logo

İkitelli-Ataköy Metro Hattı’nda Tünel Kazısı Tamamlanıyor

İkitelli-Ataköy Metro Hattı’nda Tünel Kazısı Tamamlanıyor

11 istasyondan oluşan beş farklı raylı sistem hattı ve Metrobüs ile entegre olacak Ataköy-İkitelli Metrosu’nda, tünel kazısı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı törenle birleşti.

Yerin altındaki kazı çalışmalarının son aşamaya geldiği 13,5 kilometre uzunluğundaki Ataköy-İkitelli Metrosu’nda çalışmaların tamamlanarak 2021 yılında kullanıma açmayı planlanıyor.

ÇAĞDAŞ BİR KENTİN ULAŞIMLA İLGİLİ EN KIYMETLİ DEĞERİ METRO

4 farklı metro ve metrobüs hattı ile entegre olacak Ataköy-İkitelli Metrosu’nun,  Halkalı’daki şantiyesinde gerçekleştirilen “TBM Kazı Tamamlama Töreni”ne katılan törende İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na; Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu eşlik etti. İmamoğlu, göreve geldikleri günden bu yana, önceki yönetim tarafından durdurulan metro hatlarının yeniden başlatılması konusuna yoğunlaştıklarını vurguladı. Şu ana kadar 8 hattı çalışır duruma getirdiklerini hatırlatan İmamoğlu, söz konusu şantiyelerle ilgili finansal ve teknik bilgiler paylaştı. Her metro çalışmasından heyecan duyduğunu belirten İmamoğlu, “Zira çağdaş bir kentin ulaşımla ilgili en kıymetli değeri metro. Kaldı ki 16 milyonluk bir şehir için zaten olmazsa olmaz. Bu manada çok çok önemsiyoruz” dedi.

“İKİTELLİ-ATAKÖY ARASI 23 DAKİKAYA İNECEK”

İmamoğlu, İkitelli-Ataköy Metro Hattı ile ilgili de şu bilgileri paylaştı:

“Mart 2019’da sorunlu olan bazı bölgelerde, zemin problemleri sebebi ile yapım çalışmaları durmuştu. Teknik sorunlar çözülerek, temmuz ayından itibaren yapım çalışmaları hızlandırıldı. Hat boyunca toplam 4 adet TBM çalıştı. Yoğun yerleşim birimlerinin altından geçen 2 TBM, Çobançeşme-Kuyumcukent İstasyonu – Halkalı Caddesi İstasyonu arasındaki ana hat tüneli kazısı da bitirildi. 13,5 km uzunluğunda ve 11 istasyonlu hattın yapımı, bugün itibariyle yüzde 61 oranında tamamlandı. İstanbullar, belirli noktalarda metroları bir an önce kullanabilsin diye kısmi açılışlar yapmak istiyoruz. Bu hatta da elektromekanik işlerin ardından, hattın 2021 yılının ilk çeyreğinde İkitelli Sanayi İstasyonu – Bahariye İstasyonu arasını işletmeye açmayı hedefliyoruz. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise projenin tamamı devreye alınarak İkitelli bölgesinde, şu an faaliyet gösteren 4 farklı raylı sistem Marmaray ile bağlanacak. Metronun tamamı hizmete açıldığında, saatte çift yönde 72 bin yolcu taşıyacak. Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Bağcılar, Başakşehir ilçelerinden geçen hat ile İkitelli-Ataköy arası 23 dakikaya inecek. Bütün bu yatırımlarla, raylı sistemin toplu ulaşımdaki payını yüzde 20,5’ten, ilk etapta yüzde 30’a yükselteceğiz. Bu da İstanbul adına çok kıymetli.”

“İHALE VAR; PROJE YOK!”

Göreve geldiklerinde, raylı sistemlerde çok ciddi finansman sıkıntısı ve teknik sorunlar tespit ettiklerinin altını çizen İmamoğlu, “Metrolarımız için yurt dışı kredi arayışları olumlu sonuç verince, çalışmaları olabildiğince hızlandırıyoruz. Raylı sistemlerde çabalarımız bu 8 hatla sınırlı değil. İstanbul’un geleceğinde başka raylı sistem ihtiyaçlarımız da var. Örneğin, Beylikdüzü ve Esenyurt ile çevreleri çok ihmal edilmiş. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Zira; o bölgede, 2,5 milyona yakın insanımızın şu an metro bağlantısı yok. İstanbul’un 6’da 1’i bu bölgede yaşıyor; ama ne yazık ki raylı sistemlerde bir adım atılmamış. İncirli-Beylikdüzü Metro projesi de yıllardır rafta. Benim şahit olduğum kısmı 17 yıl. Aynı şekilde, İstanbul’un batısını ilgilendiren Mahmutbey’den Esenyurt’a giden hattımız var ki; burayı Beylikdüzü metrosuyla da birleştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Bunun da ihalesi yapılmış; ama ne yazık ki projesi yok. Anlaşılır gibi değil, Şimdi bir yandan da ona çalışıyoruz. Bütün bu hatların en doğru finansman modeliyle, en hızlı şekilde devreye alınması için çalışmalarımız sürüyor. Ama ne yazık ki bütün bu hatların devreye girmesi, 3-4 yıllık süreç. Tüneller, yeraltı istasyonları bu sürelere ihtiyaç duyuyor” diye konuştu.

Hattın yapımında emeği geçen her kişi, kurum ve kuruluşa teşekkür eden İmamoğlu’nun konuşmasının ardından S1028 ve S1029 numaralı TBM’ler, son delme işlemlerini gerçekleştirdi.

Beş farklı raylı sistem hattı ve Metrobüs ile entegre olacak Ataköy-İkitelli Metrosu’nda, tünel kazısı tamamlanıyor. Yerin altındaki kazı çalışmalarının son aşamaya geldiği 13,5 kilometre uzunluğundaki hattın iki tüneli, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı törenle birleşti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), metro projelerini tamamlamak için kararlı adımlar atmaya devam ediyor. Büyük insan hareketliliği sebebiyle trafik yoğunluğu yaşayan bölgede hizmete girecek İkitelli-Ataköy Metro Hattı’nın kazı çalışmalarında, sona geliniyor. Toplam beş ilçeden geçen projenin iki tüneli, yarın saat 9.30’da, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılacağı törende birleşti. Programda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB bürokratları ile yüklenici firmaların yöneticileri yer aldı.

Yapımına 2016’da başlanmasına karşın yavaş ilerleyen Ataköy-İkitelli Metro inşaatı, Temmuz 2019’da yeniden hızlanmaya başladı ve tünel kazısında ilerleme kaydedildi. İnşaatın başladığı günden Haziran 2019’a kadar üçte ikisi tamamlanan tünel kazısında, kalan kısım, bir yılda tamamlandı.

11 istasyondan oluşan İkitelli-Ataköy Metro Hattı; mevcut (M3) Başakşehir – Olimpiyat – Kirazlı Metro Hattı’nın İkitelli Sanayi İstasyonu’ndan başlayarak TEM ve D100 Karayolunu bağlayan Basın Ekspres Bağlantı Yolu’na paralel bir koridor izleyerek Ataköy İstasyonu’nda son buluyor. İkitelli-Ataköy arasını 23 dakikada alacak olan metro, saatte 72 bin yolcu taşıyabilecek.

Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Bağcılar, Başakşehir ilçelerinden geçen proje,  beş raylı sistem ve Metrobüs ile entegre olacak:

•             İkitelli İstasyonunda, (M3) Başakşehir – Olimpiyat – Kirazlı Metro Hattı’nın Olimpiyat – İkitelli Sanayi kesimi

•             Mehmet Akif İstasyonunda, (M7) Kabataş – Mahmutbey – Esenyurt Metro

•             Mimar Sinan Cad. İstasyonunda, (M1B) Yenikapı – Kirazlı – Halkalı Metro

•             Yenibosna İstasyonunda, (M1A) Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metro Hattı ve Metrobüs

•             Ataköy İstasyonunda Marmaray Hattı

HABERİN VİDEOSU TIKLAYINIZ

İkitelli – Ataköy Metro Hattı tünel kazısı tamamlanıyor. Bu önemli hattı 2021 yılında kullanıma açmayı planlıyoruz.

İkitelli – Ataköy Metro Hattı tünel kazısı tamamlanıyor. Bu önemli hattı 2021 yılında kullanıma açmayı planlıyoruz.

Ekrem İmamoğlu paylaştı: 7 Temmuz 2020 Salı

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ