logo

‘Fikirtepe Çözüm Çalıştayı’ndan Master Planı Çıktı

‘Fikirtepe Çözüm Çalıştayı’ndan Master Planı Çıktı

Fikirtepe_calistay-1‘İstanbul’da Kentsel Dönüşümün Geleceği ve Fikirtepe Çözüm Çalıştayı’ inşaat sektörü, kamu kurumları ve bölge STK temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Merkezi yönetimin kafasının karışık olduğu, başarışlı olmak için yurt içi ve yurt dışı örneklerinin incelendiği, yapılan çalışmalarda niyetin iyi olduğunun ifade edildiği ve dönüşüm ile yenilenmenin farkına dikkat çekildi.

Çalıştayda bölge STK temsilcileri tarafından, % 8o’e varan oranda imzaların tamamlandığı, 8 bin evin yıkıldığı belirtilirken, çantacı firmaların varlığına dikkat çeklerek; rant beklentisiyle sürece dahil olan ve mali yetersizlik yüzünden inşaata başlayamayan firmaların olduğu iddia edildi.

Management Plus Danışmanlık ile Gayrimenkul Enstitüsü işbirliğiyle organize edilen ve Marriot Otel’de yapılan çalıştayda, kentsel dönüşümün İstanbul’daki geleceği, dinamikleri, Fikirtepe’deki çözümlerin nasıl sağlanabileceği tartışıldı.

Arsa sahipleri, kat malikleri, konut ve gayrimenkul geliştiricileriyle inşaat ve finans sektörünü yakından ilgilendiren çalıştayın açılış konuşmalarını Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçar, ULI Başkanı Haluk Sur ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Gökhan Yılmaz yaptı.

Merkezi Yönetimin Kafasının Karışık

Merkezi yönetimin kafasının karışık olduğunu iddia eden ULİ Türkiye Başkanı Haluk Sur, içi boş kavramları tartışıldığını söyleyerek; kentsel dönüşüm rantının da bu boş kavramlardan biri olduğunu, Türkiye için zorunlu olan dönüşüm için yerel yönetimler, ilgili bakanlık ve büyükşehir belediyesinin sorunları net olarak belirleyip, harekete geçmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Nüfus 154 Bine, Bina Sayısı 48 Bine Çıkacak

Kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla belediyenin ‘İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Master Planı’ çalışmalarına başladığını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, dönüşümde başarılı olmak için yurt içi ve yurt dışı örneklerinin incelendiğini belirtip;  parçalı ve hisseli mülkiyet yapısıyla Fikirtepe’deki dönüşümün ağır ilerlediğini vurgulayarak; dönüşüm tamamlandığında nüfus 47 binden 154 bine, bina sayısı 11 binden 48 bine yükseleceğini ve sosyal donatı alanları da 10 kat artacağını ifade etti.

“Niyet Hayırlıysa, Akıbet De Hayırlı Olur”

Fikirtepe’deki dönüşüm çalışmalarının bu seviyeye gelmesinde İBB’nin katkılarını hatırlatan Gökhan Yılmaz, “Dönüşüm öncüsü olan bölgede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları yadsınamaz. Niyet hayırlıysa, akıbet de hayırlı olur” dedi.

Dönüşüm Değil “Yenilenme”

Eskiyen çöküntü alanlarında yapılan çalışmalar için yenilenme ifadesini daha doğru bulduklarını vurgulayan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçar, çözüm için konuşmak gerektiğinin altını çizdi. Mimarların dönüşüm sözünü sevmediklerinin altını çizen Koçar, “Bu kavram sosyal ve ekonomik dönüşümü ifade ediyor. Kentin metalaşması, konutun barınma amacından çok güvence olarak görülmesi, kullanım değeriyle değil değişimle ifade edilmesi dönüşümü çağrıştırıyor” şeklinde konuştu.

Çok Sayıda Şirketin Mali Yetersizlikten İnşaata Başlayamadı

Bölgedeki çalışmaları yakından takip eden ve bir çok konuda çalışmalara katılarak halkın yararına müdahil olan derneklerden Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş, bölgede faaliyet gösteren çantacı firmaları eleştirerek; rant beklentisiyle sürece dahil olan firmalar olduğunu belirtip, imza sürecini tamamlayan çok sayıda şirketin de mali yetersizlik nedeniyle inşaata başlayamadığını ifade etti.

Fikirtepe’de 8 Bin Ev Yıkıldı

Fikirtepe genelindeki hak sahiplerinin yüzde 90 oranında imza attığını belirten Fikirtepe’de faaliyet gösteren derneklerden FİDEM Başkanı Ercüment Oruç, anlaşma sağlanamayan hak sahipleri için de kamulaştırma sürecinin devam ettiğini belirterek, “Fikirtepe’de 8 bin ev yıkıldı ve artık süreç tamamlanmalı. Kötü niyetli ve hakkından fazlasını talep edenlerin süreci tıkamasına engel olunmalıdır” dedi.

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ