logo

Dünyanın En Eski Partilerinden CHP 97. Yılını Kutluyor

Dünyanın En Eski Partilerinden CHP 97. Yılını Kutluyor

Kurtuluş Savaşı sonrası Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923’te kurulan ve bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP, 97’nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kurtuluş mücadelesi zaferle sonuçlanan Türkiye’de ilk siyasi parti Milli Mücadelenin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu.

“DİKİLİ AĞACI YOK” İDDİALARINDA BULUNANLARA YANIT

Cumhuriyet Halk Partisi 97’nci kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kurtuluş mücadelesi veren genç Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan demiryolu, tarım ve sanayi yatırımlarını hatırlatıp, “Dikili ağacı yok” iddialarında bulunanlara yanıt olarak; “Hıfzıssıhha Enstitüsünü kurmuştur, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü. Malatya, Trabzon’a elektrik santrali götürmüştür 1928 yılında. İstanbul’daki Galata köprüsünden ücret alınırdı, 1930 yılında Galata köprüsünün ücretsiz olmasını sağlamıştır Cumhuriyet Halk Partisinin kadroları.

ÖMRÜ CEPHEDE GEÇEN İSMET İNÖNÜ İÇİN “ASKER KAÇAĞI” DEDİLER

Ömrü cephede geçen Kurtuluş mücadelesi kahramanı İsmet İnönü için “asker kaçağı” iddiasında bulunulduğunu de hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Malatya’ya demiryolunu götürdü, Sivas’a demiryolunu götürdü, Niğde’ye demiryolunu götürdü. Adana’ya, Kayseri’ye, Diyarbakır’a, Afyon’a, Zonguldak’a, Erzincan’a, Erzurum’a, Batman’a, Kahramanmaraş’a demiryollarını götürdü. 1923’te kurdular cumhuriyeti, iki yıl sonra Kayseri’de uçak fabrikasının temelini attılar. Fabrika 1926’da motor bölümünün açılmasıyla güçlendirildi. 1950’li yıllara kadar fabrika kapanıncaya kadar bu fabrikada 112 savaş uçağı üretildi. Tarım Satış Kooperatifleri, Satış Kooperatifleri ve Birlikleri. Kim kurdu? Cumhuriyet Halk Partisi kurdu. Çimento fabrikaları, şeker fabrikaları, mensucat fabrikaları. İstanbul’da, Ankara’da, Sivas’ta, Kırklareli’nde, Uşak’ta, Eskişehir’de, Turhal’da, Kayseri’de, Bursa’da, Nazilli’de, Gaziantep’te, Malatya’da, Konya Ereğli’de bütün bunların tamamı yapıldı.

“CUMHURİYET HALK FIRKASI” CUMHURİYET HALK PARTİSİ OLDU

Atatürk tarafından “Halk Fırkası” adıyla kurulan partinin adının başına 1924’te “Cumhuriyet” sözcüğü eklenerek Cumhuriyet Halk Fırkası adını aldı. 1935’teki partinin 4’üncü kurultayda bugünkü “Cumhuriyet Halk Partisi” adını alarak siyasi tarihin en uzun ömürlü siyasi partileri arasında yer aldı.

Dünyanın en eski birkaç partisinden biri olan CHP, 1923’ten 1950’ye kadar aralıksız iktidarda kaldı.

12 EYLÜL 1980 ASKERİ DARBESİNİN ARDINDAN KAPATILDI

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, o dönem Bülent Ecevit’in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatıldı. Parti daha sonra 3821 Sayılı Yasa’ya dayanarak kuruluşunun 69’uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açıldı.

ATATÜRK İLE BİRLİKTE 7 GENEL BAŞKAN

Vekaleten görev alanlar hariç CHP’de genel başkanlık koltuğuna Kurucu Genel Başkan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.

PANDEMİ KOŞULLARI SALGIN ÖNLEMLERİYLE KUTLAMA

CHP’den yapılan yazılı açıklamada, CHP’nin 97. kuruluş yıl dönümünün son günlerde riski artan, pandemi koşulları ve halkın sağlığına dönük endişeler nedeniyle güçlü salgın önlemleriyle gerçekleştiriliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyeti, sabah 09.30’da Anıtkabir’de CHP’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve partinin ikinci genel başkanı İsmet İnönü’nün mezarına çelenk bırakıldı.

Anıtkabir ziyareti ile başlayan kutlamalar, Milli Egemenliğin 100. yılı şerefine düzenlenen resim, şiir ve beste yarışmalarının ödül sahipleriyle internet ortamında bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun ödül sahiplerini sosyal medya ve televizyonlardan canlı yayınlanan törenle duyurdu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ