logo

HEDEFİMİZ ‘SIFIR SİGARA, SIFIR İZMARİT’

HEDEFİMİZ ‘SIFIR SİGARA, SIFIR İZMARİT’

sigar_yasak_fem (0)“Sıfır İzmarit, Sıfır Sigara” sloganıyla sigarayla mücadelede bir ilki geçekleştiren KKHB’ne bağlı FSM Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde de sigara içilmesi yasaklandı.

Recep Kenan/itvhaber.com

“Sıfır İzmarit, Sıfır Sigara” ve “Dumansız Hava Sahası yaratmak” hedefi ile Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde uygulamayı başlanan, Cumhurbaşkanlığı döneminde de yakından takip ettiği, Tütün Ürünleri ve Sigara yasakları genişletiliyor. Bu kapsamda Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği (KKHB)’ne bağlı Fatih Sultan Mehmet (FSM) Eğitim ve Araştırma Hastanesi yasağı açık alana taşıyarak ve bütün hastane bahçesine yayarak kamu kurumları arasında İstanbul ve Türkiye’de ilke imza attı.

Sigara Yasağı projesi koordinatörü Doç.Dr.Hacer Kuzu Okur, açık alanda sigara yasağının başlaması ile bahçedeki küllüklerin toplandığı Fatih Sultan Mehmet (FSM) Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde Ataşehir Belediyesi temizlik ekipleri ile başlatılan temizlik çalışmalarında onlarca kilo izmarit toplandığını kaydetti. Doç.Dr.Okur, Sigara Yasağı uygulamasında hastane personeli yanısıra, Ataşehir Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hande Uluç ve Tütün Denetim Ekibi Görevlisi Toplum Sağlığı Merkezi Bakanlık görevlisi Cemal Ergene’nin desteklerinin önemine dikkat çekti.

HEDEFİMİZ SIFIR İZMARİT, SIFIR SİGARA

FSM Hastanesi bahçesinde tütün ürünlerinin kullanılmasını yasakladıklarını, bu uygulamayla İstanbul’da ve Türkiye’de bir ilke imza attıklarını kaydeden Ataşehir Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hande Uluç, sıfır sigara ve sıfır izmarit hedeflediklerini ifade ederek; “Hedefimiz sıfır izmarit, sıfır sigara. Zaman içinde ulaşacağımızı inanıyorum” dedi.

sigar_yasak_fem (3)

İÇ VE DIŞ ALANLARINDA SİGARA YASAĞINA YÜKSEK ORANDA UYULUYOR

Hastane çalışanlarının büyük oranda hastanenin iç ve dış alanlarında sigara yasağına uyduklarının altını çizen Sigara Yasağı projesi koordinatörü ve Sigara Bıraktırma Kliniği sorumlusu, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Hacer Kuzu Okur; hastane çalışanlarını, refakatçileri, dışarıdan gelen hasta ve hasta yakınlarını uyarıcı, ulaşabildikleri pek çok yönden bilgilendirmelerini yaptıklarını kaydetti.

TEMİZLİK KONUSUNDA ATAŞEHİR BELEDİYESİNİN İNANILMAZ DESTEĞİNİ ALDIK

Hastane çalışanları için bilgisayar sistemi üzerinden gün içinde sürekli uyarı anonsları yapıklarını ifade eden Doç.Dr.Hacer Kuzu Okur, bütün iç ve dış mekânları temizlettiklerini kaydederek; “Ataşehir Belediyesinin temizlik konusunda inanılmaz desteğini aldık. Kendilerine çok çok teşekkür ederim” dedi.

SİGARANIN ZEHİR OLDUĞU KANITLANMIŞ

Koordinatörlüğünü yaptığı proje uygulamaları ve denetimi için “Tütün Kontrol Ekibi” oluşturduklarını vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Hacer Kuzu Okur; belirledikleri alan dışında hastane bahçesinde uygulamaya başladıkları sigara yasağı ile ilgili;  “Belirlediğimiz birkaç alan dışında bahçe ve parklardaki çöpleri ve küllükleri kaldırdık. Sigara içilmeyen yerlere afişler astık. Tütün kontrol ekibi olarak benim koordinatörlüğümde hastane yönetimi tarafından makam oluru ile 25 kişi görevlendirildi. Görevli olduklarına dair yaka kartları mevcut. Görevlilerle birlikte geziyor ve ziyaretlerimizi yapıyoruz. Bunu yapmak kolay olmuyor. Çünkü kemikleşmiş bir sigara tüketimi var. Uyarılarımızda çok büyük tepkilerle karşılaşmadık. Tam tersine övgüler aldık. Buda bizim için gurur verici bir şey. Sigaranın dünyada zehir olduğu kanıtlanmış, kansere neden olduğunu bile bile içmeyi kabul edemeyiz. Bu uygulama hepimizin sağlığı için gereklidir” şeklinde konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI YETKİLİLERİNDEN DESTEK ALDIK

Geçiş süreci olduğunu ifade ettiği “Açık Alanda Sigara Yasağı” uygulamasının kolay olmadığını bildiklerini kabul eden Doç.Dr.Uluç, uygulamada Sağlık Bakanlığı yetkililerinin desteğini aldıklarını kaydederek; “Sigara içilmesi için mavi çizgi ile çizdiğimiz çok küçük alanlar dışında yasak. Hastanemiz çok geniş bir alana sahip. Alanın yüzde yetmiş beşlik kısmında küllükleri yok ettik.  Bu konuda Sağlık Bakanlığı yetkililerinden destek aldık.  Mavi alanlar dışında içenleri gördüğümüzde uyarıyoruz.  İlk uygulama olduğu için uyarılarımıza devam edeceğiz. Dönüşlerin takdiri çok yüksek. Uyarı yaptığımızda ‘Hanımefendi’, ‘Beyefendi’ kelimesini kullanıyoruz.  Uyarılarımıza da özür dileriz, tamam deyip sigaralarını söndürüp, iyi yaptınız diyorlar” diyerek, uyarılarının personel, hasta ve hasta yakınlarınca dikkate alındığını belirtti.

HASTANE BAŞHEKİMİMİZ, MÜDÜRÜMÜZ DESTEK VERİYOR

İç mekanlarda tamamıyla yasak olan sigaranın, içenlere ceza uygulamasını olduğunu hatırlatan, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Hacer Kuzu Okur, sigara içme yasağı uygulamalarında ayırımcılık yapmadıklarının altını çizerek; “Resmi gazete sigara içenlere ceza uygulaması yayınlandı. Sanırım bu cezalar dış mekânlar içinde gelecek.  Bu konuda çok iyi çalışan bir ekibiz. Hastane Başhekimimiz, müdürümüz bu konuda inanılmaz destek veriyorlar. Bu ekip işi… Büyük bir ekip toplantısı yaparak artılarımız ve eksilerimizi tartışıyoruz. Şu ana kadar görünen kısım bilgilendirmelerin, anonsların yapılıp temizliğin sağlanmasıydı. Bunu başardığımızı sanıyorum. Büyükşehir belediyesi ile görüşerek çalışmalarımızı daha da genişletmeyi planlıyoruz. Asfalta uyarı işaretleri istiyoruz. Bu çalışmalarımızı oturduğumuz zaman belki biz çok uyarmak zorunda kaldık ama başardık. Bunun bütün kamu alanların da uygulanmasını arzu ediyoruz. Açık alanda uyguladığımız yasağın örnek olmasını istiyoruz” dedi.

SİGARANIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLARIN TEDAVİ EKİBİYİZ

Göğüs Hastalıkları uzmanı olduğunu, sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi ile uğraşan bir ekibin içerisinde olduğunu belirten Sigara Bıraktırma ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Hacer Kuzu Okur, hastalıkla mücadelenin yanı sıra önleme çalışmaları yaparak, sigaranın neden olduğu hastalıkların önüne geçmeyi amaçladıklarını vurgulayıp; “Hastanede küllükleri izmaritlerle dolduran insanlar bize muayeneye geliyor. Bu işte bir terslik var deyip bir yerden başlayıp gelişmiş ülkelerin seviyesinde bir bilinç oluşturup bunu bir yerde yok etmemiz gerekir diye düşündüm. Bu da hayata geçirmek istediğim bir projeydi.  İdaremizle paylaştım. Onlarda uygun görüp bana bu konuda koordinatörlüğü verdiler. Bende anlattığım şekilde projemi uygulamaya koydum” diyerek çalışmalarını özetledi.

FSM’DEKİ UYGULAMA İSTANBUL’DA VE TÜRKİYE’DE İLK

Tütün Ürünlerinin Yasaklanması ve Uygun Yerlerde İçilmemesi Hakkında Kanunun 2009 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ataşehir Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hande Uluç yasanın uygulanmasında kendilerinin de üzerlerine düşeni yaptıklarını kaydederek; “2009 yılında uygulamaya geçmiş olan tütün ürünleri hakkında ki kanun ve buna istinaden yayınlanan genelge Türkiye Halk Sağlığı Grubunca yürütülmekte olan Tütün Ürünlerinin Yasaklanması ve Uygun Yerlerde İçilmemesi Hakkında Kanunu Ataşehir Toplum Sağlığı Merkezi adına desteklemekteyiz. Tüm denetim çalışmalarımıza destek veren Fatih Sultan Mehmet Hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanı olan Doç.Dr. Hacer Kuzu Okur’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu uygulamayla, İstanbul’da ve Türkiye’de bir ilk olarak bir ilke imza attık. FSM Hastanesi bahçesinde artık tütün ürünlerinin kullanılmasını yasakladık. Hastane kadrosu da bu hizmete destek verdi. Doç.Dr. Hacer Kuzu Okur ve hastane idaresine, çalışanlarına bu uygulamadan dolayı teşekkür ediyorum. Hedefimiz sıfır izmarit, sıfır sigara. Zaman içinde ulaşacağımızı inanıyorum” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ