logo

Ercüment Ovalı Tarafından Klinik Çalışması İstenen ‘Dornaz Alfa’ Nedir

Ercüment Ovalı Tarafından Klinik Çalışması İstenen ‘Dornaz Alfa’ Nedir

Bir süredir labaratuar çalışması yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı tarafından koronavirüs hastaları için etkili olduğu iddiası ile klinik çalışması istenen “Dornaz Alfa” nedir?

Uzmanlara göre Prof. Dr. Ercüment Ovalı, ekibi ile yürüttüğü çalışma sonrasında klinik test çalışması talep edilen “Dornaz Alfa” yeni keşfedilmiş değil. Tıp literatüründe “Dornase Alpha” adıyla bilinen etken madde bir solunum hastalığı olan “kistik fibroz” vakalarında kullanıldığı belirtiliyor.

 “Dornaz Alfa” ya da tıp literatüründeki adıyla “Dornase Alpha”,  solunum hastalığı “kistik fibroz” vakalarında kullanılan etken madde.

Uzmanlar, “Dornaz Alfa” etken maddesinin,  hastaların balgamlarında bulunan DNA’yı hidrolize ederek katılaşan mukozayı akışkan hale getirdiği belirtiyor.

Solunum yollarını rahatlattığı keşfedildikten sonra, ilaç şeklinde alınabilmesi için yapay olarak da üretilen “Dornaz Alfa” isimli bu etken madde, sadece kistik fibroz hastaları değil, benzer sorunlar yaşayan diğer hastalarda da kullanılmış.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve diğer bir çok ekip tarafından yürütülen çalışmalarda Dornaz Alfa’nın koronavirüsün neden oluğu Covid-19 hastalığına karşı da etkili olduğu tespit edildiği açıklandı. İddiaların kesinleşmesi henüz çalışma aşamasındaki araştırmaların sonuçlanması beklenecek.

New York’taki Cold Spring Harbor Laboratory tarafından yayımlanan bir araştırmada Dornaz Alfa’nın Covid-19 üzerindeki etkilerine dair veriler yer almış. Bu araştırma Dornaz Alfa’nın koronavirüse karşılı etkili olduğu ileri sürülmüş ve bilimsel bir yayınla literatürde yerini aldı.

Bir süredir Koronavirüs (Kovid 19) ile mücadele için laboratuvara kapanan Prof. Dr. Ercüment Ovalı ekibiyle birlikte Dornaz Alfa üzerinde çalışma yaptığını açıklamış, yapay olarak üretilen etken maddenin bir an önce klinik test aşamasına alınması gerektiğini belirtmiştir.

Laboratuvar ortamında yaptıkları çalışma ile ilgili çalışmanın 23 Nisan’a kadar sonuçlanacağı ve açıklama yapacağını açıklayan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, ekibi ile yürüttüğü çalışmanın verileri paylaşılmadığı için bilimsel niteliğe kavuşmadı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ