logo

Emre Kongar Cumhuriyet Söyleşileriyle Ataşehirlilerle

Emre Kongar Cumhuriyet Söyleşileriyle Ataşehirlilerle

Ataşehir Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen Cumhuriyet Söyleşileri’nin ikincisinde Prof.Dr.Emre Kongar Ataşehirlilerle buluştu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Prof. Dr. Emre Kongar, tarım devrimini tamamlayamayan dünya imparatorluğu Osmanlı’nın endüstri devrimini yakalayamadığı için yıkıldığını, bu durumun Atatürk tarafından görüldüğünü söyledi.

DÜNYA İMPARATORLUĞU OSMANLI ENDÜSTRİ DEVRİMİNİ YAKALAYAMADIĞI İÇİN YIKILDI

İnsanlık tarihinin önemli 4 aşama kat ettiğini kaydeden Prof. Dr. Emre Kongar, tarım devrimini tamamlayamayan dünya imparatorluğu Osmanlı’nın endüstri devrimini yakalayamadığı için yıkıldığını, bu durumun Atatürk tarafından görüldüğünü, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Endüstri Devrimi’ni yakalamak için gerekli atılımın yapıldığını. Ancak bu hamlenin toprak ağalarının engeline takıldığını vurgulayan Kongar, bu gün yaşanılanların kaynağının bu olduğunu ifade etti.

BURASI CUMHURİYET. BEN CUMHURBAŞKANIYIM. BU DA ŞAPKA

Emperyalistlerle savaşan milli devlet kurmak isteyen Atatürk’ün Bolşevik olmadığını, bunu kendisinin de söylediğini kaydeden Prof. Dr. Emre Kongar, padişah ve halifeliği de ret ederek, faşizmin yükesldiği dönemde Cumhuriyeti ilan ettiğini, “Burası cumhuriyet. Ben Cumhurbaşkanıyım. Bu da şapka” dediğini ifade etti.

İnsanlığın 4 önemli aşamasını avcı toplayıcı, tarım ve endüstri dönemi olarak açıklayan Prof. Dr. Emre Kongar, insanlığın bu gün bilişim dönemine geçtiğini, ancak ülkemizin Endüstri devrimini tamamlayamadığı için bir önceki döneme geri döndüğünü ifade etti.

EMRE KONGAR, SON ENDÜSTRİ İMPARATORLUĞU AMERİKA

Tarım imparatorluklarının çökmesi ile birlikte Endüstri devrimini yaşayan imparatorlukların ortaya çıktığını ilk endüstri imparatorluğunun İngiltere olduğunu vurgulayan Emre Kongar, Son endüstri imparatorluğunun Amerika olduğunu, endüstri dönemini tamamlayan gelişmiş ülkelerini bu gün bilişim dönemine geçiş sürecinde olduğunu kaydetti.

İNSANLIK TARİHİNİN 4 YÜZ YILDA YAPTIĞI İŞİ 15 YILDA YAPIYOR

Prof. Dr. Emre Kongar,Mustafa Kemal Atatürk’ün tarım toplumu döneminde kalmış Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışı ile birlikte emperyalist güçlere karşı mücadele verdiğini ve istiklal savaşını kazandığını hatırlatarak, Atatürk’ün bu süreçte Endüstri devrimi egemenlerine karşı verilen mücadele sonrasında köylü, toprak ağaları ve birkaç okumuş yazmış insanla evrimleşememiş toplumu “Atatürk devrimleri” ile 15 yılda bir aşama atlattığının altını çizerek; “Tarım toplumundan kentsel Endüstriyel topluma atlatıyor. İnsanlık tarihinin 4 yüz yılda yaptığı ,işi 15 yılda yapıyor. Bu gün yaşanan sıkıntıların kaynağında bu yatıyor. Bu gün tarım toplumu ile endüstri ve bilişim toplumunun filizleri itiş kakış içinde.

HALİFE OLMASI TEKLİF EDİLDİ CUMHURİYET İLAN ETTİ

Endüstri toplumunda demokrasinin olabilmesi için fabrika, sermaye, işçinin olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Emre Kongar, köylü ve toprak ağasının da olabileceğini vurgulayarak, Halife olması teklif edilen Atatürk’ün Cumhuriyet ilan ettiğini kaydetti.

KİTAPLARINI İMZALADI SORULARI YANITLADI

Tarihi süreçte insanlığın yaşadığı evrimleri özetleyen toplum bilimci, yazar, Prof. Dr. Emre Kongar, Cumhuriyetin ilk yılları ve günümüz tarihine yaptığı yolculuk sonrası kitaplarını imzaladı, Kongar imza sırasında okurları ile sohbet ederek sorularını yanıtladı.

Ataşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları kapsamında etkinliğe katılarak, tarih meraklıları ile bilgilerini paylaşan Prof. Dr. Emre Kongar’a teşekkür ederek, Atatürk’ün Samsun’dan Anadolu’ya çıkışını sembolize eden  maketini hediye etti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ