logo

İlgezdi, ‘Çocuk Bayramında Çocukların Payına Yoksulluk Düştü’

İlgezdi, ‘Çocuk Bayramında Çocukların Payına Yoksulluk Düştü’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Çocuk bayramında da çocukların payına yoksulluk, yoksunluk, düşük ücret ve ağır çalışma düştü.”

İlgezdi: 23 Nisan’da da çocukların payına yoksulluk, yoksunluk, düşük ücret ve ağır çalışma düştü.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi çocuk bayramında da çocukların yaşadıkları sorunların değişmediğini vurgulayarak, “23 Nisan’da da çocukların payına yoksulluk, yoksunluk, düşük ücret ve ağır çalışma düştü.  Resmi verilere göre ülkemizde her 100 çocuktan 16’sı çalışıyor, gerçekte ise çalışmak zorunda olan çocuk sayısı çok daha yüksek ” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi çocuk işçiliği raporu yayınlayarak, resmi verilere göre Türkiye’de 720 bin çocuk işçi olduğunu, gerçek sayının ise bunun çok üzerinde seyrettiğinin altını çizerek, “Çocuk işçiliğinin süzgeçten geçirilen verilere rağmen yüksek çıkmasının altında ise giderek yaygınlaşan yoksulluk yatıyor. Türkiye’de 2018 yılında yoksul çocuk sayısında bir önceki yıla göre yüzde 6 artış yaşandı. Öte taraftan ebeveyni işsiz kalan çocuk sayısında da artış yaşanıyor” dedi.

HER 100 ÇOCUKTAN 16’SI ÇALIŞIYOR

İlgezdi’nin raporunda çocuk işçiliği ile ilgili çarpıcı rakamlar yer aldı. Gamze Akkuş İlgezdi raporunda sansür süzgecinden geçirilerek açıklanan ekonomik faaliyet verilerine göre, bir işte çalışan5-17 yaş grubu çocuk sayısı 720 bin olduğunu vurgulayarak, “Çalışmak zorunda olan çocukların yüzde 80’inini, 15-17 yaş grubuna mensup 574 bin çocuk oluşturdu. Başka bir ifadeyle Türkiye’de sayısı 3 milyon 649 bin olan15-17 yaş grubundaki her 100 çocuktan 16’sı çalışmak zorunda.Çalışan çocukların büyük kısmının kayıt dışı olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’deki tablo karanlık” diye konuştu. 

KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYORLAR

Genel Başkan Yardımcısı İlgezdiTUİK verilerine göre Türkiye’de 15-19 yaş grubuna mensup çocuklar arasında kayıt dışı çalışmanın arttığını ifade ederek, “Buna göre 2018 yılında sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olan kişi sayısı 544 bin iken bu sayı 2019 yılındayüzde 14azalarak 470 bine geriledi” dedi.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 32’Sİ YOKSUL

Rapor derinleşen ekonomik kriz nedeniyle yoksul çocuk sayısındaki artışı ortaya koydu. İlgezdi, 2017 yılında 6 milyon 893 bin olan yoksul çocuk sayısına 2018 yılında 443 bin yeni çocuk eklendiğini açıklayarak, “Yoksul çocuk sayımız bir önceki yıla göreyüzde 6arttı. Veriler Türkiye’deki çocukların yüzde 32’sinin yoksul olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

EBEVEYNİ İŞSİZ KALAN ÇOCUK SAYISI DA ARTTI

“Anne babası ya da evi geçindirmekle yükümlü ebeveyni işsiz olan çocuk sayısı 2012-2018 yılları arasında yüzde 19 arttı” diyen Gamze Akkuş İlgezdi2012 yılında aileye bakmakla yükümlü ebeveyni işsiz olan çocuk sayısınınbir milyon 210 binolduğunu, bu sayının 2018 yılında bir milyon 434 bine yükseldiğini ortaya koydu.  İlgezdi, “Bu verilere göre Türkiye’de her 100 çocuktan 6’sının hanesinde işsizlik hakim” dedi.

ÇOCUK İŞÇİLER DAHA GÖRÜNÜR HALE GELDİ

Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi ekonomik krizin çocuklara faturasının kalıcı hale geldiğini ifade ederek, “Borçlu doğan çocukların her geçen yıl daha fazla yoksulluk ve kriz nedeniyle yetişkinlerin sorumluluklarını üstlenmek zorunda kaldığını görüyoruz. Özellikle COVİD-19 salgını nedeniyle sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte çalışan çocuk işçiler daha görünür hale geldiler. Yoksunluk ve yoksulluk nedeniyle sokaklarda çalıştırılan ve yaşayan çocukla karşılaşıyoruz” diye konuştu.

7 BİN ÇOCUK İŞ KAZASI GEÇİRDİ

Raporunu resmi verilere dayanarak hazırlayan Gamze Akkuş İlgezdi, “Süzgeçten geçirilen, sansürlenen ve kısıtlanan verilere rağmen çocukların eğitim sistemi dışında kaldığını, kayıt dışı çalışmaya yönlendirildiğini, yeterli beslenemediklerini ve sağlıklarını kaybettiklerini görüyoruz. Aile bütçesine katkı sunabilmek için çalışmak zorunda bırakılan çocuklar tehlikeli koşullarda ve emekleri istismar edilerek çalıştırılıyor. 2018 yılında SGK verilerine göre 7 bin çocuk iş kazası geçirdi. 2017’de bu sayı 6 bin 300’dü” açıklamasında bulundu.

Gamze Akkuş İlgezdi, devletin sorumluluklarını hatırlamasını, siyasi iktidarın gerekli önlemleri alması gerektiğini hatırlatarak, “Eğitime daha fazla yatırım yapılması ve ebeveynlere adil çalışma, sağlık ve sosyal güvence koşullarının sağlanması gerekiyor. Bir ülkenin geleceğini çocukları koruyarak kurabileceğimizi unutmayalım” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ