logo

Gamze Akkuş İlgezdi: “Bedelli Hekimliği” Kabul Etmiyoruz

Gamze Akkuş İlgezdi: “Bedelli Hekimliği” Kabul Etmiyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezi, tıpta yeni düzenlemeyi “Deli Dumrul” uygulaması olarak niteleyerek, kabul edilen 5’nci madde kanun metninden çıkartılmasını istedi.

Recep Kenan/itvhaber.com

5’nci madde her şeyden önce insanın kendi anayasasına yani vicdanına aykırı olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezi, yeni düzenlemeyi “Deli Dumrul” uygulaması olarak niteleyerek; “AKP bu madde ile TIP literatürüne “bedelli hekimlik” kavramını getirirken, güvenlik soruşturması karşısında çaresiz bırakılan hekimleri, şantaj ve baskıya açık hale getirmektedir. Bu madde derhal kanun metninden çıkartılmalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi tarafından “Bedelli Hekimlik” olarak nitelenen düzenleme ile ilgili yaptığı basın açıklaması şöyle:

BEDELLİ HEKİMLİĞİ” KABUL ETMİYORUZ

5’nci madde her şeyden önce insanın kendi anayasasına yani vicdanına aykırıdır.  Yapılan yeni düzenleme ise 21. yy’ın “Deli Dumrul” uygulamasıdır. AKP bu madde ile TIP literatürüne “bedelli hekimlik” kavramını getirirken, güvenlik soruşturması karşısında çaresiz bırakılan hekimleri, şantaj ve baskıya açık hale getirmektedir. Bu madde derhal kanun metninden çıkartılmalıdır.

25 yıl sağlık alanında hizmet vermiş bir hekim olarak beyan ediyorum ki; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan ve “SAĞLIKTA ŞİDDETİ” sadece KAĞIT ÜZERİNDE ÖNLEYECEĞİ aşikar olan kanun teklifine karşı direnişimizi sürdürüyoruz.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin uzlaşmadan uzak, dayatmacı tavrına karşın, “HEKİMİZ BİZ” diyerek meslek onuruna ve halk sağlığına sahip çıkan emekçilerimizin mücadelesini destekliyoruz.

Hak, hukuk ve adalet kavramlarına bu kadar uzak olan, insan haklarını hiçe sayan ve en önemlisi yaşam hakkına saygı duymayan bu teklifin kabul edilebilir yanı yoktur. Oysa 4 gün süren hukuksuz bir komisyon sürecinde AKP milletvekillerini defalarca uyardık.

“Yeni mezun olacak 11 bin genç hekimin hayallerini karartmaya hakkınız yok” dedik.

“Dişinden tırnağından artırarak, bin bir zorlukla evladını okutan anne babaların emeğiyle oynuyorsunuz, yapmayın” dedik.

“1 hekimin bakmak zorunda olduğu 5.635 hastanın sağlığıyla oynuyorsunuz, etmeyin” dedik.

“Sağlık için cebinden ayda 376 milyon lira ödeyen 81 milyon yurttaşımızın kul hakkını yiyorsunuz, gelin vazgeçin” dedik.

Her şeyden önce insanın kendi anayasasına yani vicdanına aykırı olan 5’nci maddenin demokrasi ile bağdaşır tarafı yoktur.Geride kalan 16 yıllık hükümet pratiği, iktidar için makbul olmayanın, yargı kararı olmaksızın, siyasi maktul haline geldiğini göstermektedir.

Ne kadar yumuşatılırsa yumuşatılsın, bu madde teklif metninde yer aldığı sürece hekimlerimiz cadı avına dönüşecek “güvenlik soruşturmaları”nın gölgesinde mesleklerini yapamaz duruma geleceklerdir.

Bu yasa, bu haliyle kabul edilirse, güvenlik soruşturmasından geçemeyen doktorlara, “Bana para verdiğin sürece mesleğini yapabilirsin” denilecektir.Bu düzenleme 21’nci yüzyılın “Deli Dumrul” düzenlemesidir. Dolayısıyla AKP, Tıp Literatürüne “Bedelli Hekimlik” kavramını getiren siyasi irade olarak geçecektir.

Rüşvetin belgesi olmaz denir ancak düzenleme bu şekliyle yasalaşırsa, ucu açık suistimallere yol açacaktır. Güvenlik soruşturması karşısında çaresiz bırakılan hekimlerimizi, şantaj ve baskıya açık hale getirecektir.Dolayısıyla 5’nci madde “amasız-fakatsız” bu tekliften derhal çıkartılmalıdır.

Son kez uyarıyoruz; teklif bu şekliyle yasalaşırsa, sağlıkta şiddete bir tuğlayı da hükümet koymuş olur. Zira 44 maddeden oluşan bu teklifte “şiddeti meşrulaştıran sistemi” ortadan kaldıracak bir tek madde bile yoktur.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin şiddeti doğuran yapısal sorunları çözmek gibi bir derdiniz olmadığı getirilen bu torba yasa ile bir kez daha anlaşılmıştır.

Sağlık hizmetlerini “daha fazla kar için, daha az personel” mantığıyla yürütmekte diretmek, sağlık çalışanlarını birer maliyet unsuru; vergi veren, prim ve fark ücreti ödeyen yurttaşları ise müşteri olarak görmekte ısrar etmek şiddeti daha da körükleyecektir.

Hastalar ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren bu düzeni değiştirmek yerine, “sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların ifadeleri olay yerinde alınır ve savcılığa sevk edilir.” demek, acil bir suç ve ceza maddesine ihtiyacımız varken, adeta cezasızlığı teşvik ediyoruz demektir.

Meslek Birliklerini zayıflatan, sağlık çalışanlarının emeği ve onuru kadar, hasta haklarını da ayaklar altına alan bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Aile hekimliğinin özelleştirilmesini, acil servislerin paralı hale dönüştürülmesini kısacası sağlık sektörünü tam anlamıyla piyasaya teslim edilmesini kabul etmiyoruz.

Adalet ve Kalkınma Partisi bu yasada ne kadar ısrar ederse etsin, bizler vicdanımızın rehberliğinden asla ayrılmayacağız.

Bizler, “İlk nefesinizden itibaren, hayat boyu yanınızdayız” diyerek, hekimlik görevini yerine getirenleri asla yalnız bırakmayacağız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı

İstanbul Milletvekili

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ