logo

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: ÇINAR SALDIRISI ÖNLENEBİLİRDİ!

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: ÇINAR SALDIRISI ÖNLENEBİLİRDİ!

CHP Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, önlenebileceğini iddia ettiği bombalı araçlarla yapılan saldırıları Meclis gündemine taşıdı. Çınar Saldırısı Önlenebilirdi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen ve aralarında çocukların da bulunduğu 6 yurttaşımızın hayatını kaybettiği saldırının önlenebileceğini savunan İlgezdi, “Hükümet sorularımıza cevap vermedikçe evlere ateş düşüyor.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, son aylarda bomba yüklü araçlarla sıkça gerçekleştirilen bombalı saldırıları gündeme taşıyarak, “Türkiye büyük bir belirsizliğin içine itilmiş, sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarla adeta 12 Eylül günlerine geri dönülmüştür.” dedi.

SORU ÖNERGELERİNE CEVAP VERİLMİYOR

Türkiye’nin 7 Haziran Milletvekili Genel seçiminin ardından son 32 yılın en şiddetli terör dalgasıyla karşı karşıya kaldığını belirten CHP Parti Meclisi Üyesi, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, can kayıplarına neden olan saldırılarla ilgili muhalefetin verdiği soru önergelerinin işleme konmadığını ve cevap verilmediğini savundu.

HÜKÜMET KAYITSIZ KALIYOR

“Can kayıpları yaşanırken, Meclis İçtüzüğünden doğan haklarımızı kullanarak yanıt beklediğimiz sorularımıza başta Başbakan olmak üzere hükümetin ilgili bakanlıklarından ya cevap gelmemekte ya da verilen cevaplar ciddiyetten uzak, basmakalıp cümleleri içermektedir.” diyen CHP’li İlgezdi yanıt verilmeyen, geçiştirilen soruların beraberinde yeni bir saldırı dalgasını getirdiğini belirtti.

ORTAK NOKTA: ARAÇLAR ÇALINTI

28 Ağustos 2015 tarihinde, çalıntı araçlarla gerçekleştirilen bombalı saldırılara ilişkin verdiği yazılı soru önergesinin işleme dahi konmadığını anımsatan CHP Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, “Sokaklarda bomba yüklü kaç araç var bilinmiyor. Yanıt alamadığımız bu ve benzeri soruların ardından birçok eylem meydana gelmiş ancak Diyarbakır ilimizin Çınar ilçesinde, üçü çocuk 6 yurttaşımızın hayatını kaybettiği kalleş saldırı son nokta olmuştur.

Bu saldırının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yeni saldırılara karşı tüm birimler uyarılmış ve çeşitli arabaların plakaları verilmiştir. Bu araçların ortak noktası ise çalıntı olmalarıdır” dedi.

BAKAN’A SORULAR

İlgezdi, İçişleri Bakanı Ala’ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- 2015 yılında Türkiye’de can ve mal kaybıyla sonuçlanan kaç yol kesme eylemi gerçekleştirilmiştir?

2- Yol kesme eylemleri neticesinde hangi marka ve sınıfta, kaç araç terör örgütü militanlarınca gasp edilmiştir?

3- Bu araçlardan kaçı bombalı ve/veya silahlı saldırılarda kullanılmıştır?

4- Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde gerçekleştirilen saldırıda kullanılan araç çalıntı mıdır? Araca ilişkin görüntü kayıtları var mıdır?

5- İstanbul Emniyet Müdürlüğünün plakalarını açıkladığı araçlar haricinde Türkiye’nin diğer illerinde de tespit edilmiş başka araçlar var mıdır? Varsa bu araçların son görüldüğü yerler hakkında detaylı istihbarat ve bilgi mevcut mudur?

6- Halen kayıp ve aranmakta olan araç sayısı nedir?

7- Bu araçların son görüldükleri yer konusunda istihbarat birimlerinin elinde somut bilgi, MOBESE kaydı var mıdır?

8- Türkiye genelinde 2015 yılı oyunca ve 2016 başlangıcında kaç oto hırsızlığı vakası yaşanmıştır? Bu vakaların illere göre dağılımı nedir?

9- Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere büyük kentlerde yaşanan oto hırsızlığı vakalarında artış olduğuna yönelik iddialar doğru mudur?

10- Çalıntı araçlarla gerçekleştirilen herhangi bir terör eylemi olmuş mudur? Bu yönde bir istihbarat var mıdır? Bu istihbaratların sonucunda önlenen eylem var mıdır? Yakalanan militan sayısı nedir?

11- 2015 yılında yasal yollarla kiralanarak herhangi bir terör eyleminde kullanılan araç var mıdır? Varsa sorumlular hakkında hangi işlemler yapılmıştır?

12- 2015 yılında oto kiralama şirketleri tarafından bildirilen kayıp-çalıntı araç sayısı nedir? Bildirilen araçların illere göre dağılımı nedir? Bu araçlardan kaçı bulunarak sahiplerine teslim edilmiştir? Terör saldırılarında kullanılan kayıp çalıntı kiralık araç sayısı nedir?

13- Terör bağlantısı nedeniyle takibe alınan ya da kapatılan araç kiralama şirketi var mıdır?

14- Türkiye’de son sekiz ayda yüklü miktarda patlayıcı madde taşıma kapasitesine sahip TIR, kamyon, kamyonet, minibüs ve traktör gibi kaç araç hakkında kayıp – çalıntı başvurusunda bulunulmuştur? Bu başvuruların illere göre dağılımı nedir? Söz konusu araçların kaçı bulunarak sahiplerine teslim edilmiştir?

15- 2015 yılında ağır vasıtalar kullanılarak gerçekleştirilen terör eylemi sayısı nedir?

16- Türkiye genelinde 1984 -2002 yılları arasında kaç bombalı araç saldırısı gerçekleştirilmiş, kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

17- Türkiye genelinde 2002 – 2016 yılları arasında bombalı araçlarla gerçekleştirilen terör eylemlerinin sayısı nedir? Bu eylemler sonucunda kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Ölenlerden kaçı sivil, kaçı güvenlik görevlisidir? Bu saldırıların yıllara ve illere göre dağılımı nedir?

18- Türkiye genelinde 2002-2016 yılları arasında bombalı araç eylemleri neticesinde hayatını kaybedenlerden kaçına ve ne miktarda tazminat ödenmiştir?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ