logo

İLGEZDİ, TÜRKİYE 8450 DOSYAYLA AHİM’DE ÜÇÜNCÜ  

İLGEZDİ, TÜRKİYE 8450 DOSYAYLA AHİM’DE ÜÇÜNCÜ  

gamze_ilgezdi_tbmm_konusmaCHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, konuşmayla ‘Türkiye’deki İnsan Hakları Sorunları’nı TBMM Genel Kurulu gündemine taşıdı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Meclis oturumunda söz alan CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’deki İnsan Hakları Sorunlarını TBMM Genel Kurulu gündemine taşıdı.

İnsan Hakları Vakfı’nın 26’ıncı Yıldönümü nedeniyle TBMM Genel Kurulunda söz alan CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı konuşmada her gün daha da yakıcı hale geldiğini vurguladığı insan hakları ihlallerine milletvekillerinin dikkatini çekip, Türkiye’deki İnsan Hakları Sorunlarını dile getirdi.

DİLEK DOĞAN DAVASINA SAHİP ÇIKLIM

Hak ve özgürlükler mücadelesinde yitirilen İlhan Erdost ve Tahir Elçi’yi anarken, bütün Milletvekillerini yarın başlayacak Dilek Doğan davasına sahip çıkmaya çağıran CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Dilek Doğan davası yarın başlıyor. Gelin; hayat hakkı elinden alınan gencecik bir kızın ailesinin yanında hep birlikte duralım. Bugün, Doğan ailesinin başına gelenler, yarın bizlerin; sevdiklerimizin de başına gelebilir” diye konuştu.

VAKIF, 12 EYLÜL’ÜN YARALARINI SARMAK İÇİN KURULDU

İnsan Hakları Vakfı’nın, işkence görenlerin tedavisi ve yakınlarının rehabilitasyonu amacı ile kurulduğunu Hatırlatan Akkuş İlgezdi, bu gün Anayasasının değiştirilmeye çalışıldığı 12 Eylül’ün yaralarını sarmak için kurulan vakfın 26 yıl geçmesine rağmen misyonunu tamamlayamadığını söyledi.

DÜN; İŞKENCE, GÖZALTI ÖLÜMLERİ, BU GÜN; KADINA ŞİDDET, İŞ GÜVENLİĞİ

İşkence, gözaltı ölümleri, yargısız infazlar, adil yargılama, düşünce ve ifade özgürlüğü konularında yaşanan insan hakları ihlallerinin bu gün; kadına yönelik şiddet, iş güvenliği, çocuk işçiler ve sayıları 2.5 milyona ulaşan mültecilerde yaşandığını kaydeden CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sokağa çıkma yasağının yaşattığı ihlallere ve cezasızlığın ortaya çıkardığı sorunlara dikkat çekti.

TÜRKİYE, “KISMEN ÖZGÜR ÜLKELER” VE “GERİLEYEN ÜLKELER” ARASINDA

İnsan hakları ihlallerinin her görüşten siyasileri etkilediğine inandığını ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Dünya özgürlük Raporu 2016’ya göre Türkiye’nin “Kısmen Özgür Ülkeler” ve “Gerileyen Ülkeler” arasında yer aldığını kaydederek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 8450 dosya ile hakkında en fazla dava baş vurusu olan üçüncü ülke olduğumuza dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi TBMM Genel Kurulundaki Konuşmasına şöyle devam etti:

EN ÇOK CEZA KONUSU; ADİL YARGILAMANIN İHLALİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2015 yılında alınan 823 kararın 87’si Türkiye ile ilgili. En çok ceza aldığımız konu; adil yargılamanın ihlali. Bu ihlaller karşısındaki cezasızlık ta yönetim zafiyeti meydana getirdi. İhlaller karşısındaki cezasız kalanlar, korunuyor, kollanıyor, terfi ediyorlar.

CEZALANDIRILMAYAN İHLALLER SONRAKİNE DAVETİYE

Gelenekselleşen, iktidardan iktidara devredilen süreklilik arz eden ve cezalandırılmayan ihlaller, devlet geleneğine dönüştü. Cezalandırılmayan her ihlal bir sonrakine davetiye çıkarıyor. Değerli Milletvekilleri, kamu görevlilerinin insan olmaktan kaynaklanan haklarının hiçbir gerekçeyle alınamayacağı yönünde mücadele edelim.

2015’DA 303, OCAK’TA 36 KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Yarın Dilek Doğan davası var. Birlikte ailesinin aynında duralım ki bir daha yeni Dilek Doğan olayları yaşanmasın. Türkiye’de insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlalleri süreci var. Bu gün siyasi eleştiri özgürlüğümüz de yok.

30’dan fazla gazeteci tutuklu… Kadınlarımız şiddet sarmalında. 2015 yılında 303 kadın hayatını kaybetti. Ocak ayında bu rakam 36’yı buldu. Hepimizi derinden etkileyen Özgecan adıyla anılan yasayı ne yazık ki meclisten hala çıkaramadık.

Ceza yasasında yapacağımız değişikle sanıklara verilecek olan iyi hal ve tahrik indirimlerinin kaldırılmasını istiyoruz. Partiler üstü olan kadın sorununa çözüm üretemememi çok kötü.

İŞ KAZASINDA 1730 EMEKÇİMİZ HAYATINI KAYBETTİ

İş kazaları deyip geçtiğimiz, insanca yaşam hakkı. Geçen senen 1730 emekçimiz hayatını kaybetti. Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldıramasak da en aza indirmemiz mümkün. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda görüşmeye başlayacağımız, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna İlişkin Kanun Tasarısı’nı önemsiyorum. Bütün partilerin katkılarıyla hak ihlallerini ortadan kaldırmaya yönelik yasayı Meclisten çıkarma umuduyla genel kurulu saygıyla selamlıyorum.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ