logo

Her Yıl 125 Bini Aşkın Çocuk Haciz Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Her Yıl 125 Bini Aşkın Çocuk Haciz Tehlikesiyle Karşı Karşıya

5. Yargı Paketinde düzenlemeyle, gününde çocuklarını göremeyen ebeveynlere hak olarak tanınan 125 bin çocuğun karşı karşıya kaldığı “çocuk haczi” devri kapanacak.

Avukat Murat Aydar: “Her yıl 125 bini aşkın çocuk haciz tehlikesiyle karşı karşıya”

Yalnızca son 3 yılda yarım milyona yakın çift boşandı, yaklaşık 400 bin çocuğun velayeti anne ya da babasına verildi. 5. Yargı Paketi kapsamındaki düzenlemeyle, kararlaştırılan günde çocuklarını göremeyen ebeveynlere hak olarak tanınan “çocuk haczi”nin devrinin kapanacağını belirten Av. Murat Aydar: “Çocuk teslim merkezleri kurulacak. Belirlenen gün ve saatte çocuğunu bu merkeze getirmeyen ebeveynler disiplin hapsi alacak” dedi.

Son yıllarda artan boşanma ve velayet davalarının sonrasında birçok çocuk türlü anlaşmazlıklara tanık oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri, ülkemizde 2018 ila 2020 yılları arasında 433.643 çiftin boşandığını gösterirken, 390.170 çocuğun da velayetlerinin dağıtıldığına dikkat çekiyor. Velayet kararının ardından belirlenen görüşme gününde ebeveynler arasında yaşanan anlaşmazlıkların “çocuk haczinin” yapılmasına yol açtığını söyleyen Av. Murat Aydar: “Yasaya göre kararlaştırılan görüşme gününde çocuğunu görme ve birlikte vakit geçirme hakkına sahip ebeveynlerin, bu hak ihlal edildiğinde icra memuru, polis ve pedagog eşliğinde gelerek icra yoluyla çocuğunu teslim alabiliyor. Ne yazık ki bu süreçten en çok ve olumsuz olarak etkilenen de çocuklar oluyor” dedi.

Mahkeme Kararını Uygulamayan Ebeveynlere Disiplin Hapsi

Haciz esnasında çocuğun sürece tanık olmasının yarattığı psikolojik tahribatın mevcut uygulamanın değiştirilmesine kapı araladığını belirten Av. Murat Aydar, şunları söyledi: “Ebeveyn ve çocukların yaşadığı zorlukların en aza indirilmesi için 5. Yargı Paketi kapsamındaki düzenlemeyle çocukların belirlenen gün ve saatte, yeni kurulacak çocuk teslim merkezine getirilmesi üzerinde tasarlanan kanun teklifi meclise sunuldu. Yeni uygulamada, ebeveynlerin çocuklarını getirmemesi halinde tutanak tutularak yeni bir dava süreci başlatılacak ve tedbir kararına uymayan ebeveynlere disiplin hapsi verilecek. İlgili mahkeme makamının velayet kararını gözden geçirmesiyle dava süreci karara bağlanacak. Çocuğun ebeveynleriyle görüşmesi de ücretsiz hale getirilerek masraflar devlet bütçesinden karşılanacak.”

Her Yıl 100 Çocuk Haczi Vakası

Yeni uygulamada çocuk tesliminin okul ya da kreşlerde gerçekleşeceğine dikkat çeken Murat Aydar, “Her yıl ortalama 100 çocuk haczi için icra başlatıyoruz. Birçok müvekkillimin,  hacizden etkilenmesin diye çocuklarını görmekten vazgeçtiğine tanık oldum. Bu yüzden çocuğun icra konusu olmaktan çıkarılıp Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde her türlü güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Meclise sunulan yeni sistemin yasalaşmasıyla çocuk psikolojisinin korunacağına ve ebeveynler arasında yaşanan birçok problemin kolayca çözülmesini sağlayacağına inanıyorum” dedi.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ