logo

DKY İnşaat Yenisahra’yı Yenisahralılarla Yeniliyor

DKY İnşaat Yenisahra’yı Yenisahralılarla Yeniliyor

Toplu resim_2_6_55DKY İnşaat Ataşehir Yenisahra’da ‘Yeniden İstanbul’ kapsamında,  ‘Yeniden Yenisahra’ sloganı ve ‘Mahalle Konsepti’ ile kentsel dönüşüm projesi yürütüyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

İbrahim Dumankaya Holding kuruluşu DKY İnşaat Ataşehir Yenisahra’da “Yeniden İstanbul” kapsamında  “Yeniden Yenisahra” sloganı ve “Mahalle Konsepti” ile kentsel dönüşüm projesi yürütüyor.

DKY İnşaat, Depremin ayak sesinin duyulduğu günlerde, İstanbul’un dönüşümüne katkı vermeyi sosyal sorumluluk olarak görüp katkı vermek için enerjisini bu alana yoğunlaştırarak, İstanbul’un çeşitli bölgelerinde dönüşüm proje çalışmalarına başladı.

Bu kapsamda yürüttüğü proje hazırlıklarında Yenisahra’da önemli mesafe alan DKY İnşaat, bazı adalarda hak sahipleri ile yapılan anlaşmalarla dönüşüm projesini başlatma aşamasına geldi.

IMG_0063_6

DKY İnşaat, Proje Alanındaki Yenisahralıları Dinledi

‘Mahalle Konsepti’ ile kentsel dönüşüm proje çalışmasını yürüttüğü Yenisahralı hak sahipleri ile kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldi.

İbrahim Dumankaya Holding Onursal Başkanı İbrahim Dumankaya ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya’nın da katıldığı toplantıya çok sayıda Yenisahra sakini hak sahibi katıldı.

DKY İnşaat, İbrahim Dumankaya Holding Onursal Başkanı İbrahim Dumankaya ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya’nın da katıldığı Mado’da düzenlenen kahvaltılı toplantıda Yenisahra dönüşüm proje alanındaki hak sahiplerini dinledi. Yenisahralı hak sahipleri kahvaltılı toplantı sonrası toplu olarak DKY İnşaat’ın Kartal Dumankaya Vizyon’daki  projesini gezdiler.

Dky kartal Vizyon_6

Anadolu Adliyesi Mado Şubesi’nde kahvaltılı toplantıda DKY İnşaat yetkilileri ile bir araya gelen Yenisahra sakinleri dönüşüm ile ilgili cevaplanmasını istedikleri soruları sordular.

IMG_0064_6

YENİSAHRALILAR İLE YENİDEN YENİSAHRA

İbrahim Dumankaya Holding Onursal Başkanı İbrahim Dumankaya, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankayaberaberindeki yetkililer, hak sahiplerinin sorularını cevaplarken, proje ve süreç hakkında da bilgi verdiler. Projenin bölge sakinlerinin ihtiyacı dikkate alınarak mahalle konsepti ile hazırlandığı bilgisini veren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, proje alanındaki Yenisahralıların isteklerinin projenin şekillenmesinde dikkate alındığını,  düşüncelerinin önemli olduğunu, yapılan görüşmelerde bölge sakinlerinin taleplerinin alındığını söyledi.

Bölgede yaşayan hak sahipleri, Yenisahra sakinlerinin bu işi sahiplenmesi ve süreci hızlandırmasının kendi yararlarına olacağına dikkat çeken DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, itirazları değerlendirilmek üzerine Büyükşehir’deki bölgenin 1/5000’lik planının yakında tamamlanacağını, Ataşehir Belediyesi’nde ufak tefek revizyonlar dışında 1/1000’lik planların da hazır olduğunu, temennilerinin seçime yakın bir zamanda Yenisahra’da kazmayı vurmak olduğunu söyledi.

“Yenisahra’da Kentsel Dönüşüm başladı demek adına en kısa zamanda kazmayı vurmak istiyoruz, diyen Ali Dumankaya, ”Gördünüz Yenisahra’da tabelalar takılmaya başlandı. 60’ın üzerinde tabela takılacak kısa zamanda. Bölgede çalışmalar hızla ilerliyor. Temel faktör sizlersiniz. Eşinize, dostunuza, akrabalarınıza projeyi doğru bir şekilde anlatma konusunda temel faktör sizlersiniz. Ortak bir payda var. Hepinizin bir araya gelmesi bu işin temel ayağı… Temel dayanağı. Siz bunu ne kadar hızlı anlatarak birliği oluşturursanız o kadar çabuk tamamlanacaktır süreç. Bizim, arkadaşlarımızın anlatması bir yere kadar. Sizler buna öncülük yaparsanız inşallah kısa bir süre sonra vinçimizi dikeriz ve projelerimize başlarız. Bu tarz toplantılarımız, imza törenlerimiz devam edecek. Sizlerin de desteği ile hep beraber güzel bir Yenisahra için, bizim ‘Yeniden Yenisahra’ sloganımızdaki Yenisahra’yı hayata geçireceğiz. Katıldığınız için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ali Ekşi DYK Yenisahra Proje Sorumlusu Ali Ekşi_6

ÖDÜLLÜ SATIŞ SONRASI HİZMET, 70 – 80 LİRA AİDAT

İbrahim Dumankaya Holding Onursal Başkanı İbrahim Dumankaya’nın yakın akrabası olan DKY İnşaat Yenisahra Proje Sorumlusu Ali Ekşi proje ile ilgili şunları söyledi:

Türkiye’de yeni bir oluşum olan ‘Kentsel Dönüşüm’e DKY olarak biz de yeni başladık. Yenisahra’da 240 bin m2 alanda kentsel dönüşüm proje çalışmalarımıza devam ediyoruz. İki adada yüzde 55’i geçtik. Kısa süre içerisinde yüzde 67’yi tamamlayıp projemizin ilk etbına başlamak istiyoruz.

Kalan bölümlerde de proje oranları yakalandıkça başlanacak şekilde yapıyoruz programımızı. Şu anda proje hazırlık çalışmaları çok olumlu gidiyor. İnsanların DKY İnşaat’a bakış açısı oldukça iyi. DKY İnşaat’ın bünyesinde olduğu İbrahim Dumankaya Holding yılların birikimi olan bir kurum.  Bu Yenisahra için bir şanstır.

DYK Yenisahra Proje Sorumlusu Ali Ekşi_4Proje tamamlandıktan daireler teslim edildikten sonra da bizim burayla bağımız devam ediyor. Daireler eksiksiz ve temiz olarak, halı serilecek şekilde teslim edildikten sonra vatandaşımız taşınıyor ya da kiraya veriyor.

Daireyi teslim ettikten sonra site yönetimini oluşturuyoruz. Dumankaya olarak sitelerin yerleşimi tamamlandıktan sonra site yönetimini devrediyoruz.  Ve sonra beş sene de danışmanlık vermeye devam ediyoruz. Teslim edilen dairelerin görünen kısmı ve aksesuarlarının 2 sene garantisi var. Her hangi bir arıza (musluk, dolap ve benzeri) satış sonrası hizmet servisimiz tarafından, garanti kapsamında ücretsiz olarak 24 saat içerisinde müdahale edilerek gideriliyor.

5 sene de binanın görünmeyen kısımlarının garantisi var.  Şu ana kadar yaptığımız projelerde satış sonrası hizmetleri ödül de aldı. Bu da müşterilerimizi çok memnun ediyor. Bizim referansımız müşteri olduğu için müşteri memnuniyeti bizim için önemli.

DKY İnşaat olarak Yenisahra Projesi’nde aidat miktarını düzenlemelerle 70 – 80 lira olarak sınırlamak istiyoruz. Bunu da; yapılacak ortak alanların bir kısmını site yönetimine devrederek, yönetim giderlerinde kullanmak üzere kira geliri sağlayacağız. Otoparklarda oto yıkama, kuaför, berber, terzi ve kır bahçesi olarak kiralanacak bu alanların geliri site yönetiminin giderlerinde kullanılacak.

“HAKSIZLIĞI İSTEYEN HAKSIZLIĞA DÜŞER”

“Bir an evvel olsun ne olacaksa” diye söze başlayan mahalle sakinlerinden İsmet Öztürk yaşının ilerlediğini, bir an evvel dönüşümünİsmet Öztürk_3 başlamasını ve buradan gelecek daireleri çocuklarına paylaştırmayı istediğini söylüyor.

Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında fazla bilgisinin olmadığını ancak Fikirtepe’de tanıdıklarının olduğunu ve burada yaşananları Yenisahra’da yaşmak istemediklerini söylüyor.

Yenisahra’da proje yürüten DKY İnşaat hakkında olumsuz bir şey duymadığını ve kendisinin imza verdiğini söyleyen Yenisahra hak sahibi İsmet Öztürk, nitelikli bir firma tarafından yapılacak projenin değerinin daha yüksek olacağını ifade etti.

“Haksızlığı isteyen haksızlığa düşer” diye sözlerini tamamlayan İsmet Öztürk, bölgede yaşama geçirilecek olan çalışmada haksızlık yaşanmaması dileğinde bulundu.

***

HAKKIMIZI DA ALDIĞIMIZA GÖRE…

Ömer Çatal_“Özellikle mahallemiz için olması gereken bir şeydi” diye konuşan ve DKY İnşaat ile ilk anlaşma yapan Yenisahralı haksahiplerinden Ömer Çatal, “Hakkımızı da aldığımıza göre neyi bekliyoruz” diye ifade etti dönüşüm ile ilgili düşüncelerini.

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında az çok bilgi sahibi olduğunu söyleyen Ömer Çatal, “Yüzde 67 sınırının olduğunu ve KDV’de yüzde 1’e indiğini biliyorum. Hakkımızı da aldığımıza göre neyi bekliyoruz. Bir an evvel başlansın ” dedi.

Dönüşümü yapacak olan firmanın güvenilir olmasının kendisi için en önemli konu olduğunu ifade eden Ömer Çatal, Fikirtepe örneğini yaşama endişesini taşıyor. Fikirtepe’de yaşananları basından ve yaşayanlardan takip ettiğini ve birlik beraberlik içerisinde hareket ederek güvenilir ve güçlü bir firmanın projesi ile daha sağlıklı bir dönüşüm gerçekleştirmenin önemine dikkat çekti. Çatal, “Uygulanacak projenin kalitesini belirleyecektir nitelikli bir firma. Bu da değerini artıracak bizim payımızın” dedi.

KÜÇÜK FİRMALAR PROJELERİNİ TAMAMLAYAMAZ

“Kentsel dönüşümün vatandaşa faydası olmasını isterim” diyor Suat Çavdar. 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası ile ilgili bilgisinin Suat_3olmadığı anlaşılan Çavdar, yasanın neler getirdiği hakkında da düşünce sahibi değil. Yüzde 67 sınırının anlaşmayı teşvik edeceğini birleşmeyi kolaylaştıracağını düşündüğünü söyleyen Suat Çavdar, yasanın bu yönüyle dönüşümü hızlandıracağını düşünüyor. Nitelikli firma tarafından yapılacak dönüşüm çalışmasının daha sağlıklı olacağına inandığını ifade eden ve Fikirtepe’de bunun örneklerinin görüldüğünü söyleyen Suat Çavdar, küçük çaptaki firmaların projelerini tamamlayamadığını ve hak sahiplerine sıkıntılar yaşattığının altını çizdi.

Vatandaşın ve kendinin hak ve hukukunu koruyacak iyi bir firma tarafından yapılacak kaliteli inşaatların bölgenin değerini artıracağını ifade eden Çavdar,  Fikirtepe’de yaşananların Yenisahra’da yaşanmaması için bölgedeki hak sahiplerinin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

 

DAHA İYİ, DAHA SAĞLAM EVLERDE YAŞAYACAĞIZ

Hatice Temel_3Kentsel dönüşümün bölge halkının hakkını koruyarak gerçekleşmesi durumunda yararlı bir uygulama olacağını ve daha düzgün, daha iyi, daha sağlam evlerde yaşama şansına sahip olacaklarının altını çizen Yenisahra hak sahibi Hatice Temel, “Bunca yıl tozunu, çamurunu çektik Yenisahra’nın. 40 senedir buradayız. Bundan sonra daha rahat şartlarda yaşamalıyız. Bize zarar vermeden oluşsun bu dönüşüm” dedi.

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında fikri olmayan ve dönüşümün nitelikli bir firmanın uygulayacağı iyi bir proje ile yapılmasını isteyen Hatice Temel, Fikirtepe’de yaşananların burada yaşanmasından endişe duyuyor. Bu doğrultuda dönüşümün nitelikli firma tarafından gerçekleşebileceği düşüncesinde…

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGE İÇİN ÇOK GEREKLİ

Toplantıya birlikte katılan Cemile Öğütveren ve Zeki Öğütveren çifti adına konuşan ve ,dönüşümün bölge için çok gerekli olduğunu, insanların bu dönüşüme ihtiyaçları olduğunu ifade eden adli personel Cemile Öğütveren, “İnsanlar derme çatma evlerde, sağlıksız ve güvenliksiz yaşıyor. Yıllardır çocuklarına kalsın diye satmadılar. Kendileri de yapamıyorlar evlerini. Bir an önce müteahhide verip yenilemek istiyorlar evlerini. Kentsel dönüşüm olacaksa herkesin avantajına olan bir şekilde olmalı. Daireler kaliteli olmalı. Verdiğimiz arazinin karşılığını tam olarak alabilmeliyiz. Eğer vatandaşlar bunlara sahip olacaksa kararını vermeli. Tabii önce iyi bir düşünmeli. Arkasından imza vermeli. Aldığımız dairler herkesin işini görür nitelikte olmalı. Adı duyulmamış bir firma yerine nitelikli, daha bilinen bir firma tarafından gerçekleştirilen proje bizim daha çok yararımıza olacaktır. Dairlerimiz daha değerli olacaktır” dedi.

Cemile - Zeki Öğütveren_6

Kendisinin adli personel olduğunu söyleyen Cemile Öğütveren, 6306 sayılı yasayı iyi bildiğini, yüzde 67 hak sahibi onay vererek projeye katıldığında, kalan yüzde 33’ün de kabul etmiş sayıldığını, itiraz edilirse de TOKİ aracılığı ile kamulaştırılacağını söyledi. Aslında anlaşmayı kolaylaştıran bir uygulama olduğunun altını çizen Öğütveren, bu işin oraya kalmadan anlaşarak yapılması gerektiğini, tatsız bir uygulama olduğunu ancak projenin uygulanması için gerekli bir düzenleme olduğunu söylüyor.

Fikirtepe’de olanları basından ve adliyedeki davalardan takip ettiğini ve hak kayıplarının fazla olduğunu, işi gereği devam eden davaları yakından bildiğini ifade eden Cemile Öğütveren, Yenisahra’da böyle bir şey yaşamak istemediklerini, bunun için de insanların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Yenisahra hak sahibi Cemile Öğütveren eşi Zeki Öğütveren ile katıldığı toplantıda “İnşallah Yenisahra bu sıkıntıları yaşamadan dönüşümü gerçekleştirir” temennisi ile sözlerini sonlandırdı.

***** ***

DÖNÜŞÜM KESİNLİKLE MARKA FİRMA TARAFINDAN YAPILMALI

“Keşke her yer dönüşse de bu insanlar deprem korkusundan kurtulsa” diyerek başlıyor inşaat sektörünün içinde olan ve Yenisahra Birol Adıgüzel_3hak sahibi olan Yenisahra sakini, önde gelen esnaflarından Birol Adıgüzel, ”Yenisahra’da dönüşüm kesinlikle gerekli. Anlaşma koşullarının uygun olması önemli. Kırk yıllık binada, dört demir üstünde duran binada oturuyoruz. Dönüşüm nitelikli, kaliteli, tanınan bir firma tarafından yapılmalıdır. Dönüşüm hiç tartışmasız nitelikli bir firma tarafından gerçekleştirilmelidir. Firma ismi önemli değil. Dönüşümü gerçekleştirecek firma kesinlikle marka olmalıdır. Bana göre marka ile birlikte devletin desteğini alan, devletin yanındaki bir firma olması lazım. Bu projeler çocuk oyuncağı projeler değil.”

6306 sayılı dönüşüm yasası hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olduğunun altını çizen Birol Adıgüzel; yasadaki maddelerin gerekli olduğunu, Fikirtepe’de yaşananları basından ve tanıdıklarından takip ettiğini, ancak detaylı bilgisi olmadığını, yaşanan bu sıkıntıları Yenisahra’da yaşamamak için çok dikkatli olmaları gerektiğini, mutlaka araştırmak gerektiğini, ortada bir pasta olduğunu, hakları olan pastadan haklarını adil olarak almaları gerektiğini söyledi.

*****

2/3 ANLAŞILIRSA, 1/3 HAKKI KORUNARAK HIZLANIYOR PROJE

Necmettin Acar_3“Türkiye’de uygulanmakta olan kentsel Dönüşüm insanlarımıza çok faydalı bir uygulamadır. Çünkü içinde yaşadığımız binaların ömrü bitmek üzere. Dolayısı ile çok tehlikeli bir ortamda yaşamlarımızı sürdürüyoruz. Bu tehlikenin giderilmesi için kentsel dönüşüme büyük ihtiyaç vardı. Sağ olsun devletimiz dönüşüm yasasını çıkardı. Bu kanun sayesinde uzlaşmalar daha hızlı olacağından kentsel dönüşümün daha sağlıklı yürüyeceğine inanıyorum” diyor, Yenisahra’daki proje alanında çok katlı bir binası olan Necmettin Acar.

“Yenisahra’da bu süreçte önemli bir pay sahibidir. Kentsel dönüşümü otuz yıldır beklemiş mahallemiz. Binalarımızın hepsi minimum 20-25 yıllıktır. Binaların hepsi ekonomik ömrünü tamamlamıştır” dedi. Yenisahra’daki deprem güvenliği olmayan yapı stokuna dikkat çeken Necmettin Acar, “Kentsel dönüşümün gerekli olduğu bir mahallemiz var. Bunu da ilgililer değerlendirerek sanırım 6306 sayılı yasaya soktular. Bizim mahalleli olarak bu süreçte elimizi çabuk tutarak bu trene binmemiz lazım.

6306 sayılı yasanın 17. Maddesi bizimle yakından ilgilidir. 2/3 kuralının olduğu madde. Bu da nedir? 2/3 hak sahibi ile anlaşma sağlanırsa, 1/3 hakkını korumak kaydı ile sistemin içine dahil edilecek. Bu da güzel bir olay. Çünkü o 1/3’ün de hakkının korunması lazım. Bu üçte birin hakkı gasp edilmeden projenin yürümesi lazım. Bu sistemin durmaması lazım… Hiç kimse bu sistemi durduramaz, durdurmamalı… Çok güzel bir kanun bu, uygulanılacağına inanıyorum. KDV’nin %1 olması da avantaj. Bu dairelerde oturacağız ama belki satacaklar var. Satarken %17 mahalleliye dönecek.”

Acar, “Dönüşümü yapacak firmada aranılacak en önemli özellik kalite. Firmanın niteliği. Ben kendim İBB’de çalıştığım için, bu firmalarla iştigal ettiğim için biliyorum. Projenin değerlendirmesini yaparken isim çok önemli.  İsim geçmişi, geleceği ile değerlendirildiği için bize faydalı olacağına inanıyorum. İsim yapmış, nitelikli firmanın gelip Yenisahra’da dönüşüm projesi uyguluyor olması çok önemli. Bilinen geçmişi olan firma olması çok önemli. O yüzden firmaları çok inceledik“ diye konuştuktan sonra sözlerini şöyle sürdürdü;

Toplu resim-6

HAYIRLI OLSUN, YENİSAHRALILAR SÜRECE KATILSIN

Fikirtepe’de yaşanan sıkıntının kaynağında 2/3 yasası var. 2/3 uygulamasına gidemediler müteahhitler. Sanırım o da aşılıyor. İnsanlar her zaman tecrübeden yola çıkarak hayatını devam ettirmek isterler ama buradaki tecrübe çok yakınımızda. Fikirtepe’de birebir yaşayan tanıdıklarımız, akrabalarımız var. O yüzden gördüğümü çevremdeki insanlara yansıtıyorum. Biz Fikirtepe’nin durumuna düşmeyelim. Elimizi çabuk tutalım, bir an önce bu sisteme dahil olalım diyorum. Ama insanların bunları algılama süreci yavaş işliyor. Dikte edemiyoruz. Sürece katılarak biz de süreci yönetmekte etkili olmalıyız. Yenisahra halkına hayırlı olmasını diliyorum bu dönüşüm çalışmasının. Yenisahralıların bu sürece katılmasını istiyorum. Zaman aleyhimize işliyor. Mülkümüz alınmış değil bu uygulama ile, türü değişiyor… Mülkümüz arsa iken lüks daire statüsüne geçecek. Bu dairelerimizi de herkesin elinde tutmasını istiyorum. Satmayı kimseye tavsiye etmiyorum. Çok değerli yerimiz var çünkü. Satacaklarsa da değerinde satsınlar. Herkesin özgür iradesi…

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ