logo

İlgezdi, ‘Çocukların payına hep ölüm düşüyor!’

İlgezdi, ‘Çocukların payına hep ölüm düşüyor!’

Çalışmak zorundaki gençlerin yoksulluğa ve sefalete itildiğini iddia eden Gamze Akkuş İlgezdi, “İktidar ya virüs ya çaresizlik diyor. Çocukların payına hep ölüm düşüyor!” dedi.

İlgezdi: YA VİRÜS YA ÇARESİZLİK: ÇOCUKLARIN PAYINA HEP ÖLÜM DÜŞÜYOR!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ülkemizde COVİD-19 salgınıyla mücadele kapsamında 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini hatırlatarak, “Sağlık ve yaşam hakkı açısından olumlu bir karar ancak ne yazık ki, “yaptım oldu” anlayışının yeni bir örneği ile karşı karşıya kaldık. İktidar çalışmak zorunda olan gençleri açıkça yoksulluğa ve sefalete iterek “ya virüs ya çaresizlik” diyor. Çocukların payına hep ölüm düşüyor!” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi yaptığı yazılı açıklamasında, hiçbir hazırlık yapılmadan verilen kararların toplumun her kesimini mağdur ettiğini ifade ederek, “Sokağa çıkmayın diyoruz ama yoksulluğu ve yoksunluğu aşacak önlemler paketini sunmayan, sunamayan bir iktidarla bu yasağın uygulanabilirliği ve dolayısıyla da gerçekliği olmayacaktır” dedi.

CHP’li İlgezdi, “Türkiye’de çocuk işçiliği kanayan ve gizlenemeyen bir yaradır. Bu yasak sorunlarına çözüm bulamadığımız çocukları güvencesiz iş havuzunun, merdiven altı atölyelerin ucuz iş gücü yapmaktan öteye gidemez. Bunu biz değil, bizzat iktidar tarafından tırpanlanan TUİK verileri söylüyor” diyerek kanayan yaraya dikkat çekti.

15-19 yaş grubunun yüzde 70’i çalışıyor

Tuik verilerini hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, “2019 yılında 15 yaş üst toplam işgücü yaklaşık 32 milyon kişidir. 15-19 yaş arası işgücü ise 1 milyon 756 bin olarak kayıtlara geçmiştir. Yani çocuk işçi diyebileceğimiz 15-19 yaş grubunun Türkiye’deki toplam işgücünün yüzde 6’sına denk geldiği unutulmamalıdır” diye konuştu. 

“İstihdam edilen 15-19 yaş grubu emekçi sayısı 1 milyon 384 bin’dir. Başka bir ifadeyle bugün 15-19 yaş grubunda işgücünü oluşturan her 10 kişiden 7’si çalışmaktadır” diyen Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi,  çalışmak zorunda bırakılan 1 milyon 384 bin çocuğun 915 bininin sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmadığını da açıkladı. İlgezdi, “Çalışan her 10 çocuktan 6’sı hiçbir sağlık güvencesine, tazminat hakkına ve insanca yaşam standartlarını sağlayacak sosyal ve ekonomik altyapıya sahip değildir” dedi.

Bu düpedüz bir kölelik sistemidir

İlgezdi, çalıştırılarak zaten mağdur edilen çocuklara hiçbir ekonomik önlem alınmadan, sosyal güvence sunulmadan, tazminat hakkı tanınmadan “evde oturun” dendiğini ifade ederek, “Bu talep zaten sefaletin kucağına itilmiş ve çalışmak zorunda bırakılmış 1 milyon 384 bin kişiye bir çırpıda başının çaresine bak demektir” diye konuştu.

İlgezdi, “Sefalete ve yoksunluğa terk edilen milyonlarca yurttaşa ‘ya virüsten ya da çaresizlikten’ öl demek, özünde insanlık dışı bir anlayıştır. Bu tavır doğal ve anlaşılabilir değildir. Kabul edilebilir hiç değildir” diyerek, çalışmaz zorunda olan gençler için acil önlem alınmasının şart olduğunu ifade etti.

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi iktidarın, bu pandemi dönemine hazırlıksız yakalandığının açık olduğunun altını çizerek, “Ama süreçte de gelecek günler için asla hazırlık yapmadığı da ortadadır. Organizasyonu yapılmayan, altyapısı hazırlanmayan ve sosyal güvenceden yoksun alınan yasak kararları toplumu sadece ekonomik olarak değil sosyo-psikolojik bir krize de götürmektedir” açıklamasında bulundu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ