logo

DUDULLU – BOSTANCI YENİ METROYLA 21 DAKİKA

DUDULLU – BOSTANCI YENİ METROYLA 21 DAKİKA

Anadolu Yakası’nda Dudullu-Bostancı arasını 21 dakikaya düşürerek hizmet verecek yeni metro hattı tünel kazısı İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “Her yerde Metro Her yere Metro” sloganıyla başlattığı dev ulaşım yatırımlarına bir yenisi daha ekleniyor.  Anadolu Yakası’nda hizmet verecek yeni metro hattında Dudullu-Bostancı arası sadece 21 dakikaya düşecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dudullu ile Bostancı arasında 13 istasyonda hizmet vermesi planlanan 14.3 km’lik metro hattının tünel çalışmalarına. Ataşehir’deki metro şantiyesinde start verdi. Tüneli kazacak Tunel Boring Machine’nin (TBM) ilk hareketi basın mensuplarının önünde Başkan Kadir Topbaş’ın kürsüdeki butona basmasıyla başladı.

Ataşehir’deki metro şantiyesinde basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Kadir Topbaş, halihazırda 150 kilometrelik raylı sistem hattı inşaatının sürdüğünü ve 2023 yılına vardıklarında raylı sistemlerin bin kilometreye ulaşmasını hedeflediklerini vurguladı.

Başkan Topbaş yaptıkları çalışmalarla, bir vatandaşın en fazla yarım saatlik bir yürüme mesafesiyle bir metroya erişilebileceğinin altını çizerek, geçmişte müteahhitlerin su sıkıntısı olduğu için satışa çıkardıkları binalarda hidroflu sistemin bulunduğunu söyleyerek konutları sattığını, şimdi ise “Metroya 10 ya da 15 dakika” diye satışların yapıldığını ifade etti.

-Toplu Taşıma Kullanım Oranı Medeniyet Ölçüsü-

Geçtiğimiz Cumartesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Kartal-Pendik-Tavşantepe Metro hattının resmi açılışının gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Üsküdar – Ümraniye hattı bu yıl içerisinde açılacak. Daha sonra da Ümraniye’den Çekmeköy’e – Sancaktepe’ye kadar -ki daha sonra uzayacak- devam edecek. Bu ikinci etabı da 30 Ağustos’ta açmayı planlıyoruz. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. İstanbul’un çok önemli hatlarından bir tanesi. Kuzey-güney aksı Anadolu Yakası’nda diğer üç hattı da kesen, birbirine entegre eden bir sistem. Bir şehrin medeniyet ölçüsü, o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı. Bunu kullanabilmek için medeni, kaliteli, konforlu ve güvenli olması gerekiyor. Biz de dünyada en son metro yapan kent olduğumuz için bütün metrolarımız, en ileri teknoloji, en modern, en gelişmiş vagon ve sistemlerle donatılıyor. Akıllı metro hatları kurduk ve kuruyoruz. Yani işletmelerimiz, sürücüsü, makinisti olmadan da sistem çalışabilecek bir şekilde. Bu çok ileri bir teknoloji.”

Başkan Topbaş yer altında yapılan çalışmaların pek görülmediğini ama çok ciddi çalışmaların aslında yer altında yapıldığına dikkat çekerek “Karıncalar gibi çalışıyoruz. Bu şehir hizmete doymuyor. Bu şehre hizmet etmek ayrıcalık. Bu metro hattımız da 14,2 kilometrelik bir hat ve 13 istasyonlu. Şu anda 4 TBM dediğimiz dev makineler, her biri fabrika gibi, büyük bir sistem. Çift tünel yapılıyor. Bu taraftan 2 TBM deliyor. Diğer taraftan da iki. Yani 4 TBM ile günde 10 metre mesafe almak suretiyle bu kazıyı yapacak. Takriben maliyeti ne biliyor musunuz? 2 milyar 250 milyon. Yani 2 katrilyon, 250 trilyon. Araçları, vagonlar hariç. Onları koyduğumuzda 3 katrilyona çıkar neredeyse. Devasa yatırım” şeklinde konuştu.

Dudullu – Bostancı metrosunu da 2019’a kadar bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Başkan Topbaş, “İstanbul’da günde 30 milyon insan hareketliliği var. Gelecekte bu hareketlilik  40-50 milyona kadar çıkacak. Bu yoğun hareketliliğin altından ancak metrolarla kalkabiliriz. Bugün çalışmaya başlayan TBM tünel açma makinesi her gün 10 metre ilerleyecek” diye konuştu.

Metro hattının dünyaki en modern teknik alt yapıyla donatılacağını belirten Başkan Topbaş, “Bu metro hattımız hayata geçtiğinde 90 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. 13 durağın yer aldığı hat ile Dudullu – Bostancı arası da sadece 21 dakika olacak” ifadelerini kullandı.

-Diğer Hatlarla Entegre-

“Her yerde Metro Her yere Metro” sloganıyla başlattıkları metro hattı yatırımlarının hız kesmeden Devam ettiğini ve dünyada metrosunu yapan tek belediyenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Biz istiyoruz ki vatandaşlarımız bir yerden bir yere giderken trafikte uzun süre kalmasınlar. Kendi araçlarından çok toplu taşımayı tercih etsinler. Vatandaşlarımızın toplu taşımayı tercih etmeleri de ancak güvenli ve konforlu toplu ulaşımla olur. Bizim metrolarımız da dünyanın en yeni teknolojisine ve konforuna sahip metro hatları. Yaptığımız her metro hattının da ana ulaşım ağlarıyla entegre olmasını amaçlıyor ve buna göre çalışma yapıyoruz. Bu yeni metro hattımız da Üsküdar – Ümraniye ve Kadıköy – Pendik metrosu, Marmaray bağlantılı banliyö hattıyla entegre olacak. Bu sayede milyonlarca yolcu yeryüzüne çıkmadan yer altından aktarmalarla istediği yere ulaşacak. Park et devam et programı kapsamında. Bu istasyonların yakın çevresinde 2 bin 860 araçlık otopark yapılacak. Bunlardan biri Ataşehir’deki eski halin bulunduğu yer. Altı otopark üstü park, yeşil alan olarak inşa edilecek. 150 kilometre raylı sistem inşa ettik. Halihazırda ise 151 kilometrelik ray hattı inşası devam ediyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın da 80 kilometre raylı sistem çalışması devam ediyor.”

-Hedef 2023’te 1001km Hat-

İstanbul’un dünyadaki en çok raylı sisteme sahip kent olacağını söyleyen  Başkan Topbaş, İstanbul’daki raylı sistemin 2023 yılında 1001 kilometreye ulaşacağını belirtti.  Başkan Topbaş şöyle devam etti: “2019 yılında bir kısmı bitmeye yakın 489 km raylı sisteme erişeceğiz. İstanbul’daki raylı sistem 2023 yılında 1001 kilometreye ulaşacak, böylece dünyada en çok ve en modern raylı sisteme erişen bir kent olacak.”

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın da katıldığı törene Başkan Kadir Topbaş tüneldeki inşaat alanına Maden Hafriyat Kamyonunu sürerek geldi.

Başkan Topbaş konuşmasının ardından işçilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi ve basın mensuplarına ve tünel inşaatında çalışan işçilere baklava ikram etti. Başkan Topbaş son alarak inşaat alanını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Dudullu Bostancı Metrosu Proje Kapsamında Bulunan İstasyonlar:

Bostancı İstasyonu

Emin Ali Paşa İstasyonu

Ayşe Kadın İstasyonu

Kozyatağı İstasyonu

Küçükbakkalköy İstasyonu

İçerenköy İstasyonu

Kayışdağı İstasyonu

Türk-İş Blokları İstasyonu

İmes İstasyonu

Modoko İstasyonu

Dudullu İstasyonu

Yukarı Dudullu İstasyonu

Depo İstasyonu

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ