logo

ENGELLİLERE MÜJDE: %40 ENGELİ KALKIYOR

ENGELLİLERE MÜJDE: %40 ENGELİ KALKIYOR

engelli-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan çalışmayla engelli raporlarındaki yüzde ibaresini kaldırılarak hak mağduriyetine son vereceği belirtiliyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Edinilen bilgiye göre; planlanan değişiklikler sonrası yürürlüğe girecek yeni uygulamayla, oranları yüzde 40’ın altındaki engelli vatandaşlar, “Engelli Hakları”ndan kademeli yararlanabilecek.

Engelli haklarını savunan ve dayanışma amacı taşıyan STK’lar, yıllardır verdikleri mücadelenin sonucunu alabilecek mi? Bu sorunun cevabı önümüzdeki günlerde netleşecek.

İddialar göre; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli raporlarındaki alt limiti olarak belirlenen Yüzde 40 oranı uygulamasında değişiklik yaparak, bir çok engellinin elinden alınan haklarını geri getiriyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek uygulama, Engellilerin rapor çilesine son verecek. Engellilere evde bakım ücreti, engelli maaşı, emeklilik ve vergi indirim belgesi gibi haklardan faydalanmak için sağlık kurulu raporlarındaki “yüzde 40” oranında engelli olma şartı kaldırılacak.

%40’IN ALTINA YENİ HAKLAR

Mevcut uygulamaya göre, yüzde 40 oranının altında engelli raporu olan vatandaşlar, birçok haktan yararlanamıyordu. Yeni sistemde ise yüzde 40 oranının altında olan engellilere engelli haklarından yararlanma yolu açılacak. Engelliler, sosyal ve ekonomik şartlarına göre de raporlandırılacak.

YÜZDE 50 VE ÜZERİ AĞIR ENGELLİ

Yeni uygulama göre yüzde 50 ve üzeri ağır engelli, yüzde 50 ve 35 arası engelli ve 35 altı hafif engelli olarak anılacak. Örneğin, yüzde 35 engelli olan bir kişiler de ‘engelli sayılarak haklardan kademeli olarak yararlanacak.

“% 40 RAPOR ALAMAYAN NE ENGELLİ, NE DE SAĞLAM”

Engelli haklarını savunan ve dayanışma amacı taşıyan STK’lar, “% 40 oranında rapor alamayan kişiler ne engelli, ne de sağlam sayılıyordu. Dolayısıyla hafif derecede olan engelli vatandaşlarımız mağduriyet yaşıyordu” diyerek, yapılan değişiklilikle edinilen kazanımların engellilerde memnuniyet yaratacağını ifade ediyorlar.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ