logo

İGDAŞ, Güvenlik İçin Doğalgaz Kullanıcılarını Uyarıyor

İGDAŞ, Güvenlik İçin Doğalgaz Kullanıcılarını Uyarıyor

İGDAŞ, güvenli doğalgaz kullanımı için baca temizliğinin ve kombi, şofben, soba gibi yakıcı cihaz bakımlarının her yıl düzenli olarak yapılması konusunda uyarı yaptı.

Recep Kenan/itvhaber.com

İGDAŞ, doğalgaz kullanıcılarının dikkat edilmesi gereken konuları 11 maddede sıralayarak vatandaşların güvenlikleri için uyarıların okunmasını ve dikkate alınmasını istedi.

Ekim ayının gelmesi ile birlikte havalar soğumaya, doğalgazlı ısıtma cihazları da daha yoğun şekilde kullanılmaya başladı. İGDAŞ, doğalgaz kullanıcılarının olumsuz olaylarla karşılaşmaması için baca temizliğinin ve kombi, şofben, soba gibi doğalgazlı cihazların bakımlarının kış başlamadan mutlaka yaptırılması gerektiğini hatırlattı.

Odun veya kömür kullananların da bu konuya mutlaka dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan İGDAŞ, baca temizliğinin ve doğalgazlı cihaz bakımlarının düzenli olarak yetkili kişilere yaptırılmasının önemine dikkat çekti.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İGDAŞ UYARIYOR!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İGDAŞ, güvenli doğalgaz kullanımı için baca temizliğinin ve kombi, şofben, soba gibi yakıcı cihaz bakımlarının her yıl düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlattı.

Zamanında ve doğru yapılan bakımlar doğalgaz tüketiminde ciddi oranda tasarruf da sağlıyor.

CİHAZ BAKIMI %10-15 TASARRUF SAĞLIYOR

İGDAŞ, kış gelmeden baca temizliğinin ve kombi, şofben, soba gibi yakıcı cihaz bakımlarının mutlaka yapılması gerektiğini hatırlattı. Bu hazırlık çalışmaları hem güvenlik hem de tasarruf açısından büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar düzenli yapılan baca temizliğinin ve cihaz bakımının ortaya çıkabilecek tehlikeleri bertaraf etmenin yanında yüzde 10-15’e varan verimlilik artışı sağladığını ortaya koyuyor. Verimliliği en üst seviye çıkan cihaz, daha az doğalgaz tüketerek ısıtıyor.

Güvenliğin eksiksiz sağlanabilmesi için gerek cihaz bakımı gerekse baca temizliği işlemlerinin İGDAŞ yetkili servislere yaptırılması gerekiyor.

İstanbullular, doğalgaz cihazlarının bakımı için yetkili servislere, iç tesisat bakımında İGDAŞ’ın internet sayfasında da listesi yer alan Doğalgaz Sertifikalı Firma logolu şirketlere müracaat etmeleri gerekiyor. Ayrıca baca temizliğini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin yetkilendirdiği şirketlere mutlaka yaptırılmalılar.

MENFEZLER HER ZAMAN AÇIK KALSIN

Güvenli doğalgaz kullanımı kurallarına göre; yakıcı cihazın bulunduğu ortamda yer alan havalandırma menfezinin mutlaka her zaman açık kalması gerekiyor. Menfez, ortama temiz hava girişini temin ederek verimli bir yanmanın oluşmasını sağladığı gibi, olası gaz kaçakları durumunda gazın ortamdan çıkmasını sağlıyor.

DOĞALGAZ BACASI MEVZUATA (TS 7363) UYGUN OLMALI

Doğalgaz tesisatınızın ve sizin güvenliğiniz, doğalgaz bacasının mevzuata (TS 7363) uygun olmasından geçtiğini hatırlatan İGDAŞ yetkileri, yeni mevzuata göre tuğla, beton vb. malzemeden yapılmış ve CE belgesi olmayan bacaların yenilenmesinin altını çiziyor.

Kullanıcı değişiklikleri sebebiyle yapılan tesisat kontrol işlemlerinde, tesisatta bulunan kombi, soba, şofben gibi cihazlar CE belgesi olmayan bir bacaya bağlanmış ise doğalgaz kullanımına izin verilmeyecektir. Yeniden doğalgaz kullanabilmesi için;

1)    Mevcut bacaların; CE Belgeli KOMPOZİT ASTAR veya CE Belgeli ÇELİK ASTAR baca kaplama sistemi uygulanarak, CE belgeli baca konumuna getirilmesi ve uygunluk raporlarının akredite firmalardan alınması,

2)    Mevcut bacalar uygun hale getirilemiyorsa, bacalı cihaz yerine hermetik cihaz kullanılması gerekmektedir.

GÜVENLİĞİNİZ İÇİN MUTLAKA OKUYUN!

Güvenlik için dikkat edilmesi gereken konuları 11 maddede sıralayan İGDAŞ, doğalgaz kullanıcılarının bir dakikalarını ayırarak bu maddeleri okumaya davet ediyor:

  1. Tesisatlarınıza İGDAŞ’a bilgi vermeden kesinlikle müdahale etmeyin ve yetkisiz kişilere müdahale ettirmeyin.
  2. Bacalı cihazların bulunduğu odalarda ve mekanlarda kesinlikle yatmayın, uyumayın. Bacalı cihaz bulunan odanın kullanım amacını değiştirirken mutlaka İGDAŞ’a haber verin.
  3. Gazınızı açtırdıktan sonra tesisatınıza yeni bir cihaz bağlatmanız gerekirse, mutlaka bu durumdan İGDAŞ’ı haberdar ediniz. Bunun için 153’ü arayarak bize ulaşabilirsiniz.
  4. Pencere veya duvarınıza monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da doğalgazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezlerinizi asla iptal etmeyin ve kapatmayın.
  5. Ocağınızı temizlerken ocağı doğalgaz tesisatına bağlayan esnek bağlantı elemanını çektirmeyin. İşlevselliğini ve sızdırmazlık özelliğini sık sık kontrol etmeyi unutmayın.
  6. Yakıcı cihazlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında yetkili servisler aracılığıyla bakım yaptırın. Bacalı cihaz kullanıyorsanız, cihazınızın baca sensörünün çalışıp çalışmadığını yetkili servise mutlaka kontrol ettirin.
  7. Bacalı cihazınızın bulunduğu odada CO (Karbonmoksit) algılama cihazı kullanın. Temin edeceğiniz Karbonmoksit algılama cihazının gerekli kalite şartlarını sağlayıp sağlamadığını http://urunvize.gazmer.com.tr/APPS/SEARCHPRODUCT.NSF web adresinden kontrol ediniz.
  8. Bacalarınızı baca gazının kimyasal yapısından veya diğer dış etkenlerden dolayı deformasyona uğraması ihtimaline karşı yılda en az bir kez itfaiye tarafından yetkilendirilen baca temizleme firmalarına kontrol ettirin.
  9. Doğalgaz tesisatlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında sertifikalı firmalar aracılığıyla genel kontrol ve bakım yaptırın. Sertifikalı firmalara www.igdas.istanbul web adresinden ulaşabilirsiniz.
  10. Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden bacalı cihaz kullanırken baca gazı sızıntısına karşı daha dikkatli olun. Bacalı cihaz bulunan odadaki menfezlerinizin açık olmasını sağlayın ve kesinlikle kapatmayın.
  11. Doğalgaz boru ve bağlantı elemanlarını, önce antipas boya ile sonra yağlı boya ile boyayın. Boyama işleminde su bazlı boya kesinlikle kullanmayın.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ