logo

İLGEZDİ’DEN ADALET BAKANI VE İHİK BAŞKANI’NA MEKTUP

İLGEZDİ’DEN ADALET BAKANI VE İHİK BAŞKANI’NA MEKTUP

CHP’li İLGEZDİ, Denizli Cezaevi’nde işkence iddiaların devam etmesi ve önergesine cevap alamaması üzerine, Adalet Bakanı ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanına mektup yazdı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, Denizli Cezaevi’nde işkence iddiaların devam etmesi üzerine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu’na mektup yazarak konuya dikkat çekti.

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL’E MEKTUP YAZDI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yazdığı mektubunda, Özellikle Olağanüstü Hal sonrası kalabalıklığı ve kötü muameleler nedeniyle sıkça gündeme gelen cezaevleri ile ilgili tarafına iletilen bilgiler doğrultusunda 10.08.2017 tarihinde cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde adli suçlardan hükümlü bulunan Ferdi ve İbrahim Demirkan kardeşlerin hapishane idaresi tarafından tehdit ve darp edildiği iddialarını sorduğunu hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, önerge verdiği tarihten 4 gün sonra aynı cezaevinde hükümlü olan Emre İregör’ün, başka bir mahkûm tarafından darp edildikten sonra boğularak öldürüldüğü ve cansız bedeninin diğer mahkûmların bulduğuna dair bilgiler basında yer aldığını hatırlattı.

ÖNERGE VERDİM, CEVAP ALAMADIM

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, “Bu iddialar ile ilgili de tarafınıza bir önerge verdiğimi ve yaklaşık bir ay geçmesine rağmen hiçbir cevap alamadığımı belirtmek isterim” ifadeleri ile önergesinin yanıtını alamadığın da altını çizdiği mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“ŞİKÂYETİNİ GERİ ALMAZSAN SENİN İÇİN İYİ OLMAZ!”

“Geçen zaman zarfında hiçbir adım atılmaması nedeniyle Demirkan kardeşler üzerindeki baskının devam ettiğine dair ailesinden tarafıma iletilen yeni iddialar bulunmaktadır. Mahkum İbrahim Demirkan ailesiyle görüşmesinde; Başgardiyanın, “hakkımda şikayetçi olmuşsun, niye suç duyurusunda bulundun?, Niye BİMER’E yazdınız? Niye meclise taşıttınız? Şikâyetini geri almazsan senin için iyi olmaz” dediğini ve kendisinin de şikâyetini geri almayacağını, işkence gördüğünü ve kardeşiyle aynı koğuşa geçmek istediği yönünde cevap verdiğini anlatmıştır. Bu cevabın üzerine başgardiyanın “Aramıza çok büyük duvar ördün, artık burada sana huzur vermem.” dediğini aktaran Demirkan, daha sonra kendisinin cezaevi müdürünün odasında da aynı kişi tarafından “dövülmek” ile tehdit edildiğini ailesiyle paylaşmıştır.

YAŞANANLAR SONRASI SAVCILIĞA BAŞVURU GERÇEKLEŞMİŞ

Demirkan Ailesi, daha önce yaşananlar ile ilgili olduğu gibi son yaşananlar sonrası da savcılığa başvuru gerçekleştirmiştir. Gerek çocuklarının üzerindeki baskı gerekse de Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde gerçekleşen ölüm olayı nedeniyle çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu ve hayatlarından endişe ettiklerini söylemektedirler.

OLAYLARIN TEKRAR ETMEMESİ İÇİN; ARAŞTIRILIP, GEREĞİ YAPILSIN

Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi ile ilgili Demirkan ailesinin savcılık ve BİMER’e başvurularının dikkate alınarak benzer olayların tekrar etmemesi ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara varmaması için kötü muamele, hak ihlalleri ve işkence iddialarının ivedilikle araştırılıp, gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.”

ALT KOMİSYON GÖREVLENDİRİLSİN, GERÇEKLER ORTAYA ÇIKSIN

Aynı içeriğe sahip mektuba ilave olarak TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu’dan cezaevlerinde araştırma yapılmasını talep eden Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, araştırma için “Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu”nun görevlendirilmesini isteyerek; “TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı olarak cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması için “Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu”nu başta Denizli Cezaevi olmak üzere diğer cezaevlerinde de araştırma ve gerçeklerin ortaya çıkarılması hususunda görevlendirmenizi saygılarımla arz ederim” gerçeklerin ortaya çıkartılması talebini iletti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ