logo

Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binası yandı

Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binası yandı

galatasaray-universitesi-nde-yanginÜniversitenin Ortaköy’deki kampüsünde bulunan tarihi ahşap binada yangın çıktı.

Üniversitede çıkan yangına, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu İtfaiyesi ekipleri 47 araç ve 110 personelle müdahale etti.

Kıyı Emniyeti’ne ait 3 söndürme gemisi de denizden söndürme çalışmalarına destek verdi. Çevreye sirayeti önlenerek kontrol altına alınan yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 7 saatlik çalışmasıyla söndürüldü.

Yangın sonucu, binanın çökme meydana gelen çatısında ve yangının başladığı 3. katta büyük çapta maddi hasar oluştu. Yangında binadaki malzemeler ve tarihi olduğu belirtilen bazı kitaplar da zarar gördü.

OLAY KAZA

Yangın söndürme çalışmalarının yapıldığı üniversitenin Ortaköy’deki kampüsüne gelenGalatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal ile Prof. Dr. İlber Ortaylı yetkililerden bilgi aldı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, ”Kaza ‘geliyorum’ demiyor. Aldığımız ön bilgilere göre, olay tamamen bir kazadır” dedi.

İlber Ortaylı da yangının, Siyasal ve İdari Bilimler ile Ekonomi bölümlerinin bulunduğu üst katta çıktığını anlatarak, buranın binanın en süslü bölümü olduğunu kaydetti.

Binada bulunan seminer kitaplığının durumunun iç açıcı olmadığını bildiren Ortaylı, ”Yangından kurtulan kitap olsa da suyla yok olacaklardır. Ne kadar bir hasar var, yarın sabah öğreneceğiz. Sonra da kitapların envanterini çıkaracağız. 6 bin önemli kitap vardı. Çok nadide kitaplara fazla bir şey olmadı” ifadelerini kullandı.

GECE HAVADAN MÜDAHALE İMKANI YOK

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çatının bir altındaki katta yer yer hasarlar bulunduğunu ancak diğer iki katıyla ilgili önemli bir zayiat olmadığını söyledi.
Vali Mutlu, bu tür yangınların temel nedeninin elektrik, bilgisayar tesisatı olabildiğini dile getirdi.

Vali Mutlu, yangına havadan müdahale edilememesiyle ilgili soru üzerine, ”Türk Hava Kurumu başta olmak üzere, bu tür yangınlara müdahale edebilecek söndürme helikopterleri ve uçakları olan kurumlarımızda gece müdahale imkanı yoktur” dedi.

Tarihi binaların yangın riski açısından elden geçirilmelidir diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; ”Yanan bina yerine beton bina yapılmasına izin vermeyeceklerini” açıkladı.

TRT Haber

Paylaşın:
Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ