logo

Ekranlardaki Atatürk: Belgesel Film ve Bir Liderin Oluşumu

Ekranlardaki Atatürk: Belgesel Film ve Bir Liderin Oluşumu

Dünyaca ünlü yayınevi Bloomsbury’den çıkan Enis Dinç’in “Ekranlardaki Atatürk” kitabı, Atatürk’ün yaşadığı dönemde çekilmiş film görüntülerini analiz ederek yapılmış çalışma.

“Ne kadar karizmatik bir lider” Atatürk hakkında en sık tekrarlanan cümlelerden biridir. Onun ekranlardaki imajı, çoğu zaman kendi yaratmak istediği lider imajının bile ötesine geçmiş ve onun birçok insan tarafından insanüstü bir varlık gibi algılanmasına sebep olmuştur. Ancak Atatürk’ün bu karizmatik lider imajının nasıl oluştuğunu ve filmler aracılığıyla topluma nasıl aktarıldığının hikayesini çoğumuz bilmeyiz.

Dünyaca ünlü yayınevi Bloomsbury’den çıkan Enis Dinç’in “Ekranlardaki Atatürk” kitabı, Atatürk’ün yaşadığı dönemde çekilmiş film görüntülerini analiz ederek, bu filmlerin erken cumhuriyet döneminin siyasi ve kültürel hayatına olan güçlü etkisini ortaya koyan ilk ve en kapsamlı araştırma. Kitap okuyucuya liderin imajının nasıl oluştuğunu ve filmler yoluyla nasıl yayıldığını ve bu süreçte medya ve güç arasındaki yakın ilişkiyi gözler önüne seriyor. Kitap ayrıca bu filmlerin henüz yeni kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş ve modern imajının dünyaya tanıtılmasındaki önemini de gösteriyor.

Bu kitap daha önce ekranlarda sıklıkla gördüğümüz Atatürk’ün film görüntülerinin yanında daha önce hiç yayınlanmamış birçok arşiv görüntüsünü inceliyor. Kitap okuyucuya o dönemin çok katmanlı bir analizini sunmak için mektuplar, anılar, gazeteler, raporlar, haber bültenleri ve prodüksüyon dosyaları gibi birçok yazılı kaynaktan da faydalanıyor. Atatürk’ün yaşadığı dönemde çekilmiş görüntülerinin anlatıldığı kitabı okurken yazar sizi adeta geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor ve o görüntülerin günümüz Atatürk algısının oluşmasında ne kadar etkili olduğuna ışık tutuyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ