logo

ILGAZ TÜNELİ KARADENİZ’İ İÇANADOLU’YA BAĞLADI

ILGAZ TÜNELİ KARADENİZ’İ İÇANADOLU’YA BAĞLADI

Çankırı – Kastamonu arasındaki mesafeyi iklim koşullarından etkilenmeden 40 dakikadan 8 dakikaya düşüren Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Açılışa gelmesi beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilgaz Tüneli açılışına İstanbul’dan video konferans sistemi ile bağlandı.

Türkiye’nin dev projeleri arasında sayılan ve kış aylarında sürücülerin zor anlar yaşamasına neden olan Ilgaz Dağına inşa edilen “Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli” Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıldı.

GİRİŞ: “KÖPEKBALIĞI AĞZI”, UZUNLUK: 11 KM

İç Anadolu’yu Batı ve Orta Karadeniz’e bağlayan tünel için 2012’de vurulan ilk kazma ile başlayan “köpekbalığı ağzı”na benzetilen giriş ve çıkışların olduğu 5. 5’er km’den biri gidiş, biri geliş toplam 11 kilometre uzunluğa sahip Ilgaz Tüneli çalışmaları tamamlanarak hizmete girdi.

İÇANADOLU’U ORTA KARADENİZ’E, SANAYİ LİMANA BAĞLANIYOR

Türkiye Transit Karayolu üzerinde bulunan Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, İç Anadolu’yu Batı ve Orta Karadeniz’e bağlıyor. Ilgaz Tüneli Kastamonu ile birlikte Sinop ve bütün Orta Karadeniz’deki sahil şehirlerine ulaşımı da kolaylaştıracak.

Bölgedeki sanayi kuruluşlarına da katkı sağlayacak tünel, özellikle İç Anadolu bölgesindeki fabrikaların ürünlerini Karadeniz’e ulaştırmasını, İnebolu Limanı’na getirilen ürünlerin de iç bölgelere daha kolay taşınmasını sağlayacak.

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin sembol olacak güzel eserlerden biri olacağını ifade ederek açılış törenindeki konuşmasına başlayan Başbakan Binali Yıldırım, Çankırı Kastamonu arasındaki mesafenin kısalıp yolculuk süresinin düşeceğini kaydederek; “700 milyonu aşan bu proje ile Çankırı Kastamonu, Ankara’ya komşu oluyor. Zorluklar bugün itibariyle tarihe kavuşuyor. 40 dakikalık mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz. 2 tünel var. Biri gidiş biri geliş. Toplam 11 kilometre. Kastamonu Çankırı arası mesafe de zaman da kısalıyor. Yolları da dahil ettiğimizde 20 kilometrelik bir uzunluğu var. 8 milyon litre yakıttan tasarruf, 346 bin zamandan tasarruf sağlayacağız. Memleketin ekonomisine yılda 40 trilyon katkı sağlayacağız. Bu tünel hayat kurtaracak. İç Anadolu’yu Batı ve Orta Karadeniz’e bağlıyoruz. Sadece Kastamonu değil, Karadeniz’e hizmet ediyor. Vurur yüze ifadesi sizi seviyoruz bitanesi. Ankara’ya limanına da transit bağlanmış olacak. Nakliyeci kardeşlerimiz dört gözle bekliyordu. Araçlarımızın Ilgaz Dağında yolda kalma ihtimali kalktı. Kastamonu’dan Çankırı’ya dünürümüze kız istemeye gitmiştik. Yukarıya tırmanırken orada kaldık ve kararı verdik bu tünel yapılmalı. Başa gelince daha iyi anlaşılıyor” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, “bu memleket için taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun” dedi.

ERDOĞAN, “BÜYÜK PROJE ESERLERİMİZİN SON HALKASI”

Çankırı Kastamonu arasındaki önemli iklim koşullarından etkilenen Ilgaz Dağı’nın hizmete açılan tünel sayesinde 8 dakika gibi kısa bir süre ile aşılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan “Bu projenin her aşamasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. 718 milyon lira yatırım bedeli olan bu eser son aylarda adeta seriye bağladığımız büyük proje eserlerimizin son halkasıdır” dedi.

TÜRKİYE ORTA GELİRLİDEN, YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER SINIFINA GEÇTİ

Açılıştaki konuşmasında, OECD’nin, Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiği müjdesini de veren Erdoğan, Türkiye’nin, güvenlik sorunlarıyla birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülke olduğunun altını çizerek; “Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi işte bu başarıdır. 29 yeni havalimanı ile 81 vilayeti bulunan ülkemizde 55 havalimanına sahip olduk. İstanbul’da halen inşası süren yeni havalimanımız dünyanın en büyüğü olacaktır. Eğitimden sağlığa, enerjiden toplu konuta kadar diğer hizmet alanlarında da benzer başarılara imza attık. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda adım adım ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ