logo

Fikirtepe’de Projeler Durduruldu, Bölge ‘Riskli Alan’ Oluyor

Fikirtepe’de Projeler Durduruldu, Bölge ‘Riskli Alan’ Oluyor

Fikirtepe'nin Kentsel Dönü?ümü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Kentsel Dönüşüm Alanı’ olarak ilan edilen Fikirtepe’deki tüm imar çalışmalarını “Riskli Alan” ilan çalışması yürütmek için durdurdu.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamında yenileme çalışmalarının yürütüldüğü Fikirtepe’de tüm projeler durduruldu. Bakanlık, bölgeyi ‘riskli alan’ ilan etmeye hazırlanıyor.

İstanbul Valiliği, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kadıköy Belediye Başkanlığı’na bir yazı gönderen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe ile ilgili tüm projeleri yaptıkları çalışmalar tamamlanana kadar durdurduğunu açıkladı.

İstanbul Valiliğinden İBB ve Kadıköy Belediyesi’ne gönderilen yazılı talimatla “Riskli Alan” çalışmaları tamamlanana kadar imarın durdurulduğu bildiriliyor.

Alınan bilgiye göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kadıköy ilçe sınırlarındaki Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin bir kısmı ile Fikirtepe ve Dumlupınar mahallelerini kapsayan “Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Proje Alanı”ndaki imar faaliyetleri, bölgede yapılacak “Riskli Alan” çalışmaları tamamlanana kadar durduruldu.

“Telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğmasın” diye açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgenin “Riskli Alan” çalışmaları tamamlanana kadar imarın durdurulduğunu açıkladı.

Bölgede yalpan “Kentsel dönüşüm” çalışmaları, adaların birçoğunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeni ile kilitlenmiş durumda.

Bu durumda “Fikirtepe Kentsel Dönüşüm” proje alanı deprem güvenliksiz yapı stoku gerekçesi ile “Riskli Alan” ilan edilirse 3/2 kuralı işleyecek. Adalarda alınan kararlarda 3/2 çoğunluğun kararı geçerli olacak. Geri kalan 3/1, alınan kararı kabul etmiş sayılacak. Yasaya göre itiraz eden, kabul etmeyen parseller TOKİ tarafından kamulaştırılacak. Bölge “Riskli Alan” ilan edilirse devlet kira yardımında bulunacak. Konut satışlarında KDV %1 olarak uygulanacak.

Bölgenin “Riskli Alan” ilan edilmesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi devreden çıkarak bölgenin kontrolü tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçecek. Uzmanlardan alınan bilgiye göre ise bu durumda bölgeyi bekleyen en büyük tehlike; emsaldeki değişiklik. Bölgede şu andaki projeler 4,14 emsal üzerinden yürütülüyor. Emsal değerlerindeki değişiklik bölgede kargaşa yaratacak. Bölgede yapılacak emsal değişikliğinde bütün projelerin iptali söz konusu olabilir.

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ