logo

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Listesi’nde

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Listesi’nde

diyarbakir_sur_hevsel_bahce_unseco_listeAlmanya’da UNESCO Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda alınan kararla Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ‘Dünya Kültür Mirası’ olarak tescillendi.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde

Almanya’nın Bonn kentinde 28 Haziran günü başlayan UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, dünyanın çeşitli ülkelerinden ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmek için başvuran 38 dosya görüşüldü.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi ile Türkiye’nin listedeki varlık sayısı 14’e yükseldi.

HEVSEL BAHÇELERİ, DİYARBAKIR _UNESCO LİSTESİNDE

HEVSEL BAHÇELERİ, DİYARBAKIR, UNESCO LİSTESİNDE

Almanya’da UNESCO Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda alınan kararla Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini sosyal medyadan duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sıranın Efes’te olduğunu duyurdu.

Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından olduğunu belirten Bakan Çelik, Hevsel Bahçeleri de Dicle’nin kıyısında kurulan verimli, bereketli topraklar olarak tanımlayarak; “Aynı toplantıda Efes dosyamız da görüşülecek. Yüzleri güldürmek için şimdi sıra Efes’te” sözleri ile efesin de listeye girme olasılığını dile getirerek, adaylık sürecinde emekleri olanlara teşekkür etti.

Ülkemizin önemli değerlerinden Diyarbakır’ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri’nin, ‘Dünya Mirası’ olarak tescillenmesi için Diyarbakır’da uzun süren çalışmalar yürütülüyordu.

DİYARBAKIR SURLARI, DİYARBAKIR, UNESCO LİSTESİNDE

DİYARBAKIR SURLARI, DİYARBAKIR, UNESCO LİSTESİNDE

DİYARBAKIR SURLARI, DİYARBAKIR, UNESCO LİSTESİNDE

DİYARBAKIR SURLARI, DİYARBAKIR, UNESCO LİSTESİNDE

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ