logo

DİYARBAKIR SUR’DA ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI

DİYARBAKIR SUR’DA ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI

surDiyarbakır Valiliği, Sur ilçesinde yürütülecek dönüşüm uygulamalarıyla vatandaşların can ile mal güvenliğinin sağlanacağı yerleşim alanlarının oluşturulacağı bildirildi.

Diyarbakır Valiliğince Sur ilçesinde yürütülecek uygulamalarla bölgede yaşayan vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceği ve can ile mal güvenliğinin sağlanacağı yerleşim alanlarının oluşturulacağı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 22.10.2012 tarih ve 2012/3900 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “riskli alan” ilan edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesi Suriçi bölgesindeki taşınmazların 21 Mart 2016 tarih ve 2016/8659 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile acele kamulaştırılması hakkında kararların 25 Mart 2016 tarih ve 29664 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Risk barındıran en ve tarihi dokuya uymayan yapıların tasfiye edilerek vatandaşların yöresel mimariye uygun sağlıklı ve güvenli yapılarda ikametinin sağlanacağı, tescilli yapıların tadilatları yapılarak tarihi dokunun korunacağı vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:

“Yürütülecek uygulamalar ile bölgede yaşayan vatandaşların mağduriyeti giderilerek, kentsel yaşam kalitesinin artırıldığı ve vatandaşların nitelikli konutlarda ikamet edebildiği, sosyal ve kamusal ihtiyaçlarının karşılandığı, ekonomik refah seviyesinin artırıldığı, bölgede yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlandığı yerleşim alanları oluşturulacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesinde başlatılan bu çalışmalar bölgede yaşayan vatandaşlarla birlikte uzlaşma esasına göre yürütülecektir. Söz konusu acele kamulaştırma kararı bölgedeki tüm mülkiyetlerin kamulaştırılması anlamına gelmemektedir.”

Sur’da hayat normale dönüyor

İlçede sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla canlılığına yavaş yavaş kavuşan bölge, güzel hava ve hafta sonundan yararlanan vatandaşların buluşma noktası oldu. Gazi Caddesi’nde son ayların en kalabalık hafta sonunu yaşarken, Ulu Cami önünde oturan vatandaşlar ise çay içerek sohbet etti.

Tarihi Ulu Cami’yi ziyarete gelen bazı vatandaşlar, gönüllü rehberlerden caminin tarihi hakkında bilgi aldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ