logo

Erdoğan, Kovid Salgını Mücadelesinde Yeni Kararları Açıkladı

Erdoğan, Kovid Salgını Mücadelesinde Yeni Kararları Açıkladı

Bilim Kurulu tarafından açıklanan Koronavirüs salgını tedbirlerin 30 büyükşehrin tamamında titizlikle uygulamaya geçildiğinin altını çizen Erdoğan, “tedbirleri hassasiyetle uygulanacak” dedi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kovid 19 Salgınında alınan Yeni Kararları Açıkladı. Şehirlerarası seyahatler valilik iznine bağlandı. Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdi.

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı krizin üstesinden gelebilmek için daha çok fedakarlık yapılması gereken bir döneme girildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tehdidin çok ciddi olduğunu vurgulayarak rehavete kapılınmaması gerektiğini vurguladı.

KORUMA TEDBİRLERİ, SAYGISIZLIĞIN BAHANESİNE DÖNÜŞMESİN

Yaşlıları hastalıktan korumak için alınan tedbirleri, saygısızlığın bahanesine dönüştürenlere müsaade edilmeyeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; “Tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımız seferberlik ruhuyla çalışıyor. Dünyanın nüfusuna göre en çok yoğun bakım yatağına sahip ülkesiyiz, solunum cihazı üretimi konusunda hızlı mesafe kat ediyoruz. Gerektiğinde yurt dışından malzeme tedariki de bu arada yapıyoruz. Bu çerçevede yurt dışından getirdiğimiz hızlı tanı kitlerini devreye sokarak test sayılarını süratle artırdık. Hem kendi üretimimiz olan testlerin hem de hızlı testlerin yapıldığı merkezleri tüm ülke çapına yaydık. Testler kesinlikle ücretsizdir” dedi

YURT DIŞI UÇUŞLAR TAMAMEN SONA ERDİRİLDİ

Şehirlerarası seyahatlerin valilik iznine bağlandığını, Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun şekilde celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacaktır. Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir. Tüm illerde valiliklerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde o şehre mahsus ilave tedbirler de yine buradan kararlaştırılacaktır.” Diye konuştu.

KORONAVİRÜS SALGINI TEDBİRLERİN 30 BÜYÜKŞEHİRDE UYGULANACAK

Bilim Kurulu tarafından açıklanan Koronavirüs salgını tedbirlerin 30 büyükşehrin tamamında titizlikle uygulamaya geçildiğinin altını çizen Erdoğan, Piknik alanları, ormanlar, ören yerleri gibi alanlar hafta sonu kapalı olacak, hafta içi de buralarda toplu olarak bir arada bulunulmayacak. Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır. Türkiye bu hastalığı yenebilecek güce ve imkana, milletimiz de alınan tedbirleri hassasiyetle uygulayacak dirayete sahiptir.” Dedi.

KOVİD-19 HASTALIĞI İLE MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ

Küresel düzeyde hasta sayısının 600 bine, ölü sayısının 27 bine yaklaştığını, büyük felaketin herkesle birlikte Türkiye’yi de etkilediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde bugün itibarıyla 5 bin 698 tespit edilmiş toplam vaka ve 92 can kaybı vardır. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 344 iken bunların 42’si iyileşmiştir. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Hiçbir musibetin bizim gücümüzden büyük olmadığı inancıyla Kovid-19 hastalığı ile mücadelemizi milletimizle birlikte kararlılıkla sürdürüyoruz. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu krizin üstesinden gelebilmek için daha çok fedakarlık yapmamız gereken bir döneme girdik.” Diye konuştu.

ESNAF VE SANATKARI, İSTİHDAMI KORUYAN EKONOMİK TEDBİRLERİ ALDIK

Ücretli çalışanlar, esnaf ve sanatkarları kapsayan, istihdamı koruyan ekonomik tedbirleri aldıklarını, ilk etapta 100 milyar liranın üzerinde bir ekonomik destek programı hazırlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Meclisimiz de bu programın hayata geçmesi için gereken mevzuat değişikliğini yaptı. İşsizlik fonunu güçlendirerek, çalışanlarımızı ve ilave kaynak aktarmak suretiyle kredi fonunu güçlendirerek esnaf ve sanatkarımızı destekliyoruz.” dedi.  

2 MİLYON DAR GELİRLİ HANEYE 1000’ER LİRA NAKİT DESTEĞİ

En düşük emekli maaşını 1500 liraya çıkardıklarını, emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyesini ödeme tarihini de nisan başına çektiklerini hatırlatan Erdoğan, “İstihdamı korumak amacıyla kısa çalışma ödeneğinin şartlarını kolaylaştırdık. Aynı amaçla telafi çalışma süresini azalttık. Ülkemizde 2 milyon dar gelirli haneye 1000’er lira nakit desteği veriyoruz.” hatırlatmasını yaptı.

30 BÜYÜKŞEHİR VALİSİ UYGULAMA KARARLILIĞI GÖSTERCEKTİR

Erdoğan, açıklamasında, “Alınan tedbirlerin başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyük şehirlerimiz olmak üzere 30 büyükşehrimizin tamamında titizlikle uygulanması kararı uygulamaya geçmiştir, 30’un dışındakileri şimdilik saymıyorum, sadece 30 büyükşehri sayıyorum, buralarda titizlikle bunun uygulanmasına geçilecektir, dolayısıyla bu 30 büyükşehrimizin valisi bu kararlılığı uygulamada alttaki kurullarıyla birlikte gösterecektir.” İfadesine yer verdi.

MİLLETİMİZDEN SABIR, FEDAKÂRLIK VE DİRAYET BEKLİYORUZ

Erdoğan, “Ev ve iş yeri dâhil her ortamda sosyal mesafeye dikkat ederek, toplu taşıma araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmayarak, alış veriş ihtiyacı dışında sokağa çıkmayarak, temizliğimize hassasiyet göstererek tedbirlerin etkinliğini artırmamız şarttır. Milletimizden sabır, fedakârlık ve dirayet bekliyoruz.” Diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan tedbirler:

1- Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır.

2- Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.

3- Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.

4- Piknik alanları, ormanlar, ören yerleri gibi alanlar hafta sonları kapalı olacak, hafta içi de buralarda hiçbir şekilde toplu olarak bir arada bulunamayacaktır.

5- Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun şekilde kontrollü olarak celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacaktır.

6- Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.

7- Tüm illerimizde valilerimizin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde o şehre mahsus ilave tedbirler de yine burada kararlaştırılacaktır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ