logo

İlgezdi’den Tepki: ‘Ateş Ölçer’den Sonra ‘Bakış Ölçer’

İlgezdi’den Tepki: ‘Ateş Ölçer’den Sonra ‘Bakış Ölçer’

Gebze Gençlik Merkezi’nde genç bir kadının şort giydiği gerekçesiyle kütüphaneye alınmamasına sert tepki göstererek CHP’li İlgezdi, “bakış ölçer”likle ahlak bekçiliğine soyunulduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Gebze Gençlik Merkezi’nin kütüphanesine giden genç bir kadının şort giydiği gerekçesiyle kütüphaneye alınmamasına sert tepki göstererek, “Covid-19 nedeniyle resmi kurum ve kuruluşların girişlerinde ateş ölçümüne alıştık. Ancak gençlik merkezinde çalışanların “bakış ölçer”lik yapıp, ahlak bekçiliğine soyunup insanların bakışlarını değiştirdi gerekçesi ile bir genç kadını kütüphaneye almamalarının hiçbir açıklaması olamaz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi şort giydiği gerekçesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kocaeli Gebze Gençlik Merkezi’nin kütüphanesine alınmayan yurttaşla ilgili konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li İlgezdiGençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde gençlik merkezi çalışanlarının “bakış ölçer”lik yaparak, yurttaşın giydiği şortu ‘uygunsuz bulunduklarını’, ‘bu ortamda (çalışma merkezi) şort giymenin rahatsız edici olduğunu ve insanların bakışlarının değiştiğini’ ifade etmişlerdi.

İlgezdi önergesinin gerekçesinde,” Covid-19 nedeniyle resmi kurum ve kuruluşların girişlerinde termal kameralarla ateş ölçümüne alıştık. Halk sağlığı için önemli olan termal kameraların yanı sıra Bakanlığınıza bağlı sosyal tesis, kütüphane ve gençlik merkezlerine “bakış ölçer”ler konulduğunu bilmiyorduk” dedi.

Ahlak bekçiliğine soyunan Bakanlık çalışanlarının bir yurttaşın kütüphaneden yararlanmasını engellemelerinin mantıklı hiçbir açıklaması olamayacağını ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Bakanlığınıza bağlı kurumlarda, kadınların giydiği kıyafetlerden dolayı diğer yurttaşların “bakışlarının nasıl değiştiğini” gözlemlemek, kıyafetleri nedeniyle diğer kullanıcıların dikkatini dağıtan kadınları uyarmak ve kurallara uyulmadığı takdirde gereğini yapmak için Bakanlığınızca istihdam edilen “bakış ölçer” personelinin sayısı nedir? Bu personelin çalıştıkları birimlere göre dağılımı nedir?” diye sordu.

CHP’li İlgezdi soru önergesinde,

“- Bakışları ölçmekle” görevli Bakanlığınız personeli, kuruma KPSS ile mi alınmıştır? KPSS ile alınmışlarsa hangi puan türünde ve kaç puan alarak “bakış ölçme uzmanı” olarak görevlendirilmişlerdir?

– “Bakış ölçme” uzmanı olan personelleriniz KPSS ile atanmadılarsa, söz konusu atamalar kimin talimatı ile yapılmıştır?

– Kadınların giydikleri kıyafetler başta olmak üzere jest ve mimikleriyle dikkat dağıtıp dağıtmadıklarını gözlemlemek üzere “Bakış ölçme uzmanı” olmak için hangi alanlarda ihtisas yapmak gerekir?

– Kadınların davranışları, kıyafetleri ve jest mimikleri nedeniyle diğer yurttaşların bakışlarının nasıl değiştiğini ölçmek üzere Bakanlığınız tarafından hazırlanan bir yönetmelik var mıdır? 

– Bugüne kadar kaç kadın yurttaşımız, “Bakış ölçer” uzmanı tarafından Bakanlığınıza bağlı kurumlara alınmamıştır? Kurumlara alınmayan kadınlar hakkında hangi işlem yapılmıştır?

– Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gebze Gençlik Merkezi’ne giden bir kadın yurttaşımızı, şort giydiği gerekçesiyle tesise almayan ve çıkmasını sağlayan gayretli personelinizi ödüllendirecek misiniz? Bu personelin diğer personellere de örnek olması için hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ