logo

Güçlü, ‘Yüz Binler Gidecek Lise Bulamazsa Şaşırtıcı Olmaz’

Güçlü, ‘Yüz Binler Gidecek Lise Bulamazsa Şaşırtıcı Olmaz’

Lise yerleştirme sonuçlarında boş kalan kontenjanlar yanında tercihleri dışında yerleşmekten şkayetlere dikkat çekilirken, yüz binlerin açıkta kalmasından endişe ediliyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Bu yönde kaygıları makalesinde dile getiren Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, konunun önemine “Okullar açıldığında yüz binlerce öğrenci hâlâ gidecek bir lise bulamazsa hiç şaşırtıcı olmaz” ifadeleri ile dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise yerleştirme sonuçlarına göre 91 bin 687 öğrenci herhangi bir tercihine yerleşemeyerek açıkta kaldı. Yerel yerleştirmede, imam hatip kontenjanlarının yarısının dolduğu açıklandı.

Merkezi sınavla yerleştirmede 197 kontenjan boş kalırken, bunun 132’si Anadolu Teknik Program uygulayan liselerinde, 65’i de Anadolu imam hatip liselerinde oluştu.

Liselere yerleştirme sonuçları açıklandı ama 91 bin 687 öğrenci liseye yerleşemedi. Öte yandan, 342 bin kontenjan da boş kaldı. Boş kontenjanların çoğu da meslek, teknik ve imam hatip liselerine ait. Öğrencilerin en fazla tercih ettiği lise türünün ise Anadolu liseleri olduğu ortaya çıktı. Meslek liselerinde 214 bin 34 kontenjan boşta kalırken, imam hatip liselerinde bu sayı 107 bin 288 oldu.

Veliler, çoğu okul imam hatip lisesine dönüştürüldüğü için adreslerine yakın istedikleri türde okul bulamamaktan şikayetçi. 224 bin 950 kontenjanın olduğu imam hatiplerde 107 bin 288 kontenjan boş kaldı. Anadolu meslek lisesi programı uygulayan okullarda da kontenjanların yarısına yakının boş kaldığı görüldü.

Başlayacak yeni nakil döneminde yerleştirildiği liseden memnun olmayanlarla birlikte açıkta kalan 91 bin öğrenci yeniden tercih yapacak.

Milli  Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan kılavuzda nakil tercihlerinde de ilk iki tercihini kayıt alanından (adrese yakın) okul seçmek ve aynı okul türünden ikiden fazla tercihte bulunamamak gibi koşullar yer alıyor. Yerleştirmeye esas nakil işlemi için; tercih başvuruları 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül günlerinde saat 17.00’ye kadar yapılabilecek.

Dört nakil döneminin ardından tercihine yerleşemeyen öğrenciler, 10-14 Eylül günlerinde komisyonca boş kontenjan olan uygun okullara yerleştirilecekler.

“Sınav sistemi şok üstüne şok yaşattı da tercih ve kayıt sistemi farklı mı?” sorusunu yönelten

Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü “Öğrenci ve veliler neden çok mutsuz?” başlığıyla kaleme aldığı makalede, “MEB, bugüne kadar ne söylendiyse, adeta tersini yapıyor. Okullar açıldığında yüz binlerce öğrenci hâlâ gidecek bir lise bulamazsa hiç şaşırtıcı olmaz” ifadelerine yer vermişti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ