs’ta il ve ilçe düzeyinde yapılacak törenlere, öğrencilerin katılıp katılmayacağını belirsiz hale getirdiğini, bu şekilde yürürlüğünü koruyan Yönetmelik ve Yönergeye aykırı uygulamalara yol açabilecek nitelik taşıdığını belirterek iptaline hükmetti. Karar oy çokluğu ile alındı.

ANKA

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ