logo

Eylül’de Siyaset Gündeminde “Güvenli Bölge” Konuşuldu

Eylül’de Siyaset Gündeminde “Güvenli Bölge” Konuşuldu

Medya Takip Merkezi (MTM) raporunda, Eylül ayı siyaset gündeminde en çok güvenli bölge, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve AFAD deprem toplantısı haberleri yer aldı. 

Yapılan araştırmaya göre, geçtiğimiz ay medyada en çok güvenli bölge haberleri yer aldı. İstanbul Valiliği ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında gerçekleşen AFAD deprem toplantısı polemiği ise siyaset gündeminde yoğun yer eden diğer bir konu oldu. İşte, MTM’nin hazırladığı medya raporunun ayrıntıları…

Eylül Ayı Siyaset Gündeminde En Çok “Güvenli Bölge” Konuşuldu…

Medya Takip Merkezi, Eylül ayında Türkiye gündeminde öne çıkan siyasi ve toplumsal olayları araştırdı. Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak olan güvenli bölge, geçtiğimiz ayın medyaya en çok yansıyan siyasi başlığı oldu. Buna eş zamanlı olarak, güvenli bölgeyle ilerleyen Fırat’ın Doğusundaki ortak uçuşlar ise 5 bin 117 haberle medyada konu edildi.

FIRAT’IN DOĞUSU GÜVENLİ BÖLGEDE YAŞANANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyine oluşturulacak “güvenli bölge” konusunda ABD’ye verdiği sürenin dolmasına yakın sınır hattında yeni gelişmeler yaşandı. Fırat’ın doğusunda ABD’nin bir yandan Türkiye ile güvenli bölge çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da bölgeyi kontrol altında tutan terör örgütü PKK/YPG’ye karşı lojistik desteğini sürdürmesi ve göstermiş olduğu ikili tavır neticesinde, TSK hazırlıklarını sürdürdü. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte Suriye’nin kuzeydoğusunda periyodik olarak ortak kara devriyeleri yapıldı.

Konuyla ilgili olarak Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. İlhan Uzgel, Fırat’ın doğusunda kurulacak tampon bölge için Türkiye’nin askeri bir eylem yapmayacağını iddia etti. Suriye meselesinde gerilim devam ederken, Türkiye’nin hem İdlib’den hem de Afrin’den çekilmek zorunda kalacağını ileri süren Uzgel, Suriye savaşının Suriye halkı dışında en ağır maliyeti ödeyen ülkenin Türkiye olacağını iddia etti. Siyaset gündeminde yoğunluğu devam eden Güvenli Bölge konusu, Eylül ayında 34 bin 82 haber ile siyaset gündeminin zirvesinde yer aldı.

KIRAN OPERASYONUNDA 4. SAFHA BAŞLADI

Yurt dışında terörle mücadele harekâtları sürerken, yurt içinde de Van, Hakkari, Siirt, Şırnak, ve Mardin’de terör örgütünün kış üslenmesi hazırlıklarını ortadan kaldırmak amacıyla, büyük çaplı “Kıran” operasyonları başlatıldı. 17 Ağustos’ta başlayan ve devam eden operasyonlardan Kıran-1, Kıran-2 ve Kıran- 3 operasyonlarında 48 terörist etkisiz hale getirildi.

Terör örgütü PKK’ya yönelik başlatılan Kıran operasyonu, Eylül ayında da genişleyerek sürdü. 24 Eylül itibariyle, Ağrı-Kars-Iğdır hattında bin 125 personel ve 75 operasyonel timin katılımıyla Kıran-4 Harekatı başlatıldı. Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığınca başlatılan operasyon kapsamında Çemçe-Madur bölgesinde 25 Eylül tarihinde 1 adet EYP ele geçirildi. 17 Ağustos tarihinden itibaren başlatılan Kıran operasyonları kapsamında 2’si gri listede olmak üzere toplam 48 terörist etkisiz hale getirildi. 58 mağara, sığınak ve depo imha edildi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Kıran Operasyonlarının Terörle Mücadele Harekâtı bölgesinde genişleyerek devam edeceği vurgusu da yapıldı. Kıran 1, 2 ve 3’ün devamı niteliğinde başlatılan Kıran-4 operasyonu 6 bin 873 haberde yer alarak, Eylül ayı siyaset gündeminin en çok konuşulan konuları arasında yer aldı.

DEPREM SİYASETİ DE SALLADI!

Megakent İstanbul, 26 Eylül Perşembe günü saat 13:59’da, Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğünde deprem ile sarsıldı. Kent genelinde şiddetli şekilde hissedilen sarsıntı sonrası çok sayıda artçı da meydana geldi. Yaşanan depremin ardından hiçbir GSM operatörünün hizmet verememesi basında geniş yankı uyandırdı. Bu durumun üzerine GSM operatörleri yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 3 GSM şirketinin ortak hat kuracağını açıkladı.

İstanbul’da meydana gelen deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında bütün kurumların en üst düzeydeki temsilcilerinin iştirakleriyle bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Depremin ardından en çok konuşulan konulardan biri de, Hasdal’daki AFAD merkezinde gerçekleştirilen Türkiye Afet Müdahale Planı Toplantısına İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davet edilip, edilmediği konusu oldu. Konuyla ilgili olarak İstanbul Valiliği ile Ekrem İmamoğlu cephesinden gelen farklı açıklamalar polemiklerin büyümesine yol açtı. Eylül ayı boyunca devam eden AFAD toplantısı polemiği medyada bin 750 habere yansıdı.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ