logo

En Büyük Zenginliğimiz ‘Gençliğimizi’ Kaybediyoruz!

En Büyük Zenginliğimiz ‘Gençliğimizi’ Kaybediyoruz!

Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Özgür Karabat, genç nüfusumuzu kaybetmek üzere olduğumuzun gözardı edilemez olduğunu belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat, genç nüfusumuzu kaybetmek üzere olduğumuzu bu konuda ortaya çıkan rakamların asla gözardı edilemez olduğunu belirtti. Özgür Karabat, ülkemizin geleceği olan gençlerimizin yaşadığı sorunları rakamlarıyla aktardı.

CHP’li Karabat ülkemizin dünya genelinde “Genç ülke” olarak anılmasına rağmen milyonlarca gencimizin işsizlik ve eğitimsizlikle uğraştığını şu sözlerle aktardı:

“Genç bir nüfusumuz var ama ne kadarını kullanabiliyoruz? 12 milyon 893 bin gencin ne kadarı okuyor? Ne kadarı istihdam ediliyor? %28 yani 3 milyon 648 bin genç ne okuyor ne işi var. Bizim bu gençleri ya üniversitede okutuyor olmamız lazım ya da iş sahibi yapmamız lazımdı.”

“GENÇLERİMİZ YURT DIŞINA GİTMEK İSTİYOR”

Yaşanan işsizlik sorunu ve eğitimdeki eşitsizliklere de değinen Karabat, TÜİK’in son araştırmasını şu sözlerle değerlendirdi:

“Bir araştırma var, gençlerimizin %75.5’i yurt dışında çalışmak istiyor çünkü iş yok. 9 milyon 734 bin genç iş bulamayacaklarını düşünüyorlar, iş bulsalar da hak ettikleri ücreti alamayacaklarını düşünüyorlar, güçlü bir tanıdığın olmadan iş bulamayacaklarını düşünüyorlar. 11 milyondan fazla genç bunu düşünüyor, adalet duygusu sarsılmış durumda, tüm gençlerimiz neredeyse aynısını düşünüyor.

Fırsat eşitliği olmadığını düşünüyorlar, aynı şekilde iş konusunda da fırsat eşitliğinin olmadığını düşünüyorlar. Bu konuda liyakatı sağlamamız lazım, bilimsel araştırma yapan gençlerimiz elimizde tutmak için büyük firmalara arge desteği vermemiz lazım.”

“TÜİK BARDAĞIN DOLU TARAFINDA BAKIYOR AMA ÇOK AZ SU VAR”

Katıldığı TV progamında TÜİK’in gençler üzerinde yaptığı araştırma sonuçlarına da değinen Karabat, rakamlarda göz ardı edilen genç nüfusa ilişkin şu tespitleri yaptı:

“TÜİK diyor ki gençlerin %47’si mutlu. Esas soru şu, neden öyle diyorsunuz? 6 milyon 800 binden fazla genç ‘ben hayatımdan memnun değilim.” diyor. Hiç kimsenin konuşmadığı rakamlardan bahsedelim, Türkiye’de günde bir kere sebze ya da meyve tüketemeyen gençler var. Ve bu sayı 6 buçuk milyon civarında. Sadece meyve tüketemeyen gençlerimiz var, 7 milyonun üzerinde bir rakamdan bahsediyoruz.”

“YÜKSEK LİSANS YAPMIŞ GENÇLERİMİZİN HEDEFLERİ KÜÇÜLDÜ”

Özgür Karabat, ülkenin en iyi ünivesitelerinden mezun olmuş, yüksek lisans yapmış gençlerimizin hayal dünyalarının yıkıldığını ve şartlar yüzünden de hedef küçülttüklerini belirtti.

Karabat, “Gençler çok umutsuz. Artık hedefleri küçülmüş. Ülkenin en iyi ünviersitelerden mezun gençler istanbul’da 3 bin lriaya çalışırım diyor. Yüksek lisans yapmış öğrenci asgari ücrete çalışmaya razı hale gelmiş. En büyük zenginliğimiz olan gençlerin umutları kırmışız. Oysa Atatürk bu gençlerden bir ülke kurdu, Cumhuriyet’imizi kurdu.”

“İSTANBUL’DA GENÇLERİN YÜZDE SEKSENİ İŞSİZ”

Araştırma sonuçlarında ortaya çıkan bir başka gerçeğe değinen Karabat, İstanbul’da yaşayıp işsizlik sorunu yaşayan gençlerin sayısının ne kadar çok olduğunu aktardı.

Karabat, “Istanbul’da lise ve altında eğitime sahip gençlerin %80’i işsiz kaldı. Her şart altında çalışmayı kabul edecek durumda olan gençlerimiz bunlar. Bu gençlerin iş bulma alanı azalıyorsa demek ki iflas eden iş yerleri de var demektir. Biz bu gençlere nasıl destek verdik, evde otur sokağa çıkma. Tek destek bu. Bu konuda bizim büyükşehir belediyelerimizin başlattığı bir proje var. İlkini dün açıkladık, hem parti olarak hem de belediyelerimizle birlikte bu sorunu çözecek çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.” dedi.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ