logo

Fikirtepe Plan Notlarına İptal Kararı

Fikirtepe Plan Notlarına İptal Kararı

yargi_fikirtepeFikirtepe dönüşün alanı 55 adadaki bir itirazı değerlendiren 1. İdare Mahkemesi temyiz yolu açık olarak Fikirtepe Özel İmar Plan Notları iptali yönünde karar verdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Fikirtepehaber.Com’da yer alan haberdeki iddiaya göre 1. İdare Mahkemesi Fikirtepe Plan Notları ile ilgili görülen davayı 08.07.2015 tarihinde karara bağladı.  Fikirtepe Plan Notları 30 günlük sürede Danıştay’a itiraz (Temyiz) yolu açık olmak üzere iptal edildi.

Fikirtepe Plan Notları iptal

Beşinci yılına giren ve altyapısı eksik plan notları ile dönüşüm uygulaması uygulanan Fikirtepe’de süreç 1. İdare Mahkemesinin Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Özel İmar Planı plan notlarının iptal kararı ile yeniden bir belirsizleşti.

55 Adadaki İtiraz Karara Bağlandı

Fikirtepe’de 287 pafta 55 adada mülk sahibi bir vatandaşın daha önceden açmış olduğu dava 1. İdare Mahkemesi tarafından plan notlarının iptali yönünde karara bağlandı. 1. İdare Mahkemesi 30 gün içinde Danıştay’a temyiz yolu açık kararında; 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlardaki uyuşmazlığın özellikle vurgulanması dikkat çekiyor.

Belirsizlik Kriz ve Kaos Yaşatabilir

Karar sonrasında; 30 gün içerisinde yapılacak itirazlar Danıştay’da değerlendirilecek ve plan notları ile ilgili kararını açıklayacak. İtirazı değerlendirecek Danıştay’ın, 1. İdare Mahkemesinin Fikirtepe Plan Notları iptali yönündeki kararını onaması durumunda bölgede kaos yaşanacağı, dönüşüm çalışması yürüten firmaların kriz yaşayacağı yönünde endişeler güçleniyor.

Haberde Plan Notlarının iptal Gerekçesi olarak;

1- 600 m2 sınırlamasının mevcut yaşam alanlarının dikkate alınmadan düzenlenmiş olması,

2- 1/1000’lik ve 1/5000’lik planların uyuşmazlığı

3- Afet riskli alanlarda dönüşüm kanununda vatandaşların kendi evlerini kendilerinin yapabilme imkanı tanınmasına rağmen özellikle 600 m2 sınırlamasının yeni ve farklı bir uygulamaya göre düzenlenmiş olması ile vatandaşların haklarının kısıtlanmış olması gösteriliyor.

Palanlar Uyumlu Hale Getirilsin

İptal kararında gerekçeli kararlardan da anlaşılacağı gibi afet riski altındaki alanlar uygulaması ve Fikirtepe Plan Notlarındaki uyuşmazlık başta olmak üzere; 1/5000lik planların doğru olmasına rağmen, afet riskli alanlar kanununa uymayan 1/1000’lik planların 1/5000‘lik planlara göre yeniden düzenlenmesi, vatandaşların yapılaşma haklarına yönelik metrajsal kısıtlamaların da kaldırılarak yeniden düzenlenmesi talep edilmekte.

Haberde, 1. İdare Mahkemesi 08.07.2015 tarihinde verdiği iptal kararının gerekçeli kararının yakında açıklanacağı iddia ediliyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ