logo

Ilgaz (Cittaslow) ‘Yavaş Gelişen Şehir’ Oluyor

Ilgaz (Cittaslow) ‘Yavaş Gelişen Şehir’ Oluyor

Kültürü, konumu, iklime bağlı doğa ve kış turizmi, gelişmedeki yavaşlığı ile kültürünü muhafaza eden Ilgaz ‘YAVAŞ ŞEHİR’ (Cittaslow) şehirler arasına katılıyor.

Çankırı’nın İlçesi Ilgaz, kendince özellikleri, harika doğası, kültürü ve konumu ile ikliminden kaynaklanan kış sporlarının yegane merkezi olmasının yanında; yavaş gelişmesi, kültürünü muhafaza etmesi yönüyle standart ilçelerden ayrılmakta ve ülkemizde örneklerine az rastlanan bir statüyü bünyesinde barındırmaktadır.

Tüm bunlar dikkate alındığında Ilgaz’ın gelişmesi, gelişirken kendine özgü olanı koruması ve güzelliklerini kaybetmemesi için Cittaslow Şehir olması yönünde çalışmalar başlamış olup Ilgaz’ın bu yönleriyle geliştirilmesi; “YAVAŞ GELİŞEN ŞEHİR” olması hedeflemektedir.

Bu kapsamda, ülkemizde yavaş şehir ilan edilen son ilçe olan Şavşat (Artvin) ilçesinde düzenlenen toplantıya katılan Belediye Başkanı Arif Çayır, Ilgaz’ın Cittaslow olması için gerekli görüşmeleri yaparak Cittaslow Türkiye koordinatörü Şehir ve Bölge Plancısı Menşure Işık Hanım ve heyetini Ilgaz’a davet etti.

Yavaş Şehir Hareketi Nedir?

1999 Ekim’inde İtalya’da başlayan Yavaş Şehir Hareketi, büyük şehirlerin karmaşa ve koşturmacasına karşı küçük şehirlerdeki hayat kalitesini yavaş hareket çerçevesinde iyileştirmeyi hedefleyen oluşumdur.

Kuruluş amacı kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesinin önüne geçilmesidir. Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerin, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve bunların desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır.

İtalya dışına hızla yayılan “YAVAŞ ŞEHİR HAREKETİ”nin bugün Norveç, İsveç, Güney Kore, Avusturya, Avustralya, Hollanda, Almanya, İngiltere, Polonya ve İspanya’da örnekleri vardır. Nüfusu 50.000’in altında olan ve değerlendirme kriterlerlerinde en az %50 başarı sağlayan şehirler “YAVAŞ ŞEHİR” ağına dahil edilmektedir.

Ülkemizdeki “YAVAŞ ŞEHİR”  örnekleri:
Şavşat (Artvin), Akyaka (Muğla), Gökçeada (Çanakkale), Seferihisar (İzmir), Taraklı (Sakarya), Yenipazar (Aydın), Yalvaç (Isparta), Perşembe (Ordu), Vize (Kırklareli), Halfeti (Şanlıurfa)

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ