logo

Felçli hastalar için önemli gelişme

Felçli hastalar için önemli gelişme

Kök hücre çalışmalarında önemli bir adım daha atıldı.

İngiliz araştırmacılar arka ayakları felçli bir köpeği kök hücre tedavisiyle yürütmeyi başardı. 10 yaşındaki bodur köpek Jasper omurgasındaki yaralanmadan dolayı arka ayaklarını kullanamıyordu.

Kök hücre tedavisi programına alındıktan 6 ay sonra destekle ayaklarını oynatabilir hale geldi.

İngiliz araştırmacıların omurilikleri zarar gördüğü için arka bacaklarını kullanamayan köpekler üzerinde yaptıkları çalışmada deneklerin tamamı arka bacaklarını tekrar kullanmaya başladı.

Bu çalışma laboratuar hayvanları dışındaki canlılara yapılan ilk kök hücre nakli oldu. Bu mucizeyi gerçekleştiren İngiliz araştırmacılar yeni sinir lifi gelişimine imkanı veren burnun arka kısmındaki bölgeden alınan kök hücreleri kullandı.

Alınan kök hücreler omurganın hasarlı bölgesine nakledildi. Böylece sinir hücrelerinin kendilerini yenilemeleri sağlandı.

Yöntemi ilk kez aşırı derecede zarar görmüş köpekler üzerinde denediklerini ve son derece heyecan verici sonuçlar aldıklarını belirten bilim adamları “ Zamanla daha ilerlemiş sonuçlar almayı planlıyoruz. İnsanlardaki omurilik yaralanmaları için tedavi yöntemi geliştirmekte kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Köpek sahipleri de dostlarının yeniden evin içinde ve bahçede koşturmasından mutlu olduklarını söylediler

TRT Haber

Paylaşın:
Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ