logo

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele ve Farkındalık Günü

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele ve Farkındalık Günü

Dünya genelinde 150 milyonun üzerinde çocuk işçi varlığına dikkat çekilen 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Gününde, çocuk işçiliği ile mücadeleye devam ediliyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2002’de, çocuk emeğine dikkat çekmek amacıyla 12 Haziran’ı Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ilan etti.

12 Haziran’ı Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, günün öneminde dikkat çekerek, “Bugün Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü. Çocuklarımızın okul sıralarında, parklarda olmak yerine çocuk işçi olmalarını asla kabul etmiyoruz. Çocuk işçiliği ile mücadele alanında farkındalık yaratıp, çözümlere katkı sağlayabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” Dedi.

TÜİK’in ‘Çocuk İşgücü Araştırması’na göre, Türkiye’de 5-17 yaş grubunda çalışan çocuk sayısı 720 bin.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2002’de, çocuk emeğine ve onu ortadan kaldırmak için gerekli çabalara dikkat çekmek amacıyla 12 Haziran’ı Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ilan etti.

ILO verilerine göre, bugün dünya genelinde 150 milyonun üzerinde çocuk çalışıyor. Çocuk emeğine her sektörde rastlanmakla birlikte, çalışan çocukların yüzde 70’i tarım alanında. Türkiye’deki çocuk işçilerinin durumu dünya verileri ile benzer durumda olduğu kabul ediliyor.

UNİCEF’e göre, çocuk işçiler; ailelerinin geçimine katkıda bulunmak için, çok az bir ücret karşılığında, çoğu zaman tehlikeli koşullarda, saatlerce çalışırlar. Çalışma koşulları; bu çocukların okula gitmelerine, akranlarıyla vakit geçirmelerine, oyun oynamalarına ve boş zamanlarını değerlendirmelerine de engel olmaktadır.

Sahada yapılan gözlemler ve mevcut bilgiler; önemli sayıda çocuğun-mevsimsel tarım işlerinde, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinde (ve sokaklarda- çalıştığına işaret etmektedir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ